Enerji Bakanı Yıldız Tataristan'da   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-03-2011 (19:58)   Son Mesaj: 03-03-2011 (19:58)    Cevap: 0    Gösterim: 437  

    03-03-2011

    Enerji Bakanı Yıldız Tataristan'da

    Enerji Bakanı Yıldız Tataristan'da


    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye-Rusya KEK 11. Dönem Toplantısı için geldiği Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti Başkanı Minnihanov ile biraraya geldi.

    Yıldız ve Minnihanov, Tataristan Başkanlık Sarayı'nda başbaşa yaptıkları görüşmenin ardından heyetlerarası görüşmelere geçtiler.
    Minnihanov, heyetlerarası görüşmelerin başında yaptığı açıklamada, iki ülke KEK 11. Dönem Toplantısı'nın Kazan'da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, aynı dili konuştukları Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin stratejik boyutta olduğunu ve iki ülke siyasi liderlerinin de ilişkilerin bu yönde seyri için gerekli siyasi iradeyi defalarca ortaya koyduğunu söyledi.

    Yıldız da KEK toplantısının Kazan'da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu toplantının Rusya ve Türkiye arasında gelişen stratejik işbirliğinin temellerini daha da güçlendireceğine yönelik bir çalışma olacağına inandığını kaydetti.

    Bakan Yıldız, KEK toplantısının Minihanov'un doğum gününe denk geldiğini belirterek, Minnihanov'un doğum günün kutladı.

    Toplantı, daha sonra basına kapalı bir şekilde devam etti.

    Toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Kazan'daki KEK toplantısında Rusya ve Türkiye arasındaki birçok konunun ele alınacağını ifade ederek, ''Enerji bu toplantıların ayrılmaz bir parçası. Ancak bunun yanı sıra diğer konular da ele alınacak. Biz doğalgazı 5 ve petrolü 11 değişik ülkeden alıyoruz. Bunların arasında Tataristan, dolayısıyla Rusya da var. Bu ilişkilerimizin daha da gelişeceği kanaatindeyim'' dedi.

    Bir başka soru üzerine Rusya Başbakan Yardımcısı ve Türkiye-Rusya KEK Eş Başkanı İgor Seçin ile birçok vesile ile sık sık biraraya geldiklerini ifade eden Yıldız, Türkiye ve Rusya ilişkilerinin bu kadar gelişmesinde Seçin'in büyük katkısı olduğunu söyledi.

    Kazan'daki endüstri bölgesini geçen yıl gezme şansına sahip olduğunu kaydeden Yıldız, ''Bütün altyapı hizmetleri tamamlanmış ve belli bir teşvik sistemi içeren yatırım alanları var'' diye konuştu.

    Minnihanov da bir gazetecinin Türkiye ile enerji alanındaki işbirlikleri ile ilgili sorusu üzerine yaptığı açıklamada, ''Enerji çok geniş bir alanı kapsıyor. Tataristan olarak petrol ve gaz üretiyoruz. Türkiye de petrol ihraç ettiğimiz ülkeler arasında. Yarın da yapılacak KEK toplantısında bu enerji konuları ayrıntılı bir şekilde ele alınacak'' dedi.

    Tatar lider, bu tip ziyaretlerde herhangi bir anlaşma imzalanmayabileceğini belirterek, ''Ama bu tip ziyaretler işbirliğini artırmanın temelini oluşturuyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'ün, Kazan'ı ziyaretinin ardından Türkiye'den 2 büyük sanayici Tataristan'a gelip büyük yatırım yaptı'' diye konuştu.

    -''BAŞBAKAN ERDOĞAN TATARİSTAN'I ZİYARET EDECEK''-

    Kazan'da Yıldız'ın programı gibi ziyaretlerin aynı zamanda kültür ve eğitim alanında işbirliği için de olanak sağladığını kaydeden Minnihanov, ''Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, yakında Tataristan'ı ziyaret edecek. Bütün bu ziyaretlerin iki ülke arasındaki ilişkileri olumlu yönde etkileyeceğine inanıyorum'' dedi.

    Minnihanov bir başka soru üzerine, Tatar şirketlerin daha önce Türkiye'de bazı özelleştirmelere katıldığını, ancak başarılı sonuç elde edemediklerini dile getirerek, ''Biz Tatar şirketlerinin Türkiye'deki özelleştirme ihalelerine girmesi taraftarıyız. Daha önceki denemeler başarısızlıkla sonuçlandı. Tataristan'a yüzde 100 Türklere ait olan şirketler var. Bu örneklere bakarak Türkiye'de ve yurt dışında Tatar şirketlerin benzer girişimlerini destekleyeceğiz'' dedi.

    Yıldız, Minnihanov ile görüşmesinin ardından Kazan'daki bir helikopter fabrikasını gezerek incelemelerde bulundu




    Enerji Bakanı Yıldız Tataristan'da Yorumları