3 partiden ortak anayasa değişikliği teklifi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-03-2011 (19:36)   Son Mesaj: 03-03-2011 (19:36)    Cevap: 0    Gösterim: 498  

    03-03-2011

    3 partiden ortak anayasa değişikliği teklifi

    3 partiden ortak anayasa değişikliği teklifi


    AK Parti, CHP ve MHP milletvekillerinin imzasıyla, spor faaliyetleriyle ilgili uyuşmazlıkların tahkim yoluyla çözümüne ilişkin ortak bir anayasa değişiklik teklifi verildi.

    ANKARA (İHA) - TBMM Başkanlığı'na sunulan anayasa değişiklik teklifi, Anayasa'nın 59. maddesinin ikinci fıkrasında sonra gelmek üzere, "Spor faaliyetlerinin yönetilmesine ve disiplinine ilişkin uyuşmazlıkların, yargı denetimine tabii olmaksızın kesin olarak zorunlu tahkim yoluyla çözülmesi, kanunla öngörülebilir. Ancak alacak haklarına ilişkin hükümler saklıdır" fıkrasının eklenmesini öngörüyor.

    Anayasa değişikliği teklifi ile sportif faaliyetlerinin yönetilmesine ve disiplinine ilişkin ihtilafların süratle ve yargı denetimine tabii olmaksızın, kesin olarak çözüme kavuşturulması amaçlanıyor. Bu çerçevede ilgili kurulların müsabakalar, sporcular, kulüpler ve sporla ilgili diğer kişiler hakkında verdikleri müsabakadan men, küme düşürme, ligden ihraç, ihraç, seyircisiz oynama ve puan tenzili gibi kararlarına karşı süratli ve kesin bir denetim yolu öngörülüyor. Spor kulüpleriyle sporcu, teknik adam ve sporla ilgili diğer kişiler arasındaki alacak haklarına dair uyuşmazlıklar ise yetki ve göreve ilişkin genel hükümler çerçevesinde adli yargı yerlerinde görülecek.

    Anayasa Mahkemesi, daha önce verdiği kararla 'Tahkim Kurulu tarafından verilen kararlar kesindir. Tahkim Kurulu'nun görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasları yönetmelikle belirlenir' şeklindeki kanun hükmünü iptal etmişti.




    3 partiden ortak anayasa değişikliği teklifi Yorumları