Facebook yalan söyleme alışkanlığını arttırıyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-03-2011 (13:58)   Son Mesaj: 03-03-2011 (13:58)    Cevap: 0    Gösterim: 698  

    03-03-2011

    Facebook yalan söyleme alışkanlığını arttırıyor

    Facebook yalan söyleme alışkanlığını arttırıyor


    Kayseri Özel Kılıçaslan ve Yelkenoğlu Liseleri öğrencilerinin hazırladığı 8 proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) ulusal proje yarışmasının ilk ayağı olan bölgesel yarışmalarda ilk 100 proje arasına girdi.

    Öğrencilerin hazırladığı projeler ise dikkat çekici. Sosyoloji alanında Kılıçaslan Liseleri öğrencisi Özkan Uğurlu ve Mehmet Emin Polater, sosyal paylaşım sitelerinden Facebook"un lise gençleri üzerindeki etkilerini araştırdı.
    Paylaşım sitesi ile ilgili araştırmaların yanı sıra bir de anket yapan öğrenciler, sitenin kullanım amacının genelde olumlu değil olumsuz yönde olduğunu belirledi.

    Öğrenciler, cinsel ağırlık kullanılan sitenin, öğrencilerin başta kişisel bilgileri olmak üzere buradaki yaptığı konuşmaların genelinde yalan söylediği ve yalan söylemeyi alışkanlık haline getirdiğini belirledi.

    Özel Kılıçaslan Eğitim Kurumları Genel Müdürü Abdulvahap Özer, düzenledikleri törenle, TÜBİTAK yarışmasında bölge finallerine kalan 8 proje sahibi öğrenciyi altınla ödüllendirdi.

    Törende konuşan Abdulvahap Özer, "Bu yıl öğrencilerimiz yine güzel bir başarı elde etti ve bunun sevincini yaşıyoruz. Her yıl TÜBİTAK tarafından düzenlenen ulusal proje yarışmasında Kılıçaslan ve Yelkenoğlu Lisesi öğrencilerimiz güzel başarı elde ettiler.

    İki okuldan 8 proje bölge finallerine kaldı. Bu öğrencilerimizi tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum." dedi.

    Kılıçaslan Liseleri Okul Müdürü Ali Köksal, bölgesel finaller için iki okulun 35 proje ile müracaat ettiğini hatırlattı. Köksal, "Melikşah Üniversitesi koordinatörlüğünde bölgedeki 7 ilden 500 proje yarışmaya katıldı.

    Buradan 100 proje değer buldu ve sergilenmesi kararlaştırıldı. Bu 100 proje içerisinde 8 proje okullarımızdan çıktı. 4 tanesi sosyolojik konularla ilgilidir." diye konuştu.

    Yelkenoğlu Liseleri Müdürü Mehmet Maya, geçen yıl öğrencilerinin hazırladığı projelerden birisinin Türkiye birincisi olduğunu hatırlattı. Maya, bu yarışmayı önemsediklerini ifade ederek, "Birinci olmanın öğrenci için ciddi bir faydası vardır. Öğrencimiz üniversite sınavlarına girerken 25 ek puan almaktadır.

    Bu yılda iddiaları bir projemiz var. Ek puan almalarını amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.

    Öğrencilerin hazırladığı projeler şöyle: Özkan Uğurlu ve Mehmet Emin Polater, hazırladığı sosyal paylaşım sitelerinden Facebook"un lise gençleri üzerindeki etkilerini araştırdı.

    Mustafa Özaydın ve Alper Burak Beşiroğlu, okulda şiddetin önlenmesi için değerler eğitimi projesinin sonuçlarının incelemesini yaptı.

    Mehmet Hilmi Kezer ve Abdullah Korkut, dizilerin şiddet içerikli sahnelerinin Türk gençliğinin üzerindeki etkilerini inceledi.

    Abdüssamet Temizkan ise Kayseri"deki boşanmış ailelerin 7-;14 yaş grubu çocuklarının psikolojik durumu ve sosyal gelişiminin incelenmesi ve bu sorunlara çözüm bulunması çalışmasını yaptı.

    Matematik alanında Nuh Yılmaz ve İbrahim Ekmekçi çakal problemi projesi hazırladı.

    Eyyüp Keleştemur ve Mehmet Zahid Aslan, ardışık sıfır içermez projeleri ile derece yaptı.

    Kadir Tokay ve Fahreddin Sinan Şahin, bilgisayar alanında yapay zekâ ile hedef tespiti projesi hazırladı.

    Yelkenoğlu Lisesi öğrencisi Şeyma Akay ise kimya alanında, şalgamdan alternatif ketçap projesi 100 proje arasında yer aldı.

    ŞALGAMDAN ALTERNATİF KETÇAP DAHA DOĞAL

    Yelkenoğlu Lisesi öğrencisi Şeyma Akay, şalgamdan alternatif ketçap üretme imkânı olduğunu ve bunu projesiyle kanıtladığını belirtti. Şeyma Akay, ketçaptaki katkı maddelerinin insan salığı için büyük zararı olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığına dikkat çekti.

    Bu nedenle ketçapa alternatif bulma adına çalıştığını ve başarılı olduğunu anlatan Akay, "Mide ameliyatı geçiren kişilere doktor tavsiyesi ilk olarak alkol ve ikinci olarak da ketçap yasağıdır.

    Bununla birlikte günümüzde gençlerin ve çocukların en çok tükettiği ketçap maalesef içerisindeki maddeler nedeniyle kanserojen tehlikesi oluşturuyor. Buna karşılık tamamen doğal olan şalgamın ketçap gibi kullanılabileceğini gördük." dedi.

    Şeyma Akay, şalgamı nişasta ve baharatlarla karıştırarak 85 derecede kaynatarak ketçapı elde etti. Lezzetini 150 kişi tattı. Bun kişilerden alınan bilgilere göre de ketçaptan bir farkı olmadığını belirledi. Akay, Türkiye"de şalgam tüketimi az olduğunu ama Amerika"ya her yıl 60 ton ihraç edildiğini sözlerine ekledi.




    Facebook yalan söyleme alışkanlığını arttırıyor Yorumları