Bağış: Libya'da öncelik diplomisi olmalı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-03-2011 (13:38)   Son Mesaj: 03-03-2011 (13:38)    Cevap: 0    Gösterim: 486  

    03-03-2011

    Bağış: Libya'da öncelik diplomisi olmalı

    Bağış: Libya'da öncelik diplomisi olmalı


    Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Libya'ya askeri müdahalenin sonuçlarının ölümcül olabileceğini belirterek, öncelikle tüm diplomatik yolların denenmesi gerektiğini söyledi.

    Portekiz'in başkenti Lizbon'da bulunan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, "Diario de Noticias" gazetesinde bugün yayımlanan demecinde, Irak'ta yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin de dahil olduğu bir diyalog ve uzlaşma ortamı yaratılmasının önem arz ettiğini kaydetti.
    Bakan Bağış, "Libya için en iyi yol, kanı hemen durdurmaktır. Daha sonra, Libyalıların istikrarına veya istedikleri rejimi seçmelerine yardımcı olabilecek tartışmaları yapmalıyız. Libya farklı gruplardan oluşan bir ülke ve bunlar arasında bir sivil savaş çıkmasını istemiyoruz. Ortak geleceğe ilişkin bir uzlaşma diyalog aracılığıyla olur" ifadesini kullandı.

    NATO'nun Libya'ya askeri müdahale hazırlığında olduğu yönünde çıkan haberlerin doğru olmadığını belirten Bağış, NATO içindeki herhangi bir kararın siyasi düzeyde ve tüm üyelerin onayıyla alındığını, basın üzerinden tartışmalar yapılmasının yanlış olduğunu söyledi ve "Libya'ya askeri bir müdahalenin ölümcül sonuçları olabilir. Askeri müdahaleden önce tüm diplomatik yollar denenmeli" dedi.

    Bağış ayrıca, halk isyanlarının çıktığı bazı Arap ülkelerinde Türkiye'nin model olarak gösterilmesiyle ilgili görüşlere ise "Türkiye model değil, bir esin kaynağı olabilir" yanıtını verdi.

    Öte yandan Türkiye'nin AB'ye katılım süreciyle ilgili olarak yöneltilen sorulara karşılık "Türkiye, 27 AB ülkesi için çok önemli bir bölgesel güçtür. Barış, enerji, ticaret ve diyalogda bir köprüdür" diyen Başmüzakereci Bağış, "Her geçen gün Türkiye'nin AB'ye bağımlılığı azalıyor ve AB'nin Türkiye ile ilişkileri artıyor. AB'nin, Türkiye'ye daha iyi davranması gerekir. Katılım müzakerelerinde 18 başlık siyasi sebeplerden dolayı bloke edilmiştir" diye konuştu.




    Bağış: Libya'da öncelik diplomisi olmalı Yorumları