Şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili yeni düzenleme   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-02-2011 (19:56)   Son Mesaj: 03-02-2011 (19:56)    Cevap: 0    Gösterim: 562  

    03-02-2011

    Şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili yeni düzenleme

    Şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili yeni düzenleme


    SGK, Resmi Gazete'de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan düzenlemeyle, şeker ölçüm çubuklarından eczanelerin fark ücreti alması uygulamasının kaldırıldığını, ancak eczanelerin şeker ölçüm cihazlarından fark almalarına izin verildiğini belirtti.

    SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, genel sağlık sigortalarıyla bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin tedavileri için ihtiyaç duyulan şeker ölçüm çubuklarına ait bedellerin, SGK tarafından karşılandığı ifade edildi.
    Sigortalılarının daha önce de şeker ölçüm çubuklarını kurumun anlaşmalı olduğu eczanelerden herhangi ücret ödemeden aldığı belirtilen açıklamada, ancak her bir firmaya ait şeker ölçüm çubuklarının fiyatları farklı olduğundan sigortalıların eczanelere fark ödemek durumunda kaldıkları hatırlatıldı.

    Balıkesir'de yaşayan bir sigortalı tarafından şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili olarak kurumları aleyhine açılan dava sonucunda Danıştay 10. Dairesinin kararına yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

    ''Şeker ölçüm çubuklarının yeterli ölçümü sağlamayacak kalitede olup olmadıklarıyla ilgili olarak yeterli denetim ve incelemenin yapılmadığı, piyasada tıbbi açıdan yetersiz olan ve fiyatı düşük malzemelerin de bulunduğu, piyasada mevcut kan şekeri ölçüm çubuklarının standartlara uygun olanları arasından en düşük bedelli olan belirtilmek suretiyle bu bedelin ilgililere ödenmesi gerektiği ve hukuka aykırılık bulunduğu belirtilmiş, her bir kan şeker ölçüm çubuğu için 0.55 TL ödeneceğine ilişkin dava konusu tebliğ eki listenin 437. sırasının yürütülmesi durdurulmuştur.''

    Danıştay 10. Dairesinin kararına istinaden şeker ölçüm çubuklarının tıbbi malzeme kapsamında değerlendirilerek, sigortalıların, şeker ölçüm çubuklarını eczane veya medikal firmalardan temin etmeleri halinde bedelleri kendilerince karşılanmak suretiyle almalarına imkan sağlandığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

    ''Sigortalılarımız tarafından ödenen bedellere ait faturaların kurumumuza sunulması durumunda ise kurumumuzca belirlenen fiyatlar üzerinden kendilerine ödeme yapılmıştır. Ancak geçen süreç içinde vatandaşlarımızın konuyla ilgili mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla Danıştay 10. Dairesinin yürütmeyi durdurma kararında belirtilen hususlar çerçevesinde Sağlık Bakanlığından şeker ölçüm cihaz ve çubukların kalitelerine göre sınıflandırılması istenmiştir. Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığınca yapılan şeker ölçüm cihaz ve çubuklarının kalite ve performans değerlendirmesi sonucunda, sonuçları uygun bulunan firmalardan alınan fiyat teklifleri Kurumumuz tarafından incelenmiştir. Bu incelemeler neticesinde şeker ölçüm ve cihaz çubukları için Danıştay 10. Dairesince verilen karar göz önünde bulundurularak, şeker ölçüm cihazları için 20 TL ve şeker ölçüm çubukları için ise 0.32 TL olmak üzere yeni fiyatlar belirlenmiştir.''

    Resmi Gazete'de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan düzenlemeyle, şeker ölçüm cihazlarının bedelinin de şeker ölçüm çubuklarıyla birlikte ödeme listesine alındığı ifade edilen açıklamada, şeker ölçüm çubuklarından eczanelerin fark ücreti alması uygulamasının kaldırıldığı, ancak eczanelerin şeker ölçüm cihazlarından fark almalarına izin verildiği kaydedildi.




    Şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili yeni düzenleme Yorumları