Gül: Libya'daki süreç 'kansız' bitmeli   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-02-2011 (16:34)   Son Mesaj: 03-02-2011 (16:34)    Cevap: 0    Gösterim: 552  

    03-02-2011

    Gül: Libya'daki süreç 'kansız' bitmeli

    Gül: Libya'daki süreç 'kansız' bitmeli


    ABD'nin 6. filosuna bağlı 2 savaş gemisi Süveyş'ten Libya'ya doğru yola çıktı. Olası müdahaleye ilişkin Cumhurbaşkanı Gül değerlendirme yaptı. Gül, Libya'da istediklerinin 'işin kansız hal edilmesi' olduğunu söyledi.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'a yarın yapacağı ziyarete ilişkin olarak, "Böyle bir geçiş döneminde Türkiye'nin yanlarında olduğunu göstermek için bu ziyareti yapacağım" derken, Libya'da yaşananlar için de, "Türkiye bu sürecin kan dökülmeden tamamlanması için büyük bir gayret sarf etmektedir" ifadesini kullandı.
    Gül, resmi davetlisi olarak Ankara'da bulunan Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic ile Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin yarın Mısır'a yapacağı ziyarete ilişkin, 'Ziyaretinizde bir mesajının olacak mı?' sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül, bölgenin tarihinin belki en köklü ve en derin değişim sürecini yaşadığına dikkati çekerek, "Bu değişim sürecine liderler değil, halklar, gençlik önderlik ediyor.

    Bunu bütün dünya gördü. Ortadoğu ülkelerinin de halkları, en geniş demokratik ve hukuk standartlarını hakkediyorlar, bunu arzu ediyorlar. Değişiklikleri hep bu yönde görmek gerekir" dedi.

    Mısır'ın daima Türkiye'nin en yakın dostu ve kardeş bir ülke olduğunu vurgulayan Gül, şunları kaydetti:

    "Bu kısa ziyaretimde, Mısır halkıyla dayanışmamızı, hem Mısır devletinin güçlü bir şekilde bu süreçten çıkması arzumuzu ifade edeceğim. Geçiş dönemi yaşıyorlar. Bu geçiş döneminde karşılıklı tecrübelerimizi, fikirlerimizi paylaşacağız.

    Bu süreçten Mısır Devleti'nin güçlü bir şekilde çıkması çok önemli. Mısır halkının da hakkettikleri, arzu ettikleri demokratik, hukukun üstün olduğu yeni bir düzene kavuşmasının gerçekleşmesi çok önemli. Böyle bir geçiş döneminde Türkiye'nin yanlarında olduğunu göstermek için bu ziyareti yapacağım. Zaten şu anki Askeri Şura'nın Başkanı Sayın Tantavi ile daha önceden tanışıyorum ve mesajlarımız olmuştu karşılıklı. Bu çerçeve içerisinde bu ziyareti gerçekleştireceğim."

    LİBYA'DAKİ OLAYLAR

    Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin, 'Libya'da yaşanan olaylara karşı uluslararası müdahale gündemde. ABD savaş gemileri Libya açıklarında. İngiltere Başbakanı'nın da isyancıların silahlandırılmasına ilişkin açıklaması var. Ayrıca, isyancıların Türk askerinin koruması istediklerine dair haberler var. Bu kapsamda Türkiye'nin tutumu ne olacak?' yönündeki sorusuna, Libya'nın da mutlaka bu yeni dünya gerçeklerini görmesi gerektiğini söyledi. Libya'nın da halkın ve gençliğin önderlik ettiği bir süreç yaşadığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Bütün arzumuz, bu süreçlerin kansız olması.

    Bu süreçlerde kardeş kanının akmamasıdır. Bu süreçler bir iç savaş görüntüsünün çıkmaması. Nihayette bu ülkelerin gideceği yer demokratik, hukukun üstünlüğünün geçerli olduğu yeni rejimlerdir açıkçası" diye konuştu.

    Türkiye'nin bu sürecin kan dökülmeden tamamlanması için büyük bir gayret sarf ettiğini aktaran Gül, şöyle konuştu:

    "Şüphesiz ki, Türkiye'ye, TSK'ya, Türk halkına bölgede duyulan güven hepimiz için gurur kaynağıdır. Türkiye her zaman ilkeli ve prensipli hareket etmiştir. Daima halkların mutluluğunu öne çıkarmıştır. Bu çerçeve içerisinde hiçbir zaman ikili bir görüntü vermemiştir. Bakarsanız bazı önemli ülkelere, bu sürecin içerisinde bile nasıl zigzaglar yaptığını fark edeceksiniz.

    Bu süreçler başlamadan önce halka karşı olan rejimleri, bazen istikrar adına, demokrasiyi feda ederek nasıl desteklediklerini hep bileceksiniz. O bakımından Türkiye daima tutarlı ve ilkeli hareket etmektedir. Ve bu çerçeve içerisinde de, şüphesiz ki bir taraftan uluslararası hukuk, bir taraftan da içeride daha fazla bir kargaşa çıkartmadan bu sürecin tamamlanması için büyük bir çalışma içerisindedir."




    Gül: Libya'daki süreç 'kansız' bitmeli Yorumları