İnsan Hakları Konseyi'nin kararı Mun'u sevindirdi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-02-2011 (00:58)   Son Mesaj: 03-02-2011 (00:58)    Cevap: 0    Gösterim: 695  

    03-02-2011

    İnsan Hakları Konseyi'nin kararı Mun'u sevindirdi

    İnsan Hakları Konseyi'nin kararı Mun'u sevindirdi


    BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Genel Kurulu'nun Libya'nın Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi'ne üyeliğini askıya alma kararından memnuniyetini açıkladı.

    Genel Sekreter Ban Ki-mun, 192 üyeli Genel Kurul'un bugün Libya'nın üyeliğini askıya aldığı toplantıda yaptığı konuşmada, hem Genel Kurul'un bu yöndeki kararından, hem BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'daki rejime yönelik yaptırım kararından, hem de İnsan Hakları Konseyi'nin Libya'daki insan hakları ihlallerini soruşturma yönündeki kararından memnuniyet duyduğunu açıkladı.
    Ban Ki-mun, ''Bu kararlar tüm dünyaya, insanlığa karşı suç işleyenlerin cezasız kalmayacağını ve yaptıklarından sorumlu tutulacaklarını göstermektedir'' dedi.

    Venezuella'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Jorge Valero ise Libya'daki olaylara ilişkin ''tarafsız ve güvenilir bir soruşturma açılmadan'' böyle bir kararın alınmasından memnun olmadıklarını belirtti.

    Valero konuşmasında ABD'yi ''emperyalist'' bir ülke olarak tanımlayarak, bu ülkenin Libya'ya yönelik askeri önlemler almayı düşündüğü yönünde haberler olduğunu belirterek ''hiçbir ülkenin böyle bir şeye kalkışmaması gerektiğini, Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararın askeri bir girişime izin vermediğini'' söyledi.

    -ABD TEMSİLCİSİ: ''KADDAFİ'NİN ŞİMDİ GİTMESİ GEREK''-

    ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice ise Venezuella'nın, ABD ve politikalarıyla ilgili konuşmasından rahatsızlık duyduklarını belirtti.

    Rice, Genel Kurul'un ilk kez bir ülkenin İnsan Hakları Konseyi'ne üyeliğini askıya aldığını belirterek şöyle konuştu:

    ''Kendi halkına karşı silah yönelten insanların, İnsan Hakları Konsey'inde yeri yoktur. Bu karar, Kaddafi'ye ve yandaşlarına bir başka açık mesaj daha gönderiyor, insan öldürmeyi bırakmaları gerek. Kaddafi, artık kendi ülkesini yönetme yönündeki meşruiyetini yitirmiştir. Kaddafi'nin gitmesi gerek ve şimdi gitmesi gerek.''




    İnsan Hakları Konseyi'nin kararı Mun'u sevindirdi Yorumları