TPAO, zehirli kuyu için yardım bekliyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-01-2011 (21:58)   Son Mesaj: 03-01-2011 (21:58)    Cevap: 0    Gösterim: 707  

    03-01-2011

    TPAO, zehirli kuyu için yardım bekliyor

    TPAO, zehirli kuyu için yardım bekliyor


    Isparta'nın Yakaören Köyü'nde 2007 yılında termal su çıkarmak için yapılan ancak zehirli gaz çıkan kuyunun hayati risk içeren gaz çıkışını engellemek için TPAO, uluslararası firmalardan yardım talep etti.

    Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdür Yardımcısı Besim Şişman, Isparta'nın Yakaören Köyü'nde 2007 yılında termal su çıkarmak için yapılan ancak zehirli gaz çıkan kuyunun hayati risk içeren gaz çıkışına neden olduğunu belirterek, kuyuyu kapatmak için uluslararası firmalardan destek isteyeceklerini söyledi.
    Şişman, Isparta Valisi Memduh Oğuz'un davetlisi olarak Isparta'ya geldi ve kuyu çevresinde incelemelerde bulundu. Kuyunun profesyonel bir ekip tarafından açılmadığını ve bu nedenle kontrol altında olmadığını vurgulayan Şişman, en büyük sıkıntının da bu olduğunu aktardı. TPAO olarak kuyu kazarken her türlü riske karşı dayanıklı çelik borular kullandıklarını ve sismik hareketler dahil her türlü teknik hesaplamalar sonucu muhtelif noktalarda kuyu açtıklarını ifade eden Şişman, herhangi bir olumsuzlukta da kuyunun kapatılabilmesi için de kuyu başında kapaklar bulundurduklarını söyledi. Ancak Isparta'da yapılan çalışmada kuyunun kapatılmasına yönelik herhangi bir mekanizma ile karşılaşmadıklarını belirten Şişman, kullanılan boruların da yeterli düzeyde olmadığını kaydetti.

    Kuyuda gerekli incelemeleri yaptıktan sonra bir rapor hazırlayacaklarını ve buna karşı teknik donanımlarını ortaya koyacaklarını anlatan Şişman, öncelikli işlerinin kuyunun kontrol altına alınmasını sağlamak olduğunu aktardı. Kuyuda yeterli ekipmana sahip olunmadan bir çalışma yapıldığını tespit ettiklerini belirten Şişman, ''Burada hayati risk içeren zehirli gaz çıkışı var, kuyuyu kapatmak için uluslararası firmalardan yardım alacağız'' diye konuştu.

    Devletin bütün organlarının Isparta'daki sıkıntıyı takip ettiklerini belirten Şişman, kuyunun sağlıklı bir şekilde kapatılması konusunda gerekli çalışmayı yürüteceklerini ifade etti.

    Isparta Valisi Memduh Oğuz da hafta sonu Isparta'ya gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile konuyu görüştüklerini ve kuyunun kapatılması konusunda gereken finansman desteğinin sağlanacağı yönünde bir söz aldıklarını bildirdi. TPAO ekiplerinin de kuyuda incelemeler yaptıklarını belirten Oğuz, kuyunun mutlaka kapatılacağını söyledi.




    TPAO, zehirli kuyu için yardım bekliyor Yorumları