Üsküdar Vapur’u faciası anıldı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-01-2011 (14:58)   Son Mesaj: 03-01-2011 (14:58)    Cevap: 0    Gösterim: 430  

    03-01-2011

    Üsküdar Vapur’u faciası anıldı

    Üsküdar Vapur’u faciası anıldı


    İzmit Körfezi'nde 1958 yılında SEKA açıklarında batan Üsküdar Vapuru'nda hayatını kaybedenler, marina sahilinde düzenlenen tören ile anıldı.

    Törene katılan liseli öğrenciler, vapurun battığı noktaya çelenk bıraktı.
    Kocaeli"nde 1958 yılında fırtınalı havada denize açılan "Üsküdar" adlı vapur fırtınaya karşı koyamayarak battı.

    380 kişinin boğularak can verdiği kazadan sadece 40 kişi kurtarılabildi. O dönemde bölgede lise eğitimi sadece İzmit'te verildiği için öğrenciler İzmit merkeze deniz yoluyla gidip geliyorlardı. Yolcu sayısının artması üzerine Denizcilik İşletmeleri daha büyük bir vapur olan Şehir Hatlarının 72 nolu Üsküdar'ı hafta sonu Körfez'e yolladı.

    1 Mart 1958 Cumartesi günü Gölcüklü öğrenciler her Cumartesi olduğu gibi saat 12.00'de İzmit'teki okullarından çıkarak vapura bindi. Vapur, fırtına nedeniyle bütün öğrencileri alamadı. Derince açıklarına geldiklerinde şiddetli fırtınaya yakalanan gemiyi yan devrildi ve batmaya başladı. Gölcüklü lise öğrencilerinin neredeyse tamamı, kıyıdaki çaresiz ve gözü yaşlı ailelerinin gözleri önünde bu faciada hayatını kaybetti.

    1 Mart 1958 tarihinde Seka açıklarında yakalandığı fırtınada batan "Üsküdar" vapurunda hayatını kaybedenler marinada düzenlenen törenle anıldı. Liseye giden öğrenciler, faciada hayatını kaybedenlerin yer aldığı fotoğraf albümü ile geldi.

    Törende konuşan İzmit Belediyesi Başkanı Nevzat Doğan, 1958, 1 Martı'nda bir facianın yaşandığını hatırlattı. Doğan, o dönemde geleceği sırtlayacak beyinlerin bir kaza ile hayatını kaybettiğini belirterek, "Zor kabulleniyoruz. Çünkü o dönemin şartlarında daha dikkatli olunabilirdi. Bu facia yaşanmayabilirdi." dedi.

    Yapılan konuşmanın ardından öğrenciler, vapura binerek, "Üsküdar faciası"nın yaşandığı noktaya giderek, hayatını kaybedenler adına denize çelenk bıraktı.




    Üsküdar Vapur’u faciası anıldı Yorumları