Öğrencileri ebru sanatı için yarışacak   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-01-2011 (13:56)   Son Mesaj: 03-01-2011 (13:56)    Cevap: 0    Gösterim: 950  

    03-01-2011

    Öğrencileri ebru sanatı için yarışacak

    Öğrencileri ebru sanatı için yarışacak


    Akdeniz Üniversitesi 3. Uygulamalı Ebru Yarışması 18-21 Mart tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek. Yarışmaya 16 üniversiteden 45 ebru sanatı bilen öğrenci katılacak.

    Yarışmaya ev sahipliği yapacak Akdeniz Üniversitesi"ni 3 öğrenci temsil edecek.
    Yarışmanın tanıtımı için Akdeniz Üniversitesi senato odasında düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meral Gültekin, organizasyonun üniversitenin yanı sıra, ebru öğrenci topluluğu, güzel sanatlar fakültesi ve Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) tarafından yapıldığını söyledi. Gültekin, ebru yarışmasının Akdeniz Üniversitesi olarak en çok övündükleri etkinliklerden olduğunu ifade etti.

    Ebru eğitmeni Mukadder Kavas ise yarışmaya ilginin yoğun olduğunu belirtti. Birçok üniversiteden başvuru sürenin uzatılması telefon aldıklarını anlatan Kavas, "Katılım süresini 14 Mart"a kadar uzattık. Elimizdeki öğrenci sayısı muhtemelen değişecek.

    Çok daha fazla katılım olmasını bekliyoruz." dedi. Kavas, yarışmanın seneye uluslar arası boyuta taşınması için çalışma başlattıklarını da sözlerine ekledi.

    Yarışmaya katılacak öğrencilerden Canan Arıkan, ebrunun sadece Türkiye"de benimsenmiş ve gelişmiş bir sanat türü olduğuna değinerek, "Bu, Anadolu coğrafyasına ait bir sanat. "Yeterince sahipleniyor muyuz?" diye sormamız lazım.

    Geçmişini bilmeyenin tarihi başkaları tarafından yazılır. Böyle giderse ebru başkaları tarafından sahiplenilecek diye korkuyorum." diye konuştu.

    Ebru yarışması battal, taraklı, hatip ebrusu ve serbest olmak üzere 4 dalda düzenlenecek. Beyaz kâğıt ve klasik boyalarla yarışmaya girecek öğrenciler her kategoride bir eserle başvurabilecek. Her dalda dereceye girenler ödüllendirilecek.

    İlk üçe giren ve mansiyon alan yarışmacılara boya takımı ve tatil hediye edilecek. Eserler yarışma sonrası 21 Mart"ta Antalya Müzesi sergi salonunda sergilenecek ve sergi 10 gün süreyle açık kalacak.

    İRANLI ÖĞRENCİNİN EBRU SEVGİSİ

    Tanıtım toplantısına katılan ve uygulama yapan Akdeniz Üniversitesi Biyomedikal Cihaz Teknolojileri birinci sınıf öğrencisi Ahmet Ali Namazi, ebru sanatı ile Türk kanallarını izlerken tanıştığını anlattı.

    Ebru"nun 500 yıllık geçmişe sahip olan Türklere has bir sanat olduğunu dile getiren Azeri asıllı öğrenci, "Ebruyu çok severek yapıyorum. İlerleyen zamanlarda daha iyi olurum. İran"da da yapılıyor ama çok profesyonelce değil.

    Hat sanatının gölgesinde kalmış durumda. Ülkemde belgeselleri ve TRT kanallarını izlerdim. İzlediğim programları kaydedip tekrar izlerdim.

    İran"da yapamadım. Malzemeleri temin ettim ama hoca olmadığı için yapamıyordum." şeklinde konuştu. Namazi, Akdeniz Üniversitesi"ne başladıktan sonra ebru topluluğuna kaydolarak eğitim almaya başladığını söyledi.




    Öğrencileri ebru sanatı için yarışacak Yorumları