Uçaklar sisli havada piste rahat inecek   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 02-28-2011 (14:58)   Son Mesaj: 02-28-2011 (14:58)    Cevap: 0    Gösterim: 755  

    02-28-2011

    Uçaklar sisli havada piste rahat inecek

    Uçaklar sisli havada piste rahat inecek


    Devlet Meteoroloji İşleri (DMİ) Genel Müdürü Mehmet Çağlar, yeni geliştirdikleri “Türk-Uç-Met” adlı yazılım sayesinde pilotların anlık hava şartlarından haberdar olacaklarını söyledi.

    Genel Müdür, bu sayede uçakların sisli havada bile meydanlara inip kalkabileceklerine dikkat çekti.
    Çevre ve Orman Bakanlığı DMİ Genel Müdürlüğü THY"nin İstanbul"daki Eğitim Binası"nda

    İlk kez."Havacılık Meteorolojisi Çalıştayı" düzenledi.

    Genel Müdür Mehmet Çağlar"ın yanı sıra Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Bahri Kesici, THY Genel Müdür Yardımcısı Kazım Çalışkan, DHMİ İstanbul Başmüdürü Celal Özuğur, havacılık sektörü temsilcileri ile kaptan pilotlar katıldı.

    Çağlar açılış konuşmasında; THY, diğer uçak şirketleri, sivil havacılık otoritesi ve meteoroloji teşkilatının etle tırnak gibi birbirinden ayrılamaz kurumlar olduğunu ifade etti.

    Bütün havalimanlarında otomatik meteoroloji gözlem ve raporlama sistemlerini kurmaya başladıklarını şu ana kadar 47 havalimanında bu sistemlerin montajını yaptıklarını belirten Çağlar, 2011 yılı içinde 5 havalimanına da aynı sistemi kurduklarını kaydetti.

    Çağlar, "Bunun yanı sıra pist uzatılması gibi çalışmalarla kategori C statüsüne geçen Atatürk Havalimanı"nda meteoroloji olarak ihtiyaç duyulan bütün sistemleri temin ettik. Mart ayı içerisinde bu sistemleri faaliyete geçirdiğimizde uçaklar, sisli havalar dahil bütün koşullarda Atatürk Havalimanı"na rahatlıkla inebilecek" dedi.

    Genel Müdür, meteoroloji çalışmalarını daha ile seviyelere götürmek için geliştirdikleri

    "Türk-Uç-Met" isimli yazılım sayesinde THY pilotları ve uçaklara hizmet veren diğer görevlilerin anlık meteorolojik verilere ulaşabilmelerini dile getirdi.

    Yazılımın havacılığa yönelik meteorolojik bilgiler içerdiğini söyleyen Mehmet Çağlar,

    "Pilotlar, kalkacakları limandaki anlık hava şartları, gidecekleri rota güzergahında yaşanabilecek muhtemel değişiklikler ve inecekleri meydandaki son meteorolojik verileri internet ortamında anında görebiliyor.

    Son zamanlarda yaşanan helikopter kazalarının önüne geçmek için de "Heli-Met" adlı bir sistemi daha hayata geçirdik. Bu sistem sayesinde de helikopterler hangi irtifada uçarlarsa uçsunlar anlık meteorolojik değişimlerden haberdar olarak salimen yol alabilmektedir." izahını yaptı.




    Uçaklar sisli havada piste rahat inecek Yorumları