İlk Türk hava şehidi Fethiye'de anıldı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-27-2011 (13:54)   Son Mesaj: 02-27-2011 (13:54)    Cevap: 0    Gösterim: 461  

    02-27-2011

    İlk Türk hava şehidi Fethiye'de anıldı

    İlk Türk hava şehidi Fethiye'de anıldı


    Muğla`nın Fethiye ilçesine ismini veren Türkiye`nin ilk hava şehidi Teyyareci Fethi Bey, ölümünün 97. yıl dönümünde anıldı.

    Şehit Fethi Bey Parkı içerisinde bulunan Fethi Bey Anıtı önünde gerçekleştirilen törene, Türk Hava Kurumu (THK) Başkanı Osman Yıldırım ve Fethiyeli yöneticiler katıldı. Öğrenciler, Fethiye Belediyesi bando takımı eşliğinde İstiklal Marşı okunarak başlayan törende Şehit Yüzbaşı Tayyareci Fethi Bey`i anlatan şiirler okudu.
    Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Fethi Bey`in, 27 Mart 1914 tarihinde kullandığı uçakla Şam`da düşerek şehitlik mertebesine ulaştığını hatırlattı.

    Daha önce Meğri olan ismin, 26 Mart 1914 tarihinde Fethiye olarak değiştirildiğini anlatan Saatcı, "Şehrimiz düşman istilasına uğramamış. Dolayısıyla bir kurtuluş günü yok. Fakat 'bugün de nereden çıktı' diye düşünenler olabilir.

    Bizim bu anmadaki ısrarcı tavrımızın altında geçmişiyle bütünleşmek, ne olduğunu unutmamak, her şeyden önce de kahramanlarına sahip çıkma duygusu yatmaktadır. Çünkü kahramanlar, milletler için geçmişten geleceğe akan zamanda köşe taşları ve yol göstericileridir." dedi.

    "GÜÇLÜ ORDU OLMADAN AYAKTA KALINAMAZ"

    Konuşmasının devamında güçlü ordu vurgusu yapan Başkan Behçet Saatcı, üstü kapalı olarak ordunun yıpratılmaya çalışıldığını söyledi. Libya'daki karışıklığa da değinen Saatcı, şöyle konuştu: "Kuzey Afrika'da domino etkisiyle kargaşaya sürüklenen ülkelerdeki vatandaşlarımızın getirilmesi operasyonları, bize bu coğrafyada güçlü bir ordu olmadan ayakta kalamayacağımız gerçeğini bir kere daha göstermiştir.

    Güçlü bir Deniz Kuvvetlerimiz ve Hava Kuvvetlerimiz olmasaydı, vatandaşlarımızın Türkiye'ye getirilmesinin imkansız olduğunu kabul etmemiz gerekir. Türk Silahlı Kuvvetleri, bu ülkenin göz bebeğidir. Bu sebeple olur olmaz iddialarla yıpratılmaması, töhmet altında bırakılmaması gerekir."

    Saatcı'nın ardından kürsüye gelen THK Başkanı Osman Yıldırım, aniden başlayan yağmurun azizliğine uğradı. Yıldırım, sağanağa dönen yağmur nedeniyle konuşmasını kısa kesmek zorunda kaldı. Yağmur nedeniyle THK'ya ait uçak ve pilotların hava gösterisi de iptal edildi.

    FETHİ BEY KİMDİR?

    Tayyareci Yüzbaşı Fethi Bey, Muavenet-i Milliye isimli Blerio XI/B uçağı ile İstanbul-İskenderiye uçuşunu gerçekleştirmek için 8 Şubat 1914'de uçuşuna başladı. Konya, Ulukışla, Adana, Humus ve Şam üzerinden İskenderiye`ye uzanan bir hava yolculuğunu gerçekleştirmek isterken 27 Şubat 1914`te Şam`ın Taberiye ilçesi Şimiriye bucağı yakınlarında düşerek Türk havacılık tarihinin ilk şehidi oldu.

    Mezarı Şam yakınlarında Selahattin Eyyubi Türbesi`nde bulunuyor. Türkiye`nin ilk havacı şehidinin ismi, 1914`te Meğri ismi ile anılan Fethiye`ye verildi.




    İlk Türk hava şehidi Fethiye'de anıldı Yorumları