Erdoğan Marmaray'da yeni temel attı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-26-2011 (15:36)   Son Mesaj: 02-26-2011 (15:36)    Cevap: 0    Gösterim: 564  

    02-26-2011

    Erdoğan Marmaray'da yeni temel attı

    Erdoğan Marmaray'da yeni temel attı


    Başbakan Erdoğan, Harem-Yeni Kapı arası yapılacak 2. tüp geçidin temelini attı. Törende konuşan Erdoğan, Marmaray'ı geciktirenlere kızdı. Muhalefete sorumsuz açıklamaları çattı. Ortadoğu liderlerina çağrıda bulundu

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, farklı mülahazalarla, farklı niyetlerle Libya'ya uygulanacak yaptırımların da zaten zor durumda olan Libya halkının şartlarını daha da ağırlaştıracağını belirterek, ''Uluslararası kamuoyunu, Libya'ya karşı, petrol kaygısıyla değil, vicdanla, hakla, hukukla, evrensel insani değerlerle yaklaşmaya çağırıyoruz. Çok büyük bir sınavla karşı karşıya olan modern dünyayı, bu sınavda insanlık şıkkını işaretlemeye davet ediyoruz'' dedi.
    İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçiş Projesi'nin temeli, Haydarpaşa Limanı'nda düzenlenen törenle atıldı. Törende konuşan Erdoğan, birilerinin yaptığı gibi, Libya'ya çıkar ilişkileri nazarından bakan bir ülke olmadıklarını vurguladı.

    Birileri gibi, Libya'ya baktığında petrol rezervleri, petrol kuyuları, petrol boru hatları görenlerden olmadıklarını ifade eden Erdoğan, ''Biz Libya'ya bakınca ortak tarih görüyoruz, kardeş bir halk görüyoruz, her şeyin ötesinde kutsal addettiğimiz canlar, insanlar görüyoruz'' dedi.

    Erdoğan, Tunus'ta, Mısır'da olaylar başladığında suskun kalan, tepkisiz kalan, izlemeyi tercih edenlerin, bugün de Libya'daki gelişmeler karşısında farklı hesaplarla, farklı saiklerle hareket ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

    ''Bu tavır, ilerde tamiri, telafisi mümkün olmayan ikircikli bir tavırdır, bu tavır bir çifte standart tavrıdır. Libya halkına ve Libya'daki yabancı ülke vatandaşlarına zarar verecek her türlü müdahaleye karşı olduğumuzu buradan açık açık ifade ediyorum.

    Herhangi bir müdahale, süreci daha da zorlaştıracak. Yönetime değil, Libya halkına zarar getirecek. 'Yaptırım uygulayalım' derken, neyin yaptırımını uygulayacaksın? Nasıl bir yaptırım uygulayacaksın?

    Bunlar çok ama çok önemi. Her olan olayda 'yaptırıma gidelim, yaptırıma gidelim' dediğiniz zaman dünya barışını sağlayamazsın. Burada oradaki halkın durumunu değerlendirmek zorundasınız. Şu anda gıda bulmakta zorlanan Libya halkına gıdaları nasıl ulaştıracaksınız?

    Böyle bir sıcak olayın yaşandığı bir ülkede bunları nasıl gerçekleştireceksiniz? Onun için farklı mülahazalarla, farklı niyetlerle Libya'ya uygulanacak yaptırımlar da zaten zor durumda olan Libya halkının şartlarını daha da ağırlaştıracaktır.

    Şu anda açlıkla, şiddetle, ölümle karşı karşıya olan Libyalılar, bir müdahale ve yaptırım durumunda daha umutsuz, daha çaresiz bir konuma itileceklerdir. Uluslararası kamuoyunu, Libya'ya karşı, petrol kaygısıyla değil, vicdanla, hakla, hukukla, evrensel insani değerlerle yaklaşmaya çağırıyoruz.''

    ''İNSANLIK ŞIKKI''

    Başbakan Erdoğan, refah ve demokrasiyi kendilerine hak gören, kendileri dışındaki ülke ve halklar için ulufe gibi gören, erken gören, fazla gören ülke ve liderleri, çifte standartlı bu tavırlarından derhal vazgeçmeye, ilkeli ve tutarlı davranmaya davet etti.

    Erdoğan, şöyle konuştu:

    ''Orta Doğu ve Afrika halklarının onuru, gururu, on yıllardır devam eden çifte standartlı tavırlar nedeniyle yeterince zedelenmiştir. Orta Doğu ve Afrika halkları, petrol savaşlarında piyon olarak kullanılmaktan bezmiş, esasen bu hissiyatın, bu dışlanmışlığın sonucu olarak, ölmek pahasına sokaklara taşmıştır.

    Bunu görmemek, buna saygı duymamak, adaletle, hukukla izah edilemez, en önemlisi de vicdanla bağdaşmaz. Uluslararası toplumu, Libya üzerinde farklı hesaplar yapmaktan vazgeçip, Libya halkının acısını dindirmek için çare üretmeye çağırıyoruz.

    Çok büyük bir sınavla karşı karşıya olan modern dünyayı, bu sınavda insanlık şıkkını işaretlemeye davet ediyoruz.''




    Erdoğan Marmaray'da yeni temel attı Yorumları