Davutoğlu Atina ve Trakya’ya gidiyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-26-2011 (15:34)   Son Mesaj: 02-26-2011 (15:34)    Cevap: 0    Gösterim: 522  

    02-26-2011

    Davutoğlu Atina ve Trakya’ya gidiyor

    Davutoğlu Atina ve Trakya’ya gidiyor


    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Atina ve Batı Trakya’ya ziyaret gerçekleştirecek. Davutoğlu bu bağlamda Atina'dan sonra gideceği Batı Trakya’da Türk Azınlıkla bir araya gelecek.

    Tarihlerin önümüzdeki günlerde netleşeceği ifade edilirken, Davutoğlu, mevkidaşı Dimitris Druças ile Türkiye"de yapılacak 2. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konsey"i toplantısına hazırlık yapma fırsatı bulacak.
    Yunan basın yayın organları, "Dışişleri Bakanı Davutoğlu"nun Yunanistan"a karayolu ile gelerek Batı Trakya"da temaslarda bulunmak istediğine" ilişkin arzusunu Erzurum"da Yunan tarafına aktardığı ancak daha sonra bu planlamadan vazgeçildiği belirtildi. Ta Nea gazetesine göre "Atina, Davutoğlu"nun 8-10 Mart tarihlerinde resmi bir ziyaret gerçekleştirmesini" bekliyor. Bu bağlamda Atina'dan sonra gideceği Batı Trakya"da Türk Azınlıkla bir araya gelecek.

    Türkiye"de 12 Haziran"da yapılacak seçimlere kadar Davutoğlu"nun ziyaretinin iki ülke ilişkilerinde tek haber olacağı yorumu yapılırken, Türk Dışişleri Bakanı"nın ziyaret tarihi ile programına ilişkin ayrıntıların henüz planlama aşamasında. Programın, önümüzdeki günlerde ilan edilmesi bekleniyor. Yunan diplomatik kaynaklar, Davutoğlu"nun Batı Trakya ziyaretine ise kesin gözüyle bakıyor. Davutoğlu, geçen yıl gerçekleşen Erdoğan"ın Atina ziyaretinde Batı Trakya"yı ziyaret etmek istemiş, ancak mevkidaşının ricası üzerine bu ziyaretin daha sonra yapılması uygun görülmüştü.

    Daha önce Türk hükümet yetkililerinin Batı Trakya ziyaretlerine ilişkin rahatsızlığını gizlemeyen Yunan medyası, Davutoğlu"nun muhtemel ziyaretine ilişkin de benzer imalarda bulundu. Ta Nea, Batı Trakya ziyaretine dair şu değerlendirmede bulundu: "Her ne kadar Yunan Dışişleri, 'bizim korkacak bir şeyimiz yok' dese de, Ahmet Davutoğlu"nun Türkiye"deki seçimler öncesi "yüksek tonlu" konuşma yapması ihtimal dışı değil.

    Diplomatik kaynaklar, Davutoğlu"nun müftülerin doğrudan seçimle işbaşına gelmesi ve Batı Trakya"daki Türk okullarının güçlendirilmesi gibi Türk tezlerini tekrar ederek Yunanistan ile azınlıklar konusundaki "karşılıklılığı" gündeme getirmesine kesin gözüyle bakıyor. Aynı kaynaklar, Türk tarafının bu defa, Erdoğan hükümetinin Fener Rum Patrikhanesi"ne dahil olabilmeleri için Yunan Metropolitler"e Türk vatandaşlığı verildiğini kullanması bekleniyor."

    DAVUTOĞLU"NUN ATİNA GÜNDEMİ

    Davutoğlu"nun Atina temaslarında mevkidaşı Dimitris Druças ile yapacağı görüşmenin öncelikli gündem maddesini, iki ülke başbakanları ile bakanların katılımıyla bu defa Türkiye"de yapılacak 2. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konsey"i toplantısına hazırlık çalışmaları oluşturacak.

    Diğer yandan Türk-Yunan işbirliği kapsamında Türk turistler için vize konusunda kolaylık ile vizeni serbestleştirilmesine ilişkin devam eden çalışmaların ele alınması bekleniyor. Ziyaretten ise olağanüstü bir sonucun çıkması beklenmiyor.

    Yunan tarafı, "Türkiye"de seçim; ilişkilerde ileri adım atılmasına Ankara isteksiz" bahanesini öne sürerken, esasında ekonomik krizle boğuşan Atina, Türkiye ile sorunlu alanlarda adım atılması ya da herhangi bir anlaşmaya gidilmesine çok gönüllü değil.

    Papandreu"nun aksine, muhalefetten ve Papandreu"ya önceki gün açık mektup gönderen 33 emekli büyükelçinin ortak talebi, "Ekonomik krizle elinin zayıfladığı bir dönemde Yunanistan, Türkiye ile Ege, Kıbrıs ve Azınlıklar gibi zorlu konulara ilişkin bir anlaşma yapmak yerine süreci rölantiye alsın." Papandreu"ya yönelik farklı kesimlerden yapılan "ulusal meselelere" dair baskılar artacak olursa, kriz nedeniyle sıkıntılı günler geçiren Papandreu"nun iki ülke arasında ilerleme kaydedilen zorlu konulara ilişkin diyaloğu yavaşlatması bekleniyor.

    SINIRDA 3"LÜ ZİRVE İPTAL EDİLDİ

    Davutoğlu"nun Yunan tarafına Atina ziyareti öncesi sınırda Bulgar, Türk ve Yunan yetkililerden oluşan ve kaçak göçmenlere ilişkin üçlü bir toplantı yapılmasını önerdiği belirtiliyor. Toplantıdan sonra Türk Dışişleri Bakanı"nın karayolu ile Batı Trakya"ya oradan da Atina"ya gitmesi düşülmüş. Ancak Bulgar tarafının isteksiz tutumu nedeniyle bu görüşme ve ilk planlama iptal edilmiş.





    Davutoğlu Atina ve Trakya’ya gidiyor Yorumları