Bu kez Çavuşoğlu BM'de konuştu   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 02-25-2011 (23:56)   Son Mesaj: 02-25-2011 (23:56)    Cevap: 0    Gösterim: 466  

    02-25-2011

    Bu kez Çavuşoğlu BM'de konuştu

    Bu kez Çavuşoğlu BM'de konuştu


    Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı (AKPM) ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, eğitimin, kız ve erkek çocuklara fırsat eşitliği sağlanması için önemli bir araç olduğunu söyledi.

    Türkiye'nin dönem başkanlığını yaptığı Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi; Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği ile birlikte BM'de ''Eğitimde Cinsiyet Temelindeki Önyargılarla Mücadele'' konulu toplantı düzenledi. Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan'ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya, AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu ana konuşmacı olarak katıldı.
    Çavuşoğlu, Avrupa Konseyinin 60 yılı aşkın süredir insan hakları ve kadın erkek eşitliği konularında öncü bir kurum olduğunu belirtti. Cinsiyet eşitliğinin teşvik edilmesinde okulların çok önemli bir role sahip olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Avrupa Konseyinin bu alandaki uzun yıllara dayanan tecrübesine dikkati çekti.

    Çocukların kreşlerden başlayarak çok küçük yaşlarda aile dışında zaman geçirmeye başladığını ifade eden Çavuşoğlu, toplumlarda kadın ve erkeklerin rolleri ve temsillerine ilişkin algıların sınıflarda başladığını söyledi. Bu nedenle okul sistemlerinin önemine değinen Çavuşoğlu, ''Okullar cinsiyet temelli eşitsizlikleri artırmamalı, aksine kız ve erkek çocuklarına eşit olanaklar sağlayarak onların bütün potansiyellerini geliştirmesine yardımcı olmalıdır'' diye konuştu.

    Cinsiyet eşitliğine ilişkin prensiplerin uygulanmasında okulların önemine değinen Çavuşoğlu, AKPM tarafından bu alanda alınmış kararlara atıfta bulundu. Konuşmasında AKPM'nin ''Bugünün Kızlarının Hakları-Yarının Kadınlarının Hakları'' başlıklı ve Avrupa Konseyi üyesi İsveç'te yapılan kapsamlı bir araştırmaya dayanarak hazırlanan 1669 sayılı karardan söz eden Çavuşoğlu, ''Beklentilerin aksine, (İsveç) gibi eşitlikçi ve cinsiyet eşitliğine önem veren bir ülkede bile okullar kız ve erkek öğrenciler arasında ayrım yapıyor, öğretmenler kız öğrenciler ile erkek öğrencilere okula başlamalarından itibaren farklı davranıyor'' dedi.

    AKPM'nin cinsiyet eşitliğini sağlama konusundaki önerilerini de anlatan Çavuşoğlu, bu kapsamda eğitimin, hem sorunun hem de çözümün bir parçası olduğunu kaydetti ve tavsiyelerini şu şekilde sıraladı:

    ''Kız çocuklarının erkeklerle eşit oranda okula gönderilmesinin sağlanması için, devletin okul masraflarını üstlenmesi, okullarda görevli personel arasında da cinsiyet eşitliğinin sağlanması, okul personelinin cinsiyet eşitliği konusunda eğitim almaları, öğretmenlerin davranışlarının cinsiyet ayrımcılığına dayalı olmaması, öğretmenlerin göçmen ailelerin kız çocuklarının yaşadıkları bazı zorlukların farkında olmaları, okul kitapları ve yöntemlerinin ayrımcılık unsurlarından temizlenmesi, okul burslarında cinsiyet eşitliğine dikkat edilmesi gerekiyor.''

    Çavuşoğlu, bu önerilerin cinsiyet ayrımının önlenmesinde genel çerçeveyi oluşturduğunu, ülkelerin kendine özgü koşulları nedeniyle önerilerin yerel koşullara uygun hale getirilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

    ''Kızlar ve erkekler farklıdır, ancak bu durum kızların ve erkeklerin kendi potansiyellerini tam olarak geliştirmeleri için aynı fırsatlara sahip olmamalarını gerektirmez. Eğitim, kız ve erkek çocuklara fırsat eşitliği sağlanması için önemli bir araçtır'' diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

    ''Fakirliğin ve sosyal eşitsizliklerin azaltılması ile insan haklarına saygının gelişmesinde çok önemli bir araç olan eğitim, aynı zamanda kız çocuklarının ve kadınların sosyal statü elde etmelerinde, ekonomik özgürlüklerini kazanmalarında ve siyasi temsil yeteneklerinin geliştirilmesinde çok önemli etkiye sahiptir. Bugünün kızları yarının kadınlarıdır. Bugün onlara yeterli olanakları sağlayabilirsek, yarın onlar kültürel, ekonomik ve yönetimsel anlamda toplumlarımıza çok değerli katkılar sağlayacaklardır. Unutmayalım ki bugünün kızları aynı zamanda yarının liderleridir.''

    Çavuşoğlu toplantının ardından BM'de gazetecilere de açıklamalarda bulundu.




    Bu kez Çavuşoğlu BM'de konuştu Yorumları