Avukatlar toplu mezarlar için yürüdü   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 02-25-2011 (21:56)   Son Mesaj: 02-25-2011 (21:56)    Cevap: 0    Gösterim: 532  

    02-25-2011

    Avukatlar toplu mezarlar için yürüdü

    Avukatlar toplu mezarlar için yürüdü


    İstanbul Barosu’na kayıtlı çok sayıda avukat, hükümetten toplu mezarlar konusunda adım atması isteğiyle Beyoğlu'nda yürüdü.

    İstanbul Barosu önünde toplanarak Galatasaray Meydanı"na yürüyen avukatlar, basın açıklaması yaptı. Avukatlar daha sonra okudukları basın metnini Galatasaray Postanesi"nden Başbakan"a gönderdi.
    İstanbul Barosuna"na kayıtlı yaklaşık 150 avukat, toplu mezarların açılıp sorumluların yargılanması talebiyle İstiklal Caddesi üzerinde bulunan İstanbul Barosu önünde toplandı. "Toplu mezarlar insanlık suçudur. Hakikatleri araştırma komisyonu kurulsun. Gizli kayıtlar açıklansın. Sorumlular yargılansın. Toplu Mezarlar Minnesota protokolüne uygun olarak açılsın' yazılı büyük bir pankart açan avukatlar yağmur altında yürüyüşe geçti. Avukatlar yürüyüş boyunca, "Kayıplar bulunsun hesap sorulsun" , "Toplu mezarlar insanlık suçudur" şeklinde sloganlar attı.

    Galatasaray Meydanı"nda avukatlar adına Yıldız İmrek, Başbakanlık'a gönderecekleri mektubu okudu. İmrek, Anayasanın 2. maddesinde yer alan demokratik hukuk devleti ilkesini hatırlatarak, toplu mezarlara ilişkin taleplerini sıraladı. 12 Eylül darbesi ve devamında OHAL sürecinde binlerce insanın kaybedildiğini öne süren İmrek, son dönemde ortaya çıkan toplu mezarlarla kayıpların topluca gömüldüğünün ortaya çıktığını savundu

    Güney Afrika Cumhuriyet, Arjantin, Şili gibi benzer örnekleri yaşamış ülkelerdeki uygulamaları hatırlatan İrmek, mağdurların, insan hakları örgütlerinin ve demokratik kurumların katılımıyla Hakikatleri Araştırma Komisyonları kurulması gerektiğini söyledi.

    İrmek konuşmasına şöyle devam etti: "Toplu mezarların açılması sırasında bugüne kadar uygulanan ve gerçeklerin karartılması tehlikesi içeren yöntemlere son verilerek; Minnesota Protokolü"ne uygun oluşturulacak hukukçu, adli tıp uzmanı, adli antropolog ve arkeologlardan oluşacak uzman komisyon aracılığı ile mezarlar açılmalı, cenazeler usulüne uygun olarak ailelere teslim edilmelidir. Gizli ve izinsiz yapılan kazılara ilişkin derhal soruşturma açılmalıdır."

    Basın açıklamasının ardından Galatasaray Postanesi"ne giren bir grup avukat, okudukları mektubu Başbakanlık'a gönderdi.




    Avukatlar toplu mezarlar için yürüdü Yorumları