Bakan Yazıcı: Mayınlı arazi kalmayacak   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-25-2011 (20:56)   Son Mesaj: 02-25-2011 (20:56)    Cevap: 0    Gösterim: 528  

    02-25-2011

    Bakan Yazıcı: Mayınlı arazi kalmayacak

    Bakan Yazıcı: Mayınlı arazi kalmayacak


    Nusaybin gümrük Kapısını temal atma törenine katılan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin sınırlarında mayınlı arazinin kalmayacağını söyledi.

    Bakan Yazıcı, eşi Selma Yazıcı ile Nusaybin Gümrük Kapısı temel atma töreni için geldiği Mardin'de Vali Hasan Duruer'i makamında ziyaret etti.
    Devlet Bakanı Yazıcı, yaptığı açıklamada, temeli atılacak gümrük kapısının bölgenin ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inandığını kaydederek, ''İnşallah yarın Nusaybin'de Suriye ile birlikte dünyada 3-4 tane örneği olan tek gümrük kapısı, iki gümrük idaresi şeklinde işlem görecek bir modelin temelini birlikte atacağız. Türkiye için ekonomik yararlar getireceği açık'' dedi.

    Bakan Yazıcı'ya Mardin'i anlatan kitap hediye eden Vali Hasan Duruer, daha sonra tarihi Valilik Konağı'nı gezdirdi.

    Bakan Yazıcı, Valiliğin ardından Kasımiye Medresesi'ni gezdi. El Cezeri Bilim Müzesi'ne dönüştürülecek olan Kasımiye Medresesi'nde görevli polis memurları ile sohbet eden Yazıcı ve eşi, hatıra fotoğrafı çektirdi.

    Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu'nu da ziyaret eden Bakan Yazıcı, belediyenin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aldı.

    Gazetecilerin ''mayınlı araziler'' ile ilgili sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, şunları söyledi:

    ''Sınırların mayınlardan temizlenmesi konusunda TBMM'de bir kanun çıkartıldı. Çıkartılan kanun çok tartışmalı oldu. Çok haksız eleştiriler dile getirildi. Ama biz bu verimli toprakların, arazilerin mayından temizlenmesi konusunda büyük bir kararlılık içerisinde olduk. Şimdi parça parça bu temizlemeleri yapıyoruz, Nusaybin Gümrük Kapısı'ndaki gibi. Sınır kapısının yanındaki mayınlı arazi temizlenip TIR Parkı ve benzeri ihtiyaçlar için kullanılmak isteniyor. Ceylanpınar'da mayınlı araziler var. Onun temizliği için sanırım Valiliğe bilgi aktarılmış. Yine Karkamış Gümrük Kapısı var. Ama bu süreçlerde işlemler çok hızlı yürümüyor. Alışık bir düzen var. Onu daha tempolu hale getirmeye çalışıyoruz. Karkamış Gümrük Kapısı'nın yapılacağı alandaki mayınlı arazilerin temizlik işleri Gaziantep Valiliğine bırakıldı. Onlar da kısa zamanda o temizliği yapacaklar. Bizlerde Karkamış Gümrük Kapısı'nın yap-işlet-devret modeli ile yenilenmesinin temellerini atacağız. Bu bölgede, yörede, Türkiye'nin sınırlarında mayınlı arazi kalmayacak. Gümrük kapılarında elbette ki kaçağın her türlüsüne engel olmak gümrüklerin en önemli görevlerinin başında yer alıyor. Bu, insan kaçakçılığı, silah, uyuşturucu kaçakçılığı, dinlendirilmemiş ürün kaçakçılığı yani aklına her ne gelirse. Bu tür konular üzerinde hassasiyetle ve kararlılıkla duruyoruz.''

    Mardin'de yürütülen Tarihi Dönüşüm Projesi'nin çok önemli olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, ''Mardin hızla bir dünya kenti, kültür kenti olma yolunda ilerliyor. Emeği geçen arkadaşlarımızı gerçekten tebrik ediyorum. Bir kısım yerleri gezme imkanımız oldu, gurur duyduk'' diye konuştu.

    AK Parti Mardin İl Başkanlığı'nı da ziyaret eden Bakan Yazıcı geceyi Mardin'de geçirecek.




    Bakan Yazıcı: Mayınlı arazi kalmayacak Yorumları