Sarkozy'den Türkiye için ilginç vurgu   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 02-25-2011 (19:37)   Son Mesaj: 02-25-2011 (19:37)    Cevap: 0    Gösterim: 487  

    02-25-2011

    Sarkozy'den Türkiye için ilginç vurgu

    Sarkozy'den Türkiye için ilginç vurgu


    Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Türkiye'nin, hem tarihi hem demokrasisi açısından dünyanın dengesine çok şey katabileceğini söyledi.

    Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık Merkez Bina'da bir araya geldi. Sarkozy ve Erdoğan makam odasına geçerek, burada gazetecilere açıklamalarda bulundular.
    Başbakan Erdoğan'a kabulü için teşekkür eden Sarkozy, "Sayın Başbakan Erdoğan çok iyi tanıdığım bir kişi. Çok saygı duyduğum bir kişi, takdir ettiğim bir kişi. Ben Cumhurbaşkanı olmadan önce kendisiyle tanışma fırsatı bulmuştuk. Çok cesur bir insandır kendisi. Reform ruhunu içinde taşıyan bir insandır. Şunu samimiyetle söyleyeyim ki, Fransa'nın G-20 dönem başkanlığı boyunca Sayın Başbakan Erdoğan'la birlikte çalışacak olmaktan dolayı çok mutluyum" diye konuştu.

    Uluslararası para sisteminin reformu ve hammadde fiyatlarının düzenlenişi gibi mutabık oldukları çok konu olduğunu belirten Sarkozy, Başbakan Erdoğan'ın bu konulardaki görüşlerine ve desteğine çok önem verdiğini kaydetti.

    Türkiye'nin uluslararası planda çok önemli rol oynadığını ve bunu Başbakan Erdoğan'a birçok defa belirttiğini dile getiren Sarkozy, şöyle konuştu:

    "Hem tarihi açısından hem demokrasisi açısından Türkiye, dünyanın dengesine çok şey katabilir. Bu nedenle ben Türkiye'nin daima İran dosyasında örneğin, katkılarını çok büyük bir memnuniyetle karşıladım. Bu, bu konuda ve her konuda mutabık olduğumuz anlamına da gelmiyor. Ama Türkiye'nin yeri ve konumu barışa çok şey katabilir, buna inanıyorum. Biz yaptırımlardan yanayız, Türkiye yaptırımlar konusunda biraz daha çekinceli bakıyor, fakat her birimiz kendi rolümüzü oynayabiliriz.

    Ortadoğu'da gözlerimizin önünde yeni oluşan duruma, dünyaya baktığımızda, henüz bitmiş bir süreç değil bu. Türkiye'nin konumu batı ve doğu arasındaki köprü rolü çok önemli. Türkiye ve Fransa olarak birlikte çok şey yapacağız. Bu konuda çok muazzam bir potansiyel var, mutabakat noktalarımız çok fazla. Aynı görüşte olmadığımız konularda da konuşuyoruz ve ortak noktalar bulmaya çalışıyoruz. Son olarak da şunu belirtmek istiyorum, gerçekten de İstanbul'a tekrar gidebilmekten çok mutlu olurdum. Bu şehri çok iyi tanırım. Türkiye'ye devlet ziyareti yapmak da büyük bir şeref ve mutluluk olacaktır."




    Sarkozy'den Türkiye için ilginç vurgu Yorumları