DSP'den 'Toprak bankası' önerisi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 02-25-2011 (13:37)   Son Mesaj: 02-25-2011 (13:37)    Cevap: 0    Gösterim: 566  

    02-25-2011

    DSP'den 'Toprak bankası' önerisi

    DSP'den 'Toprak bankası' önerisi


    DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü bünyesinde “Toprak Edindirme Bankası” kurulmasını öngören kanun teklifini, TBMM Başkanlığı’na sundu.

    TBMM"de basın toplantısı düzenleyen DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit, Toprak Reformu Genel Müdürlüğünün Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanununun Değiştirilerek Toprak Edindirme Bankası Kurulmasına Dair Kanun Teklifi hakkında bilgi verdi.
    -TARIM ARAZİLERİNİN MİRAS YOLUYLA PARÇALANMASI ÖNLENECEK-

    DSP"li Macit, teklifin hedeflerini şöyle anlattı:

    "Tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanmasının önlenmesi. Bu amaçla, tarımsal üretim yapmayı taahhüt eden ailedeki en büyük çocuğun, kabul etmemesi halinde diğerlerine, tarım topraklarının mülkiyetinin geçeceği bir sistem öngörülmüştür.

    -KULLANILMAYAN ARAZİLER DEVROLUNACAK-

    Üretim amacıyla kullanılmayan tarım arazilerinin Toprak Edindirme Bankasına devrolunması. 5 yıl süreyle tarımsal üretim amacıyla kullanılmayan tarım arazileri, rayiç bedel üzerinden değeri mülk sahibine 6 ay içerisinde ödenmek kaydıyla, Toprak Edindirme Bankasına devrolunması hüküm altına alınmıştır.

    Teminat olarak gösterilen ve mülkiyet değiştiren tarım arazilerinin Toprak Edindirme Bankasına devrolunması. İpotek karşılığı, teminat olarak gösterilen ve borcun ödenmemesi sonucu haczedilerek mülkiyet değiştiren tarım arazileri rayiç bedel üzerinden, değeri mülk sahibine 6 ay içerisinde ödenmek kaydıyla, Toprak Edindirme Bankasına devrolunacağı kural haline getirilmiştir.

    -BANKADA BİRİKEN ARAZİLER TOPRAĞI BULUNMAYAN ÇİFTÇİLERE SATILACAK-

    Toprak Edindirme Bankasında biriken tarım arazilerinin, toprağı bulunmayan çiftçilere satılması. Toprak Edindirme Bankasının elinde bulunan tarım arazilerinin, tarımsal amaçla ve belirlenmiş tarım politikaları doğrultusunda kullanılacağının garantisiyle, önceliği toprağı bulunmayan çiftçilere satılması öngörülmektedir.




    DSP'den 'Toprak bankası' önerisi Yorumları