Davutoğlu, Libya'da olup biteni anlattı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-23-2011 (11:56)   Son Mesaj: 02-23-2011 (11:56)    Cevap: 0    Gösterim: 558  

    02-23-2011

    Davutoğlu, Libya'da olup biteni anlattı

    Davutoğlu, Libya'da olup biteni anlattı


    Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Libya'daki ayaklanma sonrasında mahsur kalan 25 bin Türk vatandaşının durumu hakkında bilgi verdi. Davutoğlu 21 ülkenin vatandaşlarını tahliye etmek için Türkiye'ye başvurduğunu açıkladı.

    Davutoğlu konuşmasında şunları kaydetti:

    - Doğru zamanlama yapmaya gayret ettik. Tek boyutlu bir meydan okumayla değil, çok boyutlu bir meydan okumayla karşı karşıyayız.

    - Kamuoyu şundan emin olsun. Türkiye kenti vatandaşlarının güvenliğini korumaya muktedirdir.

    - Dün gece yola çıkan gemilerimizin her hareketini saniye saniye izliyoruz.

    - Çevresinde meydana gelen olaylara yön verecek konumda olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak yanlış bir hareket yapmak istemiyoruz.

    - Sayın Başbakanımız Kaddafi ile iki kere görüştü.

    - Dışişleri Bakanlığımızdaki kriz masası 24 saat çalışıyor. Merkezdeki 400 diplomatımızın 120'si bu masada görevlendirildi.

    - Sorumlu bakanlıklarla koordinasyon içerisinde çalışıyoruz.

    - Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en geniş kapsamlı tahliyesini gerçekleştiriyoruz.

    - Libya'daki vatandaşlarımıza her an ulaşma imkanımız var.

    - Trablusgarp'tan şu ana kadar 1422 vatandaşımız geldi. Bingazi'den 422, Mısır üzerinden 248 kişi, dün limandan aldığımız toplam vatandaşımız 3000 kişi. Son 72 saatte toplamda tahliye ettiğimiz vatandaş sayısı 5099 kişi.

    - Şu anda Libya'dan bu çapta tahliye gerçekleştiren ülke yok. Bununla iftihar etmeliyiz.

    - Deniz yoluyla yapılan tahliyelerde yakıt ikmalini Genelkurmay'ın desteğiyle yapıyoruz.

    - Tahliye işlemlerinde tek bir düzensizlik olmadı. Denizden tahliyelere devam edeceğiz.

    - Buradan Libya'daki vatandaşlarımıza ve şirketlerimize seslenmek istiyorum: Tahliyeleri güven önceliğine göre yapıyoruz. Biz oradaki vatandaşlarımızın ne durumda olduğunu tam olarak biliyoruz. Duruma vakıfız. Şu süreçte güvenlik sorunu yaşanmayan noktalardaki vatandaşlarımız lütfen paniğe kapılmasınlar... Tahliyeler için tüm imkanları kullanıyoruz.

    21 ÜLKE TAHLİYE BAŞVURUSU YAPTI

    - Şu anda 21 ülke Türkiye'ye başvurarak Libya'daki vatandaşlarının Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından yapılmasını talep etti. İnsani değerlere önem veren bir ülke olarak kendi vatandaşlarımızı tahliye ettikten sonra o ülkelerin vatandaşlarını da tahliye edeceğiz...

    Ayrıntılar gelecek




    Davutoğlu, Libya'da olup biteni anlattı Yorumları