İstinaf savcıları tamam sıra hakimlerde   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 02-23-2011 (10:57)   Son Mesaj: 02-23-2011 (10:57)    Cevap: 0    Gösterim: 684  

    02-23-2011

    İstinaf savcıları tamam sıra hakimlerde

    İstinaf savcıları tamam sıra hakimlerde


    Yüksek Yargı’da hukuk skandallarına neden olan iş yükünün azaltılması için ilk ve en önemli adım atıldı. Bölge İdare Mahkemelerine Başsavcı atamaları yapıldı.

    Yargının iş yükünü hafifletmesi beklenen Bölge Adliye Mahkemelerine (İstinaf Mahkemeleri) başsavcı atamaları resmen yapıldı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 9 bölgede kurulması kararı alınan bölge adliye mahkemelerinin başsavcılarını belirledi.
    BAŞSAVCILAR KOLTUK DEĞİŞTİRDİ

    İstinaf mahkemeleri özellikle yargıda reform tartışmaları ve özellikle seri katillerle Hizbullah militanlarının serbest kalmalarıyla büyük tartışmalara neden olan tutukluluk sürelerini düzenleyen CMK 102. maddenin yürürlüğe girmesinin ardından sıklıkla gündeme gelmişti. HSYK"nın, Kurul internet sitesinde yayınlandığı Bölge Adliye Mahkemeleri Cumhuriyet Başsavcılıklarına Ait Atama Kararnamesindeki en dikkat çekici isim İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin oldu.

    TEK SAVCI SAMSUN BÖLGE MAHKEMESİNE

    Engin, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı oldu. İstinaf Mahkemeleri Başsavcılığı"na atanan isimlerin büyük çoğunluğu görev yaptıkları illerde Cumhuriyet Başsavcısı olarak çalışırken Samsun Bölge İdare Mahkemesi"ne atanan Ankara Cumhuriyet Savcısı Erol Tosun bu durumun tek istisnası olarak dikkat çekti.

    Kurulun internet sitesinden duyurduğu yeni atamaların ardından Bölge İstinaf Mahkemeleri"ne şu isimler atandı; Adalet Başmüfettişi Celal Kocabaş İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Sait Gürlek Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun Adana Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına, Konya Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Canan Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına, Ankara Cumhuriyet Savcısı Erol Tosun Samsun Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına, Giresun Cumhuriyet Başsavcısı Radi Akyol Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına, Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Şahin Konya Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına, Nevşehir Cumhuriyet Başsavcısı Necmettin Saygın Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına atandı.

    TÜRKİYE 9 ADLİ BÖLGEYE AYRILDI

    - İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi; İstanbul, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya ve Düzce,

    - Bursa Bölge Adliye Mahkemesi; Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Kütahya, Bilecik ve Yalova,

    - İzmir Bölge Adliye Mahkemesi; İzmir, Manisa, Uşak, Aydın, Denizli ve Muğla,

    - Konya Bölge Adliye Mahkemesi; Konya, Afyon, Isparta, Burdur, Antalya, Aksaray ve Karaman,

    - Adana Bölge Adliye Mahkemesi; Adana, Mersin, Niğde, Kayseri, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Kilis,

    - Ankara Bölge Adliye Mahkemesi; Ankara, Eskişehir, Bolu, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Çorum, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Yozgat,

    - Samsun Bölge Adliye Mahkemesi; Samsun, Sinop, Amasya, Tokat, Sivas, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize ve Artvin,

    - Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi; Erzurum, Erzincan, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan ve Bayburt

    - Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi; Diyarbakır, Elazığ, Tunceli, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Bitlis, Van, Şırnak ve Hakkari illerinden sorumlu olacak.

    Atılan bu adımları 75 milyon istiyor

    Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ""Uzun süren yargılamaların bitebilmesi için, açılan bir davanın 5-8-10 sene adliyede kalmaması için çok önemli adımlar atıldı, atılıyor. Umut ediyorum ki orta vadede bu beklentiler karşılanmış olacak ve artık bir kaç yıl sonra Türkiye"de yargılama süreleri oldukça aşağılara çekilmiş olacak"" dedi. AB sürecinde kendi bakanlığının görev alanı olan 23. fasıl konusunda, çok önemli mesafeler alındığını ifade eden Ergin, yapılacak daha çok iş olduğunu ifade etti. Ergin bütün bu adımların 75 milyon vatandaşın adalet beklentisini karşılayabilmek, gecikmeyen, hemen ulaşılabilen, vicdanlardaki duyguları tatmin edilen adaletin tesisi için atılması gerektiğini söyledi.

    AB vekilleri "Medeniyet"e hayran kaldı

    Hatay"da devam eden Türkiye AB Karma Komisyon toplantısında konuklar onuruna Antakya Medeniyetler Korosu bir konser verdi. Konseri, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başmüzakereci Egemen Bağış, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, KPK Eş Başkanları Lütfi Elvan ve Helene Klautre dinledi.

    STAR




    İstinaf savcıları tamam sıra hakimlerde Yorumları