Cemevine 'kültür merkezi' formülü   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 02-22-2011 (13:38)   Son Mesaj: 02-22-2011 (13:38)    Cevap: 0    Gösterim: 593  

    02-22-2011

    Cemevine 'kültür merkezi' formülü

    Cemevine 'kültür merkezi' formülü


    Cemevlerinin hukuki statüsünün masaya yatırılacağı çalıştay, Bakan Çelik'in başkanlığında yarın Ankara'da toplanacak.

    Alevi hukukçular ve teoloji uzmanlarından oluşan komisyonun gerçekleştireceği çalıştayda, cemevlerinin 'inanç ve kültür merkezi', Alevi dedelerinin de 'inanç önderi' olarak tanımlanmasını öngören formül de değerlendirilecek.
    Toplantıya bu formülün fikir babaları Prof. Dr. Osman Eğri ile Prof. Dr. Saim Yeprem de katılacaklar. Formül çalıştayda kabul görürse, raporlaştırılarak hükümete sunulacak.

    Kritik toplantı öncesi Devlet Bakanı Faruk Çelik, cemevlerinin statü sorununun derinlemesine tartışılacağını söyledi. Çelik, şu noktalara dikkat çekti:

    ÖNYARGI KIRILMALI: Alevi Açılımı konusunda iyi niyetli önemli adımlar attık. Yeni din kültürü ve ahlak bilgisi dersi müfredatı bunun en iyi örneği. Madımak Oteli'ni kamulaştırdık ve tabelalarını indirdik. Cemevlerine yönelik taleplerin karşılanması için de elimizden geleni yapıyoruz. Önümüzdeki en büyük engeli ise AK Parti hükümetine yönelik haksız ön yargılar oluşturuyor. Önyargılar mutlaka kırılmalı.

    ÇÖZÜM ARIYORUZ: Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması için çözüm arıyoruz. İbadethane statüsünün karşısında, İnkılap kanunları ve anayasa var. Pratikte cemevleri özgürce faaliyet gösterebiliyor. Ancak, yasal bir statüye sahip olmadıkları için cemevlerinin giderlerinin karşılanması gibi konularda sıkıntılar yaşanıyor.

    HUKUKÇULARLA TOPLANTI: Yarın yapacağımız toplantı son derece önemli. Toplantıda değerlendireceğimiz formüller arasında, cemevlerinin 'inanç ve kültür merkezi' kapsamına alınması önerisi de var. Bu önerinin ikinci ayağını ise Alevi dedeleri oluşturuyor. Alevi dedeleri için 'inanç önderi' tanımını da tartışacağız.

    AKŞAM




    Cemevine 'kültür merkezi' formülü Yorumları