DSP'li Türker'e göre Ortadoğu'daki infialin nedeni   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-21-2011 (22:36)   Son Mesaj: 02-21-2011 (22:36)    Cevap: 0    Gösterim: 538  

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen alptraum

    02-21-2011

    DSP'li Türker'e göre Ortadoğu'daki infialin nedeni

    DSP'li Türker'e göre Ortadoğu'daki infialin nedeni


    DSP Genel Başkanı Masum Türker, Ortadoğu'daki başkaldırının temelinde demokratik sistemin biat esası üzerine kurulmasının var olduğunu söyledi.

    The Marmara Otelinde düzenlenen 172. Taksim Toplantısı'nın konuğu olan Masum Türker, ''Seçime Giderken Türkiye'' konulu bir konuşma yaptı.
    Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı öncesinde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Türker, Ortadoğu'da Tunus'ta başlayan, ardından Mısır'da gözlenen hareketler sonuca ulaşınca Libya, Bahreyn gibi ülkelerle devam eden bir başkaldırının meydana geldiğini ifade etti.

    Türker, şunları kaydetti:

    ''Bu başkaldırının temelinde, demokratik sistemin orada biat esası üzerine kurulmuş olması vardır. Aslında günümüz Türkiye'sinde demokratik düzenden yavaş yavaş belli kriterlerle göre benzer bir biat anlayışına götürülmek istenen günümüzde bunun örnek alınması gerekir. İstediğiniz kadar güçlü ve kuvvetli olun, artık toplum şeffaflaşmış, açık toplum haline gelmiş ve hem küresel dünyada hem de kendi ülkesinde birbirleriyle iletişim içinde bulunabiliyor. Bu nedenle insanların demokratik olarak kendilerini ifade edebileceği düzenlere ihtiyacı var.''

    Türkiye'nin de böyle düzenlemeleri bugünden yapması gerektiğini ifade eden Türker, bunlardan bir tanesi ifade özgürlüğü, diğerinin de örgütlenme özgürlüğü alanının rahatlatılması olduğunu söyledi.

    -''HAREKETLER TEK NOKTADAN İDARE EDİLİYOR''-

    Türker, artık kaba kuvvetin, baskıyı besleyen gücün halka karşı tek başına yeterli olmayacağının anlaşıldığını, Ortadoğu'da ''gücü kullanan insanların'' bile karşısındaki kesimlere toleranslı davranmaya başladığını belirtti.

    Türkiye'de Ortadoğu'da yaşananlara benzer bir sürecin yakın bir dönemde beklemediğini dile getiren Türker, şunları kaydetti:

    ''Şu anda böyle bir şey görmüyorum ama halkın her geçen gün öfkeli olduğunu, özellikle televizyonlarda tek yanlı yayınların halkı bezdirdiğini görüyorum. İktidar başkanıyla muhalefet liderlerinin gerçek meseleler üzerinde değil, davranış kalıplarına dayanan tartışmaları halkı bezdiriyor. Aslında halk kendi sorunlarını çözecek bir yönetim anlayışını bekliyor. Seçimlere 4 ay kala 'sizin sorunlarınızı çözeceğiz' anlayışını hiçbir parti söyleyemiyor. Halk bu gördüklerinden dolayı öfkesini içine atıp açıkçası sisteme karşı diş biliyor.''

    -''SEÇİM BARAJI BUGÜNDEN İNDİRİLMELİ''-

    Yaklaşan genel seçimleri de değerlendiren Türker, yüzde 10'luk seçim barajının kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.

    Türker, şöyle dedi:

    ''Hatta bu seçimin bile bu yüzde 10 barajının kaldırılarak uygulanması gerekir. Sayın Başbakan istikrarı esas alıyor, ama şöyle bir gerçek var, bu istikrarı aradığı günlerde de yüzde 10 barajı vardı. Ve yine parçalı bir siyasal yapı ortaya çıkıyor. Parçalı siyasal yapı aslında bir sistemin daha sağlıklı işlemesine katkı verir. Çünkü herkes kendini ifade etmiş olur. Şimdi bu dönemde bu, daha önemli. Anayasa değişecek, yaşam tarzı değişecek, yeni bir hak anlayışı dayatılacak. Bu anlayışın ortaya koyacağı anayasanın geniş, katılımcı bir kitle tarafından yerine getirilmesi gerekir.''

    ÜSKÜDARLI bunu beğendi.



    DSP'li Türker'e göre Ortadoğu'daki infialin nedeni Yorumları