Davutoğlu'ndan Ortadoğu için uyarı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 02-21-2011 (21:38)   Son Mesaj: 02-21-2011 (21:38)    Cevap: 0    Gösterim: 602  

    02-21-2011

    Davutoğlu'ndan Ortadoğu için uyarı

    Davutoğlu'ndan Ortadoğu için uyarı


    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Tunus'ta temaslarda bulunurken, bir taraftan da Libya'daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, "Bölgemiz için son derece tarihi günler yaşıyoruz" dedi.

    Tunus Büyükelçiliğinde basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, "Bunlar artık, Ortadoğu'nun birbirinden ayrılamaz kaderleri" diye konuştu. Davutoğlu, bütün bu olayların Tunus'ta, bulunduğu şehirde başladığını söyledi.
    Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland ile yaptıkları ziyarette, sürece katkıda bulunmak için yapılabilecekleri değerlendirdiklerini bildirdi.

    -YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ-

    Bakan Davutoğlu, sabah temaslarının ardından ilk olarak, bugün Dışişleri Bakanlığı görevine atanan eski Büyükelçi Mouleddi Kefi ile Dışişleri Bakanlığında görüşerek ülkedeki gelişmeleri değerlendirdi. Göreve geldikten sonra ilk görüşmesini Davutoğlu ile yapan Kefi'nin, daha önce Türkiye'de de büyükelçilik yaptığı belirtildi.

    Dışişleri Bakanı, daha sonra, Tunus'taki parlamento içi ve dışı partilerin temsilcileriyle biraraya geldi. Davutoğlu'nun, Sosyalist Parti, Özgür Liberal Parti, Yeşil Tunus Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, İlerici Demokratik Parti, İlerleme için Yeşiller Partisi ve Demokratik Birlik Partisi, Ettajdid Hareketi temsilcileriyle görüştüğü bildirildi.

    "Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Konseyi olarak bu tarihi süreçte her türlü desteği vermeye hazır olduklarını" ifade eden Davutoğlu, Tunus ile güçlü bağlara dikkati çekerek, bu ülkeye yardımcı olmak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

    Davutoğlu, "İnşallah Tunus bu süreçten çok güçlü bir şekilde çıkacak" diye konuştu.

    -"LİBYA'DA BÜTÜN İMKANLARI DEĞERLENDİRİYORUZ"-

    Libya ile ilgili gelişmeleri de yakından takip ettiklerini belirten Davutoğlu, Libya'da alınacak tedbirleri değerlendirmek için dün gece bir koordinasyon toplantısı yaptıklarını hatırlatarak, bu toplantıda alınan kararların bugün adım adım hayata geçirilmeye başlandığını bildirdi.

    Libya'da öncelikli konularının vvatandaşların güvenliği olduğunu tekrarlayan Davutoğlu, bu çerçevede Cumartesi gününden başlayarak bir tahliye çalışmasını uygulamaya koyduklarını, daha sonra Bingazi'deki gelişmeler dolayısıyla havaalanı ulaşımının mümkün olmadığını söyledi.

    Libya'da bütün imkanları; havayolu, denizyolu ve karayolu imkanlarını değerlendirdiklerini kaydeden Davutoğlu, Trablus'tan 550'ye yakın vatandaşın tahliye edildiğini açıkladı.

    Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bugün iki geminin Bingazi'ye doğru, bir geminin de Mersin'den hareket ettiğini ve gemilerin deniz kuvvetlerin eşliğinde yol aldıklarını belirtti. Dışişleri Bakanı, gemilerin 12 uçak kapasitesinde yolcu alabilecek büyüklükte olduğunu, ayrıca karayolu geçişlerinin de temin edilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

    Davutoğlu, ''bütün bu imkanları kullanarak 25 bin Türk vatandaşının en sağlıklı şekilde güvenli bölgelere gitmesini sağlamaya çalıştıklarını'' bildirdi.

    Libya'daki vatandaşların Türkiye'deki akrabalarının, hükümetin elinden gelen her şeyi yaptıklarından emin olmalarını isteyen Davutoğlu, oluşturulan kriz masalarında tam bir koordinasyon halinde çalışmaların yürütüldüğünü, vatandaşların işbiriğiyle bu zorlu süreçlerden çıkılacağını belirtti.

    Davutoğlu, bu konuda emeği geçen tüm taraflara teşekkür ederek, halka da sabırla gelişmeleri takip etmeleri çağrısında bulundu, deniz yoluyla vatandaşların tahliyesinde ileri bir aşamaya gelineceğini ifade etti.

    -"VATANDAŞLARIN YERLERİ TEK TEK TESPİT EDİLDİ"-

    Dün gece yapılan toplantıda, Libya'da bulunan bütün vatandaşların yerlerinin tespit edildiğini bildiren Dışişleri Bakanı Davutoğlu, dağınık bir tabloyla karşı karşıya olduklarını, bulundukları yer güvenli olan vatandaşların o güvenlikli ortam içinde kalmalarını tercih ettiklerini kaydetti.

    "Hangi köyde, hangi fabrikada ne kadar vatandaşımız var, hepsinin bilgileri elimizde ve bunlara her an ulaşma imkanımız var" diyen Davutoğlu, vatandaşların belli merkezlere toplanması ve oradan transfer edilmesi konusunda gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi. Davutoğlu, bazı şirketlerin de vatandaşlara erzak sevk etme konusunda büyük fedakarlık gösterdiklerini belirtti.

    -KADDAFİ'NİN OĞLUNUN AÇIKLAMASI-

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin yaptığı belirtilen "Libya'yı İtalyanlara ya da Türklere bırakmayacağız" açıklaması ile ilgili olarak, Kaddafi'nin konuşmasında böyle bir ifade kullandığını bildirdi.

    "Biz Libya'yı her zaman dost ve kardeş bir ülke olarak gördük, ben bunu bir dil sürçmesi ya da yanlış algılama olarak değerlendiriyorum" diyen Davutoğlu, sözlerini, "Dün her şeyimizi paylaşmıştık, bugün her şeyimizi paylaşmaya hazırız, gelecekte de her şeyimizi paylaşmaya devam edeceğiz" diye sürdürdü.

    Bingazi Limanına hareket eden gemiler konusunda bir hesaplama yaptıklarını kaydeden Davutoğlu, en hızlı ulaşabilecek gemilerin İDO feribotları olduğunun tespit edildiğini, onların yarın ulaşmasını beklediklerini söyledi.

    Davutoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı ile teması hakkında bir soru üzerine, İran'da tutuklu gazetecilerle ilgili görüştüklerini, dün de gazetecilerin salıverilmesi konusunda memnuniyetlerini aktardığını belirtti.

    Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, Tunus'un önemli muhalif liderlerinden Raşid Gannuşi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile de biraraya gelmesi planlanıyor.




    Davutoğlu'ndan Ortadoğu için uyarı Yorumları