'Özel yetkili mahkemeler kapatılsın'   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-21-2011 (17:58)   Son Mesaj: 02-21-2011 (17:58)    Cevap: 0    Gösterim: 555  

    02-21-2011

    'Özel yetkili mahkemeler kapatılsın'

    'Özel yetkili mahkemeler kapatılsın'


    Güneydoğu ve Doğu Anadolu Baroları Toplantısı"ndan çıkan 5 maddelik ortak bildiride, "DGM gibi çalışan özel yetkili mahkemelerin kapatılması ve seçim barajının düşürülmesine kadar bir çok madde yer aldı.

    Ankara Barosu Başkanı Av. Metin Feyzioğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Av. Erol Aras, Türkiye Barolar Birliği delegelerinden oluşan heyet, Kars Barosu"nun davetlisi olarak, 19 Şubat Cumartesi günü, "Doğu ve Güneydoğu Baroları Toplantısı"na katıldı. Toplantı sonunda, aralarında Ankara Barosu, Aydın, Tekirdağ, Kütahya, Mersin ve Afyon Barolarının da misafir baro olarak yer aldığı barolarca 5 maddelik bir bildiri yayınlandı.
    Bildiride, CMK"nın 250"nci maddesi ile görevlendirilen özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırılması, sanıkların kendilerini en iyi ifade edebilecekleri dilde savunma yapmaları, Mutki"de bulunan toplu mezarlarla yeniden gündeme gelen faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması ve yüzde 10 seçim barajının kaldırılarak temsilde adaletin sağlanması konuları yer alırken, noterlere bir takım ilave yetkiler verilerek avukatlık meslek alanının daraltılmasının doğru olmayacağı savunuldu.

    Yayınlanan bildiri sonrası Ankara Barosu tarafından yapılan açıklamada, daha önce 24 Baro ile ortaklaşa yayınlanan ve yargı bağımsızlığının yok edilmesine ilişkin endişelerin dile getirildiği "Çok Geç Olmadan" başlıklı bildiri hatırlatılarak, hazırlanan bu bildirilerin herkes tarafından benimsenmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:

    "Ankara Barosu olarak ülkemizin bütün hukukçularından, barolarından, demokratik kitle örgütlerinden ve demokratik bir ülkede yaşamak isteyen her bireyden beklentimiz, evrensel hukuk ilkeleri ve demokrasinin ışığında cesaretle bir araya gelmeleri, hiçbir siyasi kaygı gütmeksizin, haksızlığa haksızlık, yanlışa yanlış demeleridir. Bu gerçekleştiğinde, toplumumuzun geleceğinden duyduğu haklı endişeler son bulacaktır."

    -"UCUBE DE ZİYARET EDİLDİ"-

    Kars Barosu Başkanlığı"na sıcak ev sahipliğinden dolayı bir tablo hediye eden Ankara Barosu Heyeti, toplantının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın "Ucube" olarak nitelendirdiği "İnsanlık Anıtı" heykelini görmeye gitti. Avukat Metin Feyzioğlu, hiç kimsenin bir sanat eserini ucube olarak nitelendiremeyeceğini belirterek, "Hangi makamda olursa olsun kimse, bir sanat eserinin yıkılması için hukuk kurallarına aykırı bir talimat veremez" diye konuştu.

    Heykelin tamamlanması halinde kaidesinde, "Biz bir bütündük. Tam orta yerinden ikiye bölündük. Yine de yüz yüze bakıyoruz. Dünya durdukça ve bizler bu topraklarda yaşadıkça hep yüz yüze bakacağız" mesajının yer alacağı da hatırlatıldı.




    'Özel yetkili mahkemeler kapatılsın' Yorumları