Astsubay Balta'nın yargılanmasına devam edildi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 02-21-2011 (17:54)   Son Mesaj: 02-21-2011 (17:54)    Cevap: 0    Gösterim: 474  

    02-21-2011

    Astsubay Balta'nın yargılanmasına devam edildi

    Astsubay Balta'nın yargılanmasına devam edildi


    Kayseri'de görev yaptığı sırada Korgeneral Rıdvan Ulugüler'in imzasını kullanarak ''resmi belgede sahtecilik'' yaptığı iddia edilen astsubay Ali Balta'nın yargılanmasına devam edildi.

    Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesinde görülen davanın bugünkü duruşmasına, Balta'nın avukatları Mustafa Dokumacı ve Çağatay Sakaoğlu ile Hava Pilot Korgeneral Rıdvan Ulugüler'in avukatı Necmi Kapar ve Milli Savunma Bakanlığının avukatı Ayşe Erdoğan Göde katıldı.
    Mahkeme Başkanı Hava Hakim Binbaşı Erdem Orduoğlu, ''Sahte Çürük Raporu'' davasının tutuklu sanıklarından Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un, davaya katılma talebinde bulunduğunu kaydetti.

    Askeri Savcı Hava Hakim Binbaşı Ali Fuat Kumral, görülmekte olan davanın soruşturma savcısı olan Üçok'un, yargılamaya konu edilen sanık astsubay Ali Balta'nın eylemleri nedeniyle mağdur ve suçtan zarar gören sıfatları taşımadığından, davaya katılma talebinin reddine karar verilmesini talep etti.

    Mahkeme, ara kararında, Üçok'un talebinin reddini kararlaştırarak duruşmaya devam etti.

    Duruşmada tanık olarak ifadesine başvurulan sivil memur Salih Uçar, olay tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kayseri 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezinde görevli olduğunu belirterek, 3 Mart 2009'da bilgisayarına Doküman Yönetim Sistemi (DYS) kanalı ile gelen evraklar arasında ''yardım toplama'' konusunda da bir evrakın bulunduğunu söyledi.

    Evrakta e-onayı bulunan subaya bilgi almak amacıyla sorduğunda, bu evrakın kendisi tarafından sisteme atılmadığı cevabını aldığını ifade eden Uçar, daha sonra bu subay ile birlikte İstihbarat Şube'de görevli başka bir personelin söz konusu evrak ve kendisinin kullandığı bilgisayarı incelediklerini söyledi.

    DYS sistemine atılan evraklarda hem imza hem de e-onayın bulunmasının söz konusu olmadığını hatırlatan Uçar, söz konusu evrakta her ikisinin de bulunduğunu, ancak ilk anda bunu fark edemediğini belirtti.

    Tanık olarak dinlenilen Kayseri 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi Personel Şube Müdürlüğü Sivil Personel İşlem Kısım Amiri üsteğmen Gökhan Demiraldı ise sanık Ali Balta'nın kendi personeli olduğunu kaydederek, içeriğinde Albay Cengiz Köylü'ye yardım toplama konulu bilgiler olan bir evrakın İhale Komisyonu Başkanlığına DYS kanalı ile gönderildiğini duyduğunu ifade etti.

    Savcılık sorgusu sırasında, bu evrakı bilip bilmediğinin kendisine sorulduğunu, kendisinin de bilmediği şeklinde yanıt verdiğini anımsatan Demiraldı, ''Bu evrakın kim tarafından hazırlanıp sisteme nakledildiği ilk günlerde belli değildi. Daha sonra benim personelim olan Ali Balta gözaltına alındı. Bu süre zarfında odalarımız arandı ve cep telefonlarımız toplandı'' dedi.

    Duruşmada, değişik bilirkişilerden, dava konusu evraka ilişkin değerlendirmeler de alındı.

    Mahkeme, Hava Kuvvetleri Komutanlığına müzekkere yazılarak, DYS'de kullanılan bir belgenin ikna ve iğfal kabiliyetini taşıyıp taşımadığı hususunda bilirkişi olarak dinlenilmek üzere bu konuda uzman üç personelin mahkemede hazır edilmesinin istenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

    İddianamede, Balta'nın Kayseri'de görevli bulunduğu sırada, ''askeri personelin girmesinin sakıncalı olduğu yerler'' konulu emirdeki Korgeneral Rıdvan Ulugüler'in imzasını sayısal ortamda sahte belgeye naklederek ''sahte resmi belgeyi kullanma suretiyle resmi belgede sahtecilik'' ve ''astlık-üstlük münasebetlerini zedeleme, amir veya komutanlara karşı güven hissini yok etmeye matuf hareketlerde bulunma'' suçlarını işlediği ileri sürülüyor.




    Astsubay Balta'nın yargılanmasına devam edildi Yorumları