Teksaslı çocukların kolbastı şovu-   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-20-2011 (15:54)   Son Mesaj: 02-20-2011 (15:54)    Cevap: 0    Gösterim: 803  

    02-20-2011

    Teksaslı çocukların kolbastı şovu-

    Teksaslı çocukların kolbastı şovu-


    Teksas'ta düzenlenen 5'inci Türkçe Olimpiyatlarında, Türkiye'de yaşamış kadar Türkçe şarkı söyleyip dans edebilen öğrenciler, izleyenlerden büyük ilgi topladı. Gençler en çok Karadeniz havaları ve "kolbastı" ile coştu.



    Merkezi Houston kentinde olan Raindrop Türkevi tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen Türkçe Olimpiyatları, Houston'un önemli merkezlerinden Hobi Gösteri Sanatları Merkezi'nde yapıldı.
    Türk ve Amerikalı öğrenciler ile ailelerinin doldurduğu salonda programın sunuculuğunu, Anadolu'nun yöresel kıyafetleriyle FOX TV spikeri üstlendi.

    Programa, AK Parti İzmir milletvekili İbrahim Hasgür, AK Parti İstanbul milletvekili İdris Güllüce, AK Parti Konya milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, AK Parti Samsun milletvekili Ahmet Yeni ve AK Parti Van milletvekili İkram Dinçer'den oluşan milletvekili heyetinin yanısıra, Türkiye'nin Houston Başkonsolosu Akil Öktem, ABD Kongre üyesi Sheila Jackson Lee ile çok sayıda davetli katıldı.

    Raindrop Türkevi Başkanı Mehmet Okumuş'un açılış konuşması ve konukları takdim etmesinin ardından programa geçildi.



    Programda konuşan Temsilciler Meclisi Demokrat Parti Teksas milletvekili Sheila Jackson Lee, Türk ve Amerikan toplumlarının bu tür etkinlikler yoluyla birbirlerinin kültürlerini paylaşmalarından duyduğu mutluluğu dile getirerek, Raindrop Türkevi'ne kültürlerin kaynaşması ve dünya barışının desteklenmesi yolunda verdiği çabalar için de teşekkür etti.

    -"TÜRKİYE, ORTADOĞU'DA DEMOKRASİ KONUSUNDA İLHAM KAYNAĞI"-

    Çok güzel vakit geçirdiği Türkiye'ye bir kez daha gitmeyi arzuladığını belirten Lee, Türkiye'nin, "çalkantılı dönemden geçen Ortadoğu'da demokrasi konusunda ilham kaynağı olduğunu" söyledi.

    Lee, konuşmasının ardından, Raindrop Türkevi Başkanı Mehmet Okumuş'a, üstün çabalarından dolayı Kongre Takdir Sertifikası sundu.

    Törende konuşan AK Parti milletvekili Hasgür de, salondaki gençlere seslenerek, "Sizlerin aranızda bulunmaktan son derece mutluyuz. Gerek Türk-Amerikan dostluğu, gerekse tüm dünya barışı ve insanlığın huzuru için çok önemli görev yerine getiriyorsunuz" dedi.

    Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili Teksas milletvekili Al Green, Raindrop Türkevi'ne Özel Kongre Takdir Sertifikası gönderdi. Cumhuriyetçi Parti Teksas Senatörü John Cornyn de, mesajında, Türkçe Olimpiyatının Türk dilini öğrenme ve kültürel çeşitliliğe katkı sağlama çabalarını gurur verici başarı olarak gördüğünü kaydetti.

    Programda, Amerikalı Kongre üyesi Ted Poe'ya, Türk-Amerikan ilişkilerine olan katkıları ve desteğinden ötürü "Turkuvaz Ödülü" verildi.

    -KARADENİZ OYUNLARIYLA COŞTULAR-

    Açılış konuşmalarının ardından performanslarını sergileyen öğrenciler, birbirinden güzel Türkçe şarkıları Türkiye'de yaşamış kadar söyleyip, Anadolu'da büyümüş gibi halk oyunları oynadılar. İzleyenler ve aileleri de, Türk ve ABD bayrakları sallayarak ve ritm tutarak öğrencilere destek verdi.

    Özellikle, öğrencilerin sergilediği, kemençe eşliğindeki Karadeniz havaları izleyicilerden büyük destek alırken, Türk halk ve pop müziğini kendi danslarıyla birleştiren Amerikalı öğrencilerin potpori gösterisi büyük ilgi uyandırdı.

    -TÜRKÇE-İNGİLİZCE-İSPANYOLCA "UZUN İNCE BİR YOL"-

    Olimpiyatların solo şarkılar bölümde de Amerikalı öğrencilerin akıcı Türkçesi ve şarkıları yaşayarak söylemesi dikkati çekti.

    Phillip Munoz adlı öğrencinin Türkçe, İngilizce ve İspanyolca Aşık Veysel'in "Uzun İnce Bir Yol" türküsünü seslendirmesi de programa renk kattı.

    -ÖDÜL ALMANIN KEYFİNİ KOLBASTIYLA YAŞADILAR-

    Olimpiyatların sonunda, ödül alan öğrenciler sahnede toplanarak, sevinçlerini hep birlikte kolbastı oyanayarak yaşarken, programın sonunda "Ah Bu Eller" şarkısıyla birinciliği alan Andrea Allende, ödülünü alırken duygularına hakim olmakta zorlandı.

    AA muhabirine yaşadığı mutluluğu anlatan Allende, "Çok heyecanlıyım, sıkı şekilde çalışmayı sürdürüp bu başarımın devamını getirmeye çalışacağım" dedi. Türkçe öğrenmenin kendisini geliştirmek için iyi fırsat olacağını belirten Allende, Türkiye'yi görmeyi çok istediğini söyledi.

    Programda "Uzun İnce Bir Yoldayım" türküsünü söyleyen Phillip Munoz, AA muhabirinin sorularını Türkçe yanıtlarken, 6 yıldır Türkçe dersi aldığını ve Türkçe'yi çok sevdiğini söyledi. Türkçe'nin çok önemli bir dil olduğunu ifade eden Munoz, "Hem hayatımda, hem de üniversitede Türkçe bana çok faydalı olacak" dedi.

    Munoz, Türkiye'yi daha önce 4 kez ziyaret ettiğini, bu yaz 5'inci kez gitmeyi planladığını kaydederek, özellikle Türk pop müziğini çok sevdiğini, Demet Akalın'ı çok beğendiğini belirtti.

    -"TÜRKİYE'NİN HERŞEYİNİ ÇOK SEVİYORUM"-

    Olimpiyatların geçen yılki Türkiye ayağına katılan Stephanie Rodriguez de, "İnsanlarını, kültürünü, yemeklerini, kısacası Türkiye'nin her yönünü çok seviyorum. Bize sanki kendi kızlarıymışız gibi davrandılar. Herkesin Türkiye'ye gitmesini tavsiye ederim" dedi. Rodriguez, Türkiye'ye yeniden gitmeyi dört gözle beklediğini de belirtti.

    Rodriguez'in annesi ve babası Anne Maria ve Gilbert Rodriguez de, kızlarının başarısından dolayı çok mutlu ve heyecanlı olduklarını kaydederek, onun Türk kültürünü tanımasından mutluluk duyduklarını dile getirdi.

    Kendilerini Türkçe takdim eden Rinu Alakiu ve Sandra Achange, dünyanın önemli dillerinden biri haline geldiği için Türkçe öğrenmeye ilgi duyduklarını söylediler.

    -"ÖNYARGILARI KIRIP, ÇOK KÜLTÜRLÜLÜĞÜ ÖĞRETMEYE ÇALIŞIYORUZ"-

    Raindrop Türkevi Başkanı Mehmet Okumuş da, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Olimpiyatların geçen yıldan daha çoşkulu geçtiğini belirterek, bu etkinliklerle, çocuklara çok kültürlülüğü aşılamaya, ülkelere karşı önyargıları kırmaya ve dünya barışına katkı sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

    Programlarına Türkiye ve ABD'den yetkililerin de katılmasından büyük memnuniyet duyduklarını belirten Okumuş, bu etkinliklerinde gönüllülüğün de çok önemli olduğunu ifade ederek, katkıları olan herkese teşekkür etti.

    Okumuş, zor bir program hazırladıklarını, ancak çocukların mutlu olduğunu dile getirerek, "Mesela Austin'den ilkokul seviyesinde çocuklar Bilecik oyununu oynuyorlar ve çocuklar o kadar neşeli ki aileleri de çok mutlu. Bu, kendi ülkemizin tanıtımı adına çok faydalı, eğlendirici bir program oldu" diye konuştu.

    Okumuş, yaptıkları etkinliklerin Teksas'taki yerel yetkililer tarafından çok olumlu şekilde dile getirildiğini söyledi. Dernek olarak Türkçe derslerinin devlet okullarında okutulması projesini yürüttüklerini belirten Okumuş, "Bu konuyla ilgili pilot program başarılı oldu, eğer bu program genele yaydığımızda da başarılı olursa buraya Türkiye Türkçe öğretmeni yetiştiremez" dedi.

    -"GELECEĞİN TÜRK DOSTU OLACAKLAR"-

    AK Parti Van milletvekili İkram Dinçer, ABD'deki Türk vatandaşlarını Türkiye'nin "elçileri" olarak gördüklerini söyledi. "Türk bayrağının dalgalandığı her yerde biz mutluluk duyuyoruz" diyen Dinçer, kendilerinin de manevi olarak da olsa programlara katılarak destek vermeye çalıştıklarını kaydetti.

    Dinçer, "Arkadaşlarımızı, öğretmenlerimizi, işadamlarımızı bu faaliyet içerisinde görmek bizi memnun ediyor. Ülkemizi en iyi şekilde temsil ediyorlar ve tüm dünyaya tanıtıyorlar" diye konuştu.

    AK Parti Konya milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, "Hepimiz çok duygulandık. Türkiye'den binlerce kilometre uzakta Türkçe şarkılar, Türkiye'nin yöresel halk oyunlarını belki Türkiye'deki çocuklardan da daha iyi şekilde icra ettiler. Hepimiz etkilendik" dedi.

    ABD'deki Türk okullarında sadece Amerikalılar değil, diğer milletlerden çocukların da biraraya geldiğini ve ortak bir dil olarak "sevgiyi" oluşturduklarını belirten Türkmenoğlu, çocukların bu yaşta Türkçe öğrenmesi ve Türk kültürünü tanımasıyla geleceğin "kalıcı Türk dostları" olabileceğini ifade etti.

    AK Parti Samsun milletvekili Ahmet Yeni, "Hakikaten binlerce insanın Türkiye'den gelip burada fahri elçilik yaptığına şahit oldum. Bu arkadaşlarımız yanlarında Türkiye'nin güzelliklerini de getirmişler ve Türkiye'yi anlatıyorlar. Bu da gelecekte Türkiyemiz için sevindirici bir sonuç doğuracaktır" diye konuştu.

    AK Parti İstanbul milletvekili İdris Güllüce, programda en fazla Karadeniz yöresine ait halk oyunlarını beğendiğini söyledi. Türkçe'nin dünyada 250 milyon kişi tarafından konuşulan ve içinde "gönül" kelimesi geçen tek dil olduğunu, ancak Türkiye'nin bugüne kadar kendisini yeterince dünyaya tanıtamadığını ifade eden Güllüce, "Dünya bizi tanımayınca uluslararası platformlarda çoğu kez masadan yenik kalkıyoruz; ticari ve siyasi bakımdan da. Bu açıdan ne kadar çok insan Türkiye'yi bilirse, Türkiye kazanıyor demektir, hem siyasi, hem ekonomik, hem kültürel anlamda" dedi.

    AK Parti İzmir milletvekili İbrahim Hasgür, bu programlarda sadece dilin öğretilmediğini aynı zamanda kültür alışverişi sağlandığını söyledi. 4 bin yıllık geçmişe sahip Türk kültürünün aslında adeta "dünya kültürünü" barındırdığını ifade eden Hasgür, "Biz her ülkenin kültürünü alıp kendi kültürümüzle birleştirmişiz. Şimdi Türk dili öğretme projesiyle bunu bütün dünyaya tekrar ihraç ediyoruz" dedi.

    Tüm dünyaya Türkçe öğretme çabasını çok olumlu bulduğunu anlatan Hasgür, bir soru üzerine, "Farklı kültürden insanlara bizim o zor parçalarımızı öğretmek, onları söyletebilmek Türkiye'de birçok insanın dahi oynamakta zorluk çektiği halk oyunlarını öğretebilmek çok zor, ama harikulade bir şekilde oynadılar, çok duygulandım. Ayrım gözetmeden, tüm performanslar benim için birinciydi" diye konuştu.




    Teksaslı çocukların kolbastı şovu- Yorumları