Burkay'dan 30 yıl sonra dönüş kararı!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 02-20-2011 (11:56)   Son Mesaj: 02-20-2011 (11:56)    Cevap: 0    Gösterim: 467  

    02-20-2011

    Burkay'dan 30 yıl sonra dönüş kararı!

    Burkay'dan 30 yıl sonra dönüş kararı!


    30 yıldır sürgün yaşayan ünlü Kürt siyasetçi Kemal Burkay Türkiye'ye dönüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da dön çağrısı yaptı. Artık Türkiye değişti, döneceğim diyen Kemal Burkay, seçimden sonra dönecek.

    12 Eylül"de yurtdışına kaçan PSK"nın lideri Burkay, Türkiye"nin eskisi gibi olmadığını belirterek seçimlerinin ardından Türkiye"ye döneceğini açıkladı.
    Kürdistan Sosyalist Partisi"nin (PSK) kurucusu ve sürgündeki Kürt yazar, şair, siyasetçi, Kemal Burkay, seçimlerden sonra Türkiye"ye döneceğini söyledi. TRT 6"ya konuşan İsveç"te yaşayan Burkay, medyada çıkan röportajlarından sonra İçişleri Bakanı Beşir Atalay"ın kendisini aradığını ve Türkiye"ye dönmesinde herhangi bir sakıncanın olmadığını söylediğini ifade etti.

    BENİM GİBİ DÖNMEK İSTEYEN ÇOK KİŞİ VAR

    Başbakan Erdoğan"ın da gazeteciler aracılığıyla kendisinin dönebileceğini duyurduğunu kaydeden Burkay, kendisi gibi dönmeyi bekleyen çok sayıda kişi olduğunu aktardı Son iki yıldır ciddi ciddi dönmeyi düşündünü belirten Burkay sözlerine şöyle devam etti,"Bana göre artık ortam dönüş için müsaittir. Sayın İçişleri Bakanı Beşir Atalay beni bundan dolayı birkaç kez aradı. Yazdıklarımdan ve medyadaki röportajlarımdan dolayı memnuniyetlerini dile getirdi.

    Ve niçin dönmüyorsun diye sordu. Sayın Başbakan da gazeteciler aracılığıyla söylemiş "dönebilir kendisi için bir sıkıntı yok" diye. Bütün bunları değerlendirdim. Benim gibi bir çok arkadaş var onların da dönebilmesi için yasal düzenlemelere ihtiyaç var. Fakat zannediyorum ben dönebilirim. Seçimlerden sonra dönmeyi düşünüyorum. Bazı riskleri göz önüne almadan olmuyor. Kuştan korkan darı ekmez."

    Belki şehre bir film gelir bir güzel gelir

    1937"de Tunceli"de doğan Kemal Burkay 1960"ta Ankara Hukuk"u bitirdikten sonra kısa bir süre Osmaniye kaymakamlığı yaptı. 1965"te TİP"e üye olan Burkay, 1968"de TİP Genel Yönetim Kurulu"na bir yıl sonra ise Merkez Yürütme Kurulu"na seçildi. 12 Mart 1972"de darbenin hemen ardından yurt dışına çıktı. 1974"te çıkan af yasasının ardından ülkeye döndü. Aynı yıl bir grup arkadaşıyla illegal Türkiye Kürdistanı Sosyalist Partisi"ni (PSK) kurdu. PSK bağımsız aday göstererek 1977"de (Mehdi Zana) Diyarbakır 1979"da da Ağrı belediye başkanlıklarını kazandı. Mart 1980"de yurt dışına çıktı. İsveç"ten politik iltica alan Burkay çalışmalarını yurt dışında sürdürüyor. Kemal Burkay"ın yayınlanmış 60 tan fazla eseri bulunuyor.

    12 Eylül sonrasında vatandaşlıktan çıkartılan Burkay"a 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde vatandaşlığı iade edilmişti.




    Burkay'dan 30 yıl sonra dönüş kararı! Yorumları