Alkollü sürücüye 2 yıla kadar hapis cezası   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-19-2011 (16:56)   Son Mesaj: 02-19-2011 (16:56)    Cevap: 0    Gösterim: 586  

    02-19-2011

    Alkollü sürücüye 2 yıla kadar hapis cezası

    Alkollü sürücüye 2 yıla kadar hapis cezası


    Emniyet Genel Müdürlüğü, alkollü araç kullananlara verilecek cezalara ilişkin açıklama yaptı.

    İçişleri Bakanlığı"nın hazırladığı yasa tasarısında 0,50 ile 1.00 promil ve üzerinde alkollü araç kullanımının Türk Ceza Kanunu"na göre yeniden düzenlendiği belirtildi.
    Düzenlemeyle alkollü araç kullanarak başkalarının hayatını tehlikeye atanların 2 yıl hapisle yargılanacağı vurgulandı.

    Emniyet açıklamasında, Başbakanlık'a gönderilen 2918 Sayılı Karayolu Trafik Kanunu"nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın "Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin etkisi altında araç sürme yasağı" başlıklı 48. maddesinde mevcut uygulamadan farklı bir düzenleme yapılmadığı belirtildi.

    Kamyon, çekici, otobüs, türündeki taşıtlar ile taksi, taksi dolmuş, minibüs ve kamyonet türündeki taşıtları ticari amaçla kullanan sürücüler ile resmi araç sürücülerinin alkollü araba kullanamayacakları düzenlemesinin devam ettiği ifade edildi.

    Diğer araç sürücülerinin ise 0,50 promilin üzerinde alkol alarak karayolunda araba kullanamayacakları kuralının aynen korunduğuna vurgu yapıldı.

    Yine 0,50 promilin üzerinde alkolle araç kullanan şoförlere uygulanan idari para cezaları, ehliyetin alınması gibi müeyyidelerin sürdüğü belirtilerek, yeni tasarının, mevcut uygulamada eksik olan "Trafik güvenliğini alkol etkisinde tehlikeye sokma" suçunun oluşmasında yargılama sırasında aranan somut tehlikeye açıklık getirdiği bilgisi verildi.

    Buna göre 0,50 promil ile 1.00 promil arasında alkollü araç kullanan sürücülerin başkalarının hayatı, vücut bütünlüğü veya malvarlığı bakımından somut bir tehlikeye sebebiyet vermesi halinde iki yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmalı hükmü getirildi.

    Yine 1.00 promil ve üzerinde alkol alarak araç kullanan şoförlerin ise başkalarının can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürdükleri ve emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecekleri karine olarak kabul edilerek öngörülen idari ceza ve yaptırımlar haricinde Türk Ceza Kanunu"nun 179. maddesi üçüncü fıkrası gereğince iki yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmalı hükmü getirildi.

    Açıklamada, "Yapılan bu düzenleme ile alkollü araç kullanımından kaynaklanan trafik kural ihlalleri ve kazaların oluşumunda caydırıcılık sağlanması amaçlanmıştır." denildi.




    Alkollü sürücüye 2 yıla kadar hapis cezası Yorumları