Hükümetten Diyarbakır'ı 5 yıldızlı şehir yapma planı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-19-2011 (15:36)   Son Mesaj: 02-19-2011 (15:36)    Cevap: 0    Gösterim: 439  

    02-19-2011

    Hükümetten Diyarbakır'ı 5 yıldızlı şehir yapma planı

    Hükümetten Diyarbakır'ı 5 yıldızlı şehir yapma planı


    Tarım Bakanı Mehdi Eker ile birlikte 3 ayrı Sulama ve 1 Baraj projesi temel atma töreni için Diyarbakır'a gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Başbakan'ın kendisine özel talimat verdiğini ve gereken her şeyin yapılacağını söyledi.

    3 sulama kanalı ve 1 baraj temel atma töreni için Tarım Bakanı Mehdi Eker ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu Diyarbakır'a geldi. DSİ Diyarbakır Bölge Müdürlüğü tesislerinde yapılan sabah kahvaltısı sonrası Kent Ormanına geçen Bakanlar, Diyarbakır'a yapılan yatırımlar ile ilgili bilgiler verdi.
    Bakan Eroğlu, Tarım Bakanlığı ile bölgede yarış halinde olduklarını belirterek "Bugün temel atacağımız 4 tane tesis Diyarbakır'a hayat verecek olan tesislerdir. 3 tanesi ana kanal, 1 taneside Barajdır.

    Geçmişte 2003 yılında sulama için 188 milyon TL bir ödenek ayrılıken sadece bugün GAP'taki sulamalar için 1 milyar 356 bin 618 TL ödenek ayrılmıştır. Bu geçmişte bütün Türkiye'ye ayrılan sulama yatırımlarının da 4 katıdır.

    Başbakan'ın talimatı sonrası herşey hızla ilerlemektedir. Hakikatten Diyarbakır'da büyük yatırımlar var, büyük bir dönüşüm var. Biz Tarım Bakanlığı ile Diyarbakır'da yarışıyoruz. GAP daha önce başlamış fakat kaplumbağa hızıyla ilerliyordu.

    Ben DSİ Genel müdürlüğünde iken mütahitler GAP'ta ödenekler o kadar azki bizim şantiye masraflarını dahi karşılamıyor diyiyordu. O kadar komik rakamlar var. Biz şimdi diyiyoruzki, para bol. İnşallah burada topraklar sulanacak ve Diyarbakır ile GAP bölgesi Dünya'nın gıda üretim ve ihracat üssü olacak, bunu çok yakında göreceğiz" dedi.

    "DİYARBAKIR'I 5 YILDIZLI BİR ŞEHİR YAPMA GAYRETİ İÇİNDEYİZ"

    Bakan Eroğlu, hükümet olarak Diyarbakır'ı 5 yıldızlı bir şehir yapma gayreti içinde olduklarını belirterek "41 Yıl sonra bitecek yatırımları 4 yılda bitirme talimadı verdi. Diyarbakır'a inşallah bu sene dev ileri teknolojili dev atık su arıtma tesisi kuracağız.

    Diyarbakır bölgenin en önemli şehirlerinden birisi. Başbakanın talimatı ile katı atık tesisi müjdesinide vereyim ve bu tesiside yapacağız. Biz hükümet olarak Diyarbakır'ı 5 yıldızlı bir şehir yapmanın gayreti içindeyiz.

    Başbakanımız özellikle talimat veriyor, dün akşam ben kendilerinden talimat aldım ve Diyarbakır için ne yapılması gerekiyorsa yapacaksınız ve her hangi bir maddi sıkıntı yoktur, yatırımları hızlandırın diye talimat verdi.

    Çevre Orman Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı en çok bu bölgeye yatırım yapan Bakanlıklardır. Biz Çevre Bakanlığı olarak sadece DSİ'de 1 Milyar 384 Milyon TL yatırım yapmışız.

    Diğer birimlerimizide dikkate alırsak 1 buçuk Milyar TL'yi geçiyor. Kıral Kızı ve Dicle irsaliye kanalının geçişini tamamladık, toplam 35 kilometre inşa ettik.

    Diyarbakır geçişinde ne kadar büyük zorluklarla karşılaştığımızı anlatsam bir roman olur. GAP bölgesinde su bir hayattır. Susuz tarım yapmak mümkün değildir" diye konuştu.

    "GIDA 10 YIL SONRA DÜNYANIN BAŞINA EN BÜYÜK SORUN OLACAKTIR"

    Bakan Eroğlu, Sulu tarım ile birlikte zirai üretimlerin 9 ile 13 kat arasında artacağını da belirterek "Sulu tarım yapıldığı zamanlar ürünlerdeki Zirai gelirde 9 kat ile 13 kat artış olacaktır. Bu tamamen vatandaşımızın cebine giren bir gelirdir. Burası için ihracat demektir.

    Gelecekte belki 10 yıl sonra gıda dünyanın başına en büyük problemlerden birisi olacaktır, dolayısı ile burası Dünya'ya gıda üretecek bir üst olacaktır. İhracat üssü olacak demek. 12 Milyar Dolarlık ihracatımız var bunu inşallah 112 milyar dolara çekeceğiz" dedi.

    Bakan Eroğlu bugün tamal atacakları Pamukçay barajının da 2012 yılında bitirmeyi planladıklarını belirterek "Temelini bugün atacağız inşallah 2012 sonunda bitirmesi hususunda müteahide talimat vereceğiz. Buraya geliş amacımız, 2011 yılı Diyarbakır DSİ açısında çok büyük bir hamle yılı olacaktır" dedi.

    Eroğlu Tarım Bakanlığı ile yarıştıklarını söylemesi üzerine üse Tarım Bakanı Mehdi Eker ise "Sizinle yarışamayız hocam" diye espiri yaptı.

    Bakan Eroğlu geçmişte kasaların boşaltıldığını ve bu nedenle yatırım yapılmadığını belirterek "Geçmişte, Köydes, Beldes diye bir proje yoktu, çünkü kasalar tamamen boşaltılmıştı. Ama şuana kadar Köydese 6 buçuk Milyar TL para harcandı.

    Ortalama yüzde 99 köylerimizde su geldi. Diyarbakır ilimizde geçen yıl sonuna kadar 186 milyon 398 bin 309 TL para gönderdi Başbakanımız.Aşağı yukarı bu sene ile birlikte 200 milyon TL para gelmiş köyler için" dedi.

    Karacadağ eteklerinde üretilen pirinç için Gölet isteyen Tarım Bakanı Eker, Çevre Bakanı Veysel Eroğlu ile bir anlaşma yaptı. Gölet karşılığında Afyon'a da Tarıma Dayalı İhtisas Organize Hayvancılık projesini (TDİOSB) projesini isteyen Eroğlu ile Bakan Eker el sıkışarak anlaştı.

    Bakan Eroğlu ve Eker daha sonra Kent ormanında ağaç dikerken, Bakan Eker'in ağacının biraz daha uzun olması espiri konusu oldu. bakanların gezisine ayrıca Diyarbakır Milletvekillerinden İhsan Aslan, Osman Aslan, Ali İhsan merdanoğlu, Kutbettin Arzu. Abdurrahman Kurt, Vali Mustafa Toprak, Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam ile kurum müdürlari de eşlik etti.






    Hükümetten Diyarbakır'ı 5 yıldızlı şehir yapma planı Yorumları