Asker neden hep medyayı bekliyor!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-18-2011 (14:56)   Son Mesaj: 02-18-2011 (14:56)    Cevap: 0    Gösterim: 425  

    02-18-2011

    Asker neden hep medyayı bekliyor!

    Asker neden hep medyayı bekliyor!


    TSK'nın, internete düşen ses kaydı ya da görüntülerle kamuoyunun haberdar olabildiği olayları kendi içinde soruşturacak mekanizmayı oluşturmaması eleştirilere neden oluyor.

    Şırnak Tugay Komutanlığı'nda bir yüzbaşının erleri hedef tahtası yaptığı görüntülerin ortaya çıkması, kamuoyunda büyük bir tepkiyle karşılanırken, olay Türk Silahlı Kuvvetleri'nde arda arda patlak veren skandallara neden zamanında müdahale edilmediği sorusunu gündeme getirdi. TSK'nın internete düşen ses kaydı ya da görüntülerle kamuoyunun haberdar olabildiği olayları kendi içinde soruşturacak mekanizmayı oluşturmaması eleştirilere neden oldu. Yaşanan olaylarınTSKiçinde soruşturularak sorumluların cezalandırılması gerektiğini belirten uzmanlar "Skandalların internete düşmesini mi bekleyeceğiz" yorumunda bulunuyor.
    GERÇEĞİ İNTERNETTEN ÖĞRENDİK

    Mayıs 2009'da Hakkari Çukurca'da 7 askeri şehit eden patlamaya neden olan mayınlar resmi tutanaklara PKK tuzağı olarak geçmişti. Ancak internete düşen ses kayıtları mayınları Çukurca Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es'in emriyle Hakkari Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya'nın bilgisi dahilinde döşendiğini ortaya çıkardı. Ses kayıtları iki komutanın olayın üstünü örtmek için plan yaptığını deşifre etti. Tepkiler üzerine yargı süreci başlatıldı.

    ÇOCUKLARIN HAYATLARIYLA OYNADI

    Kamuoyu Şırnak'taki 6. Motorize Piyade Tugayı'nda görevli yüzbaşı Metin Gürcan'ın bir düzine askeri karşısına dikerek hedef tahtası tutturup ateş ettiğini de internete düşen görüntülerle öğrendi. Kan donduran olay, askerlerin hayatını hiçe sayan anlayışı gözler önüne sererken, uzmanlar TSK'nın üstü örtülen birçok benzer olayın üzerine gitmediğine dikkat çekti.

    BU SKANDALLAR HEP VARDI

    Emekli Binbaşı Kemal Şahin, benzer olayların TSK içinde önceden de olduğunu vurguladı. Son zamanlarda bu tür olaylardan kamuoyunun kamera ya da ses kayıtlarının internete sızmasıyla haberdar olabildiğini belirten Şahin "600 bin kişilik bir teşkilatta böyle bir olayı yapan kişiye ben meczup diyorum. Böyle büyük bir teşkilatın içinde maalesef böyle meczup, ruh hastası olan kişiler çıkıyor. Bu olayın nedenini TSK eğitim sisteminde aramak lazım. Böyle bir olayı kimse tasvip etmez. TSK'da benzer olayların üzerine gidecek bir sistem var ancak olaylar ortaya çıktıktan sonra devreye giriyor" dedi.

    HATAYI YAPAN BÖLÜK KOMUTANI

    Emekli Albay Mithat Işık da olayın en azından hedef yapılan askerlere hakaret olduğunu söyledi. Skandaldaki sorumluluğu ast üst ilişkisiyle değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Işık, "Hatayı yapan bölük komutanı. Orada onu denetleyecek kimse yok. Tabur ya da tugay komutanlıklarına olay gidemediği için üstlerin bu tür olaylardan haberi olamayabiliyor. Bu yüzden biz bu tür haberleri basında yayınlandığında öğreniyoruz. Yoksa ordu içinde bu tür olaylara karşı büyük hassasiyet olduğunu söyleyebilirim" dedi.

    ÖRTBAS ETME ANLAYIŞI YANLIŞ

    Yüksekova Çetesi'ni ortaya çıkaranemekliJandarma İstihbarat Astsubayı Hüseyin Oğuz ise skandal olayların genelde birlik içinde kaldığını belirterek şöyle konuştu: "Bu tür olaylar Genelkurmay'a intikal etmez ya da ettirilmez. Çünkü skandallardan en tepedekilerin haberi olmaz. 6 şehit verilen mayın olayı, pimi çekilmiş el bombasıyla eğitim vermek gibi olaylar kol kırılır yen içinde kalır mantığı ile birlik içinde saklanır. Bu tür olaylardan eğer tepenin haberi olursa, sorumlular en sert biçimde cezalandıracağının farkındadırlar."

    Sızmasa üstü örtülecekti

    Genelkurmay 17 Ağustos 2009'da Elazığ'da şehit düşen 4 erinterörsaldırısında hayatlarını kaybettiğini açıkladı. Ancak, kayıtlara terör saldırısı olarak geçen olayın tutanaklarına ulaşan Taraf gazetesi Teğmen Mehmet Tümer'in, nöbette uyuyan er İbrahim Öztürk'ün eline pimi çekilmiş el bombası vererek cezalandırdığı sırada patlamanın meydana geldiğini ortaya çıkardı. Kamuoyu gerçeği gazetelerden öğrenirken skandalın patlak vermesiyle yargı süreci de başlayabildi.

    Şımarık kolejli tavrı

    TSK içinde disiplin sorunu olduğunu belirten emekli Askeri Yargıç Faik Tarımcıoğlu, askerlerin hedef tahtası yapılmasını rezalet olarak nitelendirdi. Tarımcıoğlu "İzahı bile mümkün değil. O askerler nihayetinde evlatlarıdır. Kendi evlatlarını dizip böyle bir şey yapabilir mi? Bu psikopatolojik bir durumdur. Bunun iyi izah edilmesi gerekiyor. Olayın oluşu ABD filmlerindeki tipik o şımarık kolej tavrını gösteriyor. Daha vahim olanı ise benzer birçok skandaldan internete düştükten sonra haberdar olunuyor. TSK, buna önlem alıp, olayların üzerine gidilmeli" dedi.

    TSK İÇİNDE DİSİPLİN SORUNU VAR

    TSK'da yaşanan benzer skandalları hatırlatan Tarımcıoğlu şöyle konuştu: "Bu olay pimi çekilmiş el bombası ve mayın olayları üzerine tuz biber oldu. Bunları göz önüne alırsak demek ki TSK' da ciddi bir disiplinsizlik sorunu var ve giderek yaygınlaşıyor. Bu askerin yetiştirildiği askeri okulda mutlaka psikolog vardır. Gerekli mentoller vardır. Ancak bütün bunlara rağmen neden böyle patolojik bir durum meydana geliyor onu araştırmak lazım. Çünkü bu hemen el konulacak bir hadisedir. Bu olay ruh halimizin daha rahatsız edici bir hale geldiğini gösteriyor. Artık sıralı komutanlar bu gibi disiplinsizlik sorunlarına en kısa zamanda el koymalıdır." Emekli Hakim Albay Rüştü Atpulat ise "Bu kişi ruhen rahatsızdır, psikopattır. Bunu TSK'ya mal etmemek lazım.Genelkurmaybu konuda çok hassastır gereğini mutlaka yapacaktır" diye konuştu.

    Akıl sağlığı kontrol edilsin

    Skandal görüntülerle ilgili olarak Türkiye'nin dörtbir yanındaki şehit ailelerinden de tepki yağıyor. Hedef tahtasının etrafına askerleri dizerek önce karşıdan atış yapan, daha sonra da 'komutanım yapmayın' uyarılarına rağmen arkasını dönüp bacak arasından ateş eden subay hakkında konuşan Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Malatya Şubesi Başkanı Ömer Terkin, "O komutanın, önce akıl sağlığının kontrol edilmesi gerekir" diye konuştu. Muharip Gaziler Derneği Elazığ Şubesi Başkanı Bilal Avcıoğlu da Şırnak'taki bu olayın 2009'da Elazığ'da 4 şehitle sonuçlanan 'pimi çekilmiş bomba' olayını hatırlattığını belirtti. Şehit ailesi ve dernekleri ordunun bu tür asker ve komutanlardan bir an önce arındırılması gerektiğine dikkat çekti.

    Çocuklarımız nişangâh değil

    Olayda merminin sekip bir askere isabet etmemesinin büyük şans olduğunu ifade edenTürkiyeHarp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Isparta Şubesi yetkilisi şehit ailesi Doğan Gümük ise "Ya mermi sekseydi ne olacaktı? Bu zihniyet, erlerin eline pimi çekilmiş bomba veren zihniyet ile aynı" açıklamasını yaptı. Çocukların 20 yaşında en güzel çağında ellerinden alındığını hatırlatan Gümük, "Eğer bir şehit çıksa ve görüntü olmasa buna bir kılıf uyduracaklardı. 'Eğitim zayiatı oldu' diyeceklerdi. Çocuklarımızı biz nişangah diye göndermiyoruz. Bu insanların temizlenmesi lazım. Biz çocuğumuz zor yetiştiriyoruz" dedi.

    Hayvana dahi böyle yapılmaz

    Yüzbaşının yaptığının insanlık dışı olduğunu belirten Yozgat Şehit Aileleri Derneği Başkanı Zübeyir Altınok ise şunları söyledi: "Nasıl bu insan askerlerimizi hedef tahtası yapıyor. Tasvip edilecek bir durum değil. Elazığ'da yaşanan olay ders olmamış. Bu durum bırakın insana canlı hayvana dahi yapılamaz. İnsanlık dışı bir hareket. Vicdanı nasıl sızlamamış! Bu insanlara nasıl terfi veriliyor anlamıyorum." Gördüklerinin ilk önce şaka olduğunu sandığını belirten Şehit Aileleri Dayanışma ve Sosyal Yardımcısı Derneği Bahçelievler Şube Başkanı İmran Akansel de "Maalesef şaka değilmiş. Bu insanın ruh durumu bozuk. Son günlerde bu tür üzücü olayları çok yaşıyoruz. Bir an önce bunların sona ermesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

    YENİ ŞAFAK




    Asker neden hep medyayı bekliyor! Yorumları