Köylüler elde tüfek domuz peşinde   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 02-16-2011 (12:25)   Son Mesaj: 02-16-2011 (12:25)    Cevap: 0    Gösterim: 597  

    02-16-2011

    Köylüler elde tüfek domuz peşinde

    Köylüler elde tüfek domuz peşinde


    Edirne'nin Meriç ilçesinde köylüler, tarlalara zarar veren domuzlarla, sürek avıyla mücadele ediyor.

    İlçeye bağlı Olacak köyü muhtarı Mehmet Başkut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda domuz sayısının aşırı derecede arttığını ve doğada aç kalan domuzların ekili arazilerine zarar verdiğini söyledi.
    Domuzların ekili alanlara verdiği tahribat nedeniyle çiftçinin büyük zarar gördüğünü ifade eden Başkut, şunları kaydetti:

    ''Bölgemizde son günlerde artan domuz sayısı, huzurumuzu kaçırdı. Aç kalan domuzlar dağlardan köylerimize iniyor. Sürüler halinde gezen domuzlar, çeltik ve buğday alanlarını tahrip ediyor. Köylü perişan. Geçen yıl 10 ton çeltik alacağım tarlamdan, domuzların zararı neticesinde yalnızca 300 kilogram ürün alabildim. Zararın boyutunu bu rakamlar açıkça gösteriyor.''

    Köylünün başka çaresi kalmadığı için toplanıp zaman zaman sürek avına çıktığı anlatan Başkut, ''Çare kalmayınca hepimiz elimize tüfeklerimizi alarak, kadın, erkek, sürek avına çıkıyoruz. Son 15 günde çıktığımız sürek avında yaklaşık 25 domuz vurduk. Ama dağlarda sürüler halinde yüzlerce domuz var. Buna bir çare bulunmalı. Sadece sürekle çözülecek bir olay değil'' dedi.

    Sorunun sadece ekili ürüne ve otlaklara zarar vermesinden öte, domuzların yaşam alanlarını da tehdit ettiğini belirten köylüler, hareket kabiliyeti yüksek domuzların köylerine inmesinden korktuklarını kaydediyorlar.

    -ZARARLARININ YANI SIRA FAYDALARI DA VAR

    Çevresel şartlar nedeniyle domuzlarda popülasyonun arttığını ifade eden Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Genel Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Beytullah Özkan da, şunları söyledi:

    ''Ormanlık bölgelerde her şeyle beslenebilen ve çabuk ürüyen domuzların popülasyonu bazı alanlarda hızla artıyor. Sayılarının artması, ekili alanlara zarar vermelerinin yanında insanlar içinde tehdit oluşturmaktadır. Yollara çıkan bazı domuz sürüleri trafik kazalarına dahi neden olmaktadır. Zaman zaman sürek avlarına çıkılıyor ancak daha etkili bir av sisteminin oluşturulması lazım. Çünkü çit sistemi gibi önlemler yeterli olmuyor. Bir şekilde domuzlar o çiti aşıyorlar.''

    Domuzların zararının yanı sıra doğaya faydalı işlerde yaptıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Özkan, ''Domuzlar zararları olduğu kadar yararları olan hayvandır. Güçlü ayaklarıyla toprağı adeta sürerler, böylelikle ağaçlarda düşen tohumlar bu sayede toprakta tutunur'' dedi.

    -''SÜREK AVI AV MEVSİMİNDE YASAL BİR AVDIR''

    Edirne Çevre Orman İl Müdürlüğü yetkilileri tarım arazilerine zarar veren domuzların ürkütülmesi için av mevsiminde yapılan sürek avlarının yasal olduğunu, yaz aylarındaki ürkütme amaçlı sürek avlarında ise il ve ilçe tarım müdürlüklerinin raporlarının gerekli olduğunu kaydetti.

    Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri de, domuzların hızlı üreyen hayvan cinslerinden olduklarını belirterek, avlanılarak sayıları kontrol edilmediği taktirde, hızla sayılarının arttığını ifade etti.




    Köylüler elde tüfek domuz peşinde Yorumları