Türkiye'nin ''Model'' olduğuna inanmıyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 02-15-2011 (14:57)   Son Mesaj: 02-15-2011 (14:57)    Cevap: 0    Gösterim: 648  

    02-15-2011

    Türkiye'nin ''Model'' olduğuna inanmıyor

    Türkiye'nin ''Model'' olduğuna inanmıyor


    Bölgedeki ülkelerde olası rejim değişiklikleri konusunda Batı’da yapılan “Türkiye modeldir” değerlendirmelerine, her ülkenin koşullarının farklı olduğunu düşünen Ankara katılmıyor.

    Lübnan ve Mısır"daki meydana gelen gelişmeler üzerine Batılı medya ve analistlerin arasında sık sık görülen, "Türkiye modeldir" değerlendirmelerine Ankara"nın katılmadığı anlaşıldı. Üst düzey bir Türk diplomatı, "Türkiye"nin model olduğuna inanmıyoruz. Her ülke eşsiz. Türkiye de tüm ülkelere aynı yaklaşım benimsemiyor. Her ülke farklı. Başka ülkelere vaaz verme niyetimiz yok" dedi.
    Aynı diplomat, hiçbir ülkeye "şunu yap, şunu yapma" diye öğüt vermedikleri sadece değişimin olacağını umduklarını sözlerine ekledi.

    Türkiye"nin İran"a yönelik tavrı da tartışılıyor. Yabancı medya, 2009 yılında İran"da yapılan tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen ardından Ankara"nın Cumhurbaşkanı Ahmedinejad"ı tebrik etmesine dikkat çekerek, "tutarsızlık" görüşünü öne sürüyor.

    Ankara ise, İran"ın Türkiye için çok önemli bir ülke olduğunu, Türkiye"nin her zaman İran ile "samimi" bir biçimde, "sahne arkasında" konuştuğunu, İran"ın da Türkiye"ye güvendiğini, İran konusunda böyle hareket etmesinin daha iyi olduğuna inandığına söylüyor.

    -"BEKLE GÖR" POLİTİKASI-

    Mısır"daki durumun hala çok kaygan olduğuna da inanan Ankara"nın, Mısır ile ilgili olarak "bekle ve gör" politikasını takındığı görülüyor. Türkiye, Mısır"da mümkün olan en kısa süre içinde seçimlerin olmasını, Mısır"da demokrasi yoluyla istikrarın sağlanmasını arzuladığı belirtiliyor.

    Bu arada, Türkiye"nin geçen hafta Lübnan"a gönderdiği Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik"in başkanlığındaki heyetin, hükümet ve muhalefet yetkilileri olmak üzere hemen hemen herkes ile görüştüğü belirtiliyor.

    Heyetin, Tunus"a durumun genel bir değerlendirmesini yapması amacıyla gönderildiği, bunu aşan bir amacının bulunmadığı kaydedilirken heyetin Tunus otoriteleriyle görüşebilmesinin Ankara"da memnuniyet yarattığı ifade ediliyor.

    Ankara ayrıca, Lübnan"ı da yakından izlemeyi sürdürüyor. Türk diplomatı, Lübnan"da bir hükümetin kurulmasını beklediklerini belirterek "Eğer yardım istiyorlarsa yardım ederiz. Şimdiye kadar böyle bir talep gelmedi" dedi.




    Türkiye'nin ''Model'' olduğuna inanmıyor Yorumları