Ünal Türkiye'nin Mısır politikasını anlattı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 02-11-2011 (01:39)   Son Mesaj: 02-11-2011 (01:39)    Cevap: 0    Gösterim: 493  

    02-11-2011

    Ünal Türkiye'nin Mısır politikasını anlattı

    Ünal Türkiye'nin Mısır politikasını anlattı


    Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, "Mısır'da isimler üzerinden değil, ilkeler üzerinden bir politika takip edildiğini" söyledi.

    Selçuk Ünal, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, Mısır'da öncelikli olarak, Mısır halkının haklı ve meşru taleplerinin duyurulması ve değerlendirmeye alınması ve en kısa zamanda geçiş sürecinin tamamlanması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin Mısır'daki en son gelişmeleri yakından takip ettiğini kaydetti.
    "Bizim için Mısır'da herhangi bir ismi desteklemek ya da isme karşı olmak gibi bir durum yok" diye konuşan Ünal, önemli olanın, Mısır halkının nasıl bir yönetim istediği ve mevcut süreci destekleyip desteklemediği olduğunu söyledi.

    Türkiye'nin tutumunun bu çerçevede sürdüğünü vurgulayan Ünal, "Mısır'da isimler üzerinden değil, ilkeler üzerinden bir politika takip ediyoruz. Bunu da daha önce defalarca dile getirdik" diye konuştu.

    Mısır Büyükelçisi Abdurrahman Selahaddin'in Dışişleri Bakanına ilettiği mektuba yanıt yazılıp yazılmadığı sorusu üzerine Ünal, Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Ebul Geyt'in mektubunun "protesto unsuru içermediğini" tekrarlayarak, mektubun tonunun gayet olumlu olduğunu belirtti. Ünal, "mektuba yanıt hazırlandığını ancak henüz gönderilmediğini" kaydetti.

    Büyükelçi Selahaddin'in, "Mısır'ın içişlerine karışılmaması ve Türkiye'nin model olamayacağı" sözleriyle ilgili konuşan Ünal, "Mısır'a ilişkin yapılan açıklamaların, bazı ilkelerden yola çıkılarak yapıldığını" kaydetti. "Mısır halkının öne sürdüğü haklı taleplerin en kısa sürede yerine gelmesinin önemli olduğunu" belirten Ünal, bu yapılırken, tarafların şiddete başvurmamasını istediklerini vurguladı.

    "Mısır'ı dost ve kardeş bir ülke olarak gördüğümüz için görüşlerimizi açıkça söylemeyi tercih ediyoruz" diye konuşan Ünal, Türkiye'deki reformların da ülkeyi bölgede belirli bir yere oturtmuş olabileceğini belirtti. Ünal, "Bunları kendi halkımızın refah ve esenliği için yapıyoruz, böyle yapmayı da sürdüreceğiz" diye konuştu.

    -"İSRAİL'İN AÇIKLAMASINI GARİPSEDİM"

    Selçuk Ünal, basında yer alan ve İsrail'in "Türkiye'nin Mısır'ın içişlerine karışmaması gerektiği" yönündeki görüşünü yansıtan haberlerle ilgili olarak, "İsrail'in bu konudaki açıklamasını garipsediğimi söylemeliyim" dedi.

    "Biz herhangi bir ülkenin içişlerine karışıyor değiliz" diye konuşan Ünal, bu konuda Türkiye'nin tutumunun net olduğunun altını çizdi.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Münih'te yapılan Ortadoğu konulu panele katılmadığını doğrulayan Ünal, Dışişleri Bakanı'nın panele davet edildiğini ancak ismi belirli olmayan İsrailli bir yetkilinin de bulunması nedeniyle söz konusu toplantıya katılamadığını kaydetti.

    Ünal, toplantı programında da görüldüğü gibi, Arap ülkelerinin içinde bulunduğu durumun ve geleceğinin tartışıldığı bir toplantıda, Arap ülkelerinden herhangi bir yetkili, temsilci ya da kanaat önderinin de bulunmadığını, Davutoğlu'nun toplantıya bu nedenlerle katılmadığını belirtti.


    "KIBRIS'A YAPMAKTA OLDUĞUMUZ YARDIMLAR DAHA ÖNCE AÇIKLANDIĞI

    GİBİ SÜRMEKTEDİR VE SÜRECEKTİR"

    Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Türkiye'nin KKTC'ye yapmakta olduğu yardımların daha önce açıklandığı gibi sürmekte olduğunu ve süreceğini söyledi.

    Bakanlığın basın bilgilendirme toplantısında Ünal, soru üzerine, Türkiye ile KKTC arasındaki son dönem ilişkilerin Kıbrıs'ta sürmekte olan müzakere sürecine etkisini değerlendirdi.

    "KKTC'deki son gelişmelerin müzakere süreci üzerinde etkisi olacağını düşünmüyorum" diyen Ünal, son olarak BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun eşliğinde bir toplantı olduğunu ve Genel Sekreterin bu görüşmenin olumlu geçtiği yönünde açıklama yaptığını hatırlattı.

    Sözcü Ünal, şunları kaydetti: "Biz Genel Sekreterin ve BM'nin çabalarını destekliyoruz. Kıbrıs Türk halkının ve KKTC'nin müzakere masasında çeşitli açılımlar getiren tutumlarını da destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. Keza aynı şekilde, Kıbrıs'a yapmakta olduğumuz yardımlar da daha önce açıklandığı gibi sürmektedir ve sürecektir de."

    -AB'YE TAM ÜYELİK-

    Türk halkının AB'ye desteğinin azaldığı yönünde basında haberlerin yer aldığının anımsatılarak buna ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine de Ünal, "AB konusundaki Türk halkının arzusunun azaldığı değil, ama Türkiye'nin AB'ye tam üye olarak alınacağı yönündeki inancın azaldığını birkaç kez müşahede ettiğimizi daha önce açıklamıştık" dedi.

    Ünal, bu gözlemlerinin altında, AB'nin Türkiye'ye zaman zaman müktesebattan ya da geçmişte verdiği sözlerden farklı politikalar izlemesinin de yattığını belirterek, şöyle konuştu:

    "Bize bu konuda yöneltilen bazı temelsiz engellemelerin sebep olduğunu düşünüyoruz. Biz Türkiye olarak, AB'ye tam üyeliği bir stratejik hedef olarak korumayı sürdüreceğiz ve bu konudaki çalışmalarımızı devam ettireceğiz. AB'deki bazı çevrelerden gelen engellemeler ne olursa olsun, biz AB yolundaki çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Ancak burada tabiatıyla hakkaniyete dayanan bir iklimde devam edilmesi önem arz etmektedir".

    AB ile yeni bir faslın müzakereye açılıp açılmayacağının sorulmasına karşılık da Ünal, son olarak Rekabet Faslının açılması için elden gelen çabayı gösterdiklerini, ancak bu faslın açılamadığını hatırlatarak, bunun nedeninin tam olarak Türkiye olmadığını, dolayısıyla bu faslın ya da başka bir faslın açılması için temas ve girişimlerini sürdürdüklerini kaydetti. Sözcü Ünal, ancak fasıl açılmasının doğal olarak karşılıklı bir husus olduğunu, bu konuyu izlemeye devam edeceklerini bildirdi.

    -CLINTON VE SARKOZY'NİN ZİYARETLERİ-

    Sözcü Ünal, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın ertelenen Ankara ziyareti ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin beklenen ziyaretine ilişkin gelişmelerin sorulması üzerine, Clinton ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun en son Münih'te görüştüklerini ve ABD Dışişleri Bakanı'nın Ankara'ya gelememekten ötürü üzüntüsünü dile getirdiğini kaydetti. Ünal, Clinton'ın Ankara ziyareti için belirlenmiş bir tarih bulunmadığını da ifade etti.

    Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ünal, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin ziyaret tarihinin de henüz kesinleşmediğini belirtti.




    Ünal Türkiye'nin Mısır politikasını anlattı Yorumları