Engellilerin bilgisayar sevinci   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-27-2011 (23:03)   Son Mesaj: 01-27-2011 (23:03)    Cevap: 0    Gösterim: 613  

    01-27-2011

    Engellilerin bilgisayar sevinci

    Engellilerin bilgisayar sevinci


    Kocaeli BÜyükşehir Belediyesi, ''bilgisayar operatörlüğü'' kursunu tamamlayan 65 fiziksel ve görme engelli kursiyere dizüstü bilgisayar hediye etti.

    İş-Kur Kocaeli Müdürlüğü ve Dünya Engelliler Vakfınca düzenlenen ''Bilgisayar Operatörlüğü Kursunu'' tamamlayan fiziksel ve görme engelli 65 kişi, Leyla Atakan Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle dizüstü bilgisayarlarına kavuştu.
    Kocaeli Valisi Ercan Topaca törende yaptığı konuşmada, kursun, engellilerin toplumla barıştırılması, onlara iş imkanı sağlanması amacıyla düzenlendiğini söyledi.

    ''Bir toplumun, bir ülkenin gelişmişliği yalnızca insanların gelirini, parasını, mülkünü artırmakla olmaz'' diyen Topaca, tüm kesimlerin topluma entegre olması, engellilerin iş bulabilmesi, konumlarını güçlendirebilmesi ve toplumun bu konuda bilinçlenmesiyle gelişmişliğin doğru orantılı olduğunu ifade etti.

    Ercan Topaca, sözlerine şöyle devam etti:

    ''Toplumun bir kısmı bedensel engelinden dolayı değer bulmuyor, işe yerleştirilmiyorsa orada bir sorun var demektir. Anayasamızdaki hükümler doğrultusunda devletimizin son dönemde engellilere sahip çıkma, onları topluma entegre etme, iş sahibi yapma konusunda bilinç oluştu. Bu çerçevede kanunlarda değişiklikler yapıldı, istihdamları konusunda bazı değişiklikler getirildi. Onların hayatını kolaylaştırma anlamında belediye hizmetlerine bazı standartlar sağlandı. İhtiyaç duydukları şekilde kaldırım, merdiven, bina yapmak gibi onları bizlerle toplumla buluşturacak, toplumla bütünleştirecek standartlar sağlandı. Bu arkadaşlarımıza sahip çıkmamız gerektiğini, onların da meslek sahibi olması gerektiğini düşünüyorum. Bir ricamızla Büyükşehir belediyesi bu imkanı sağladı. Toplum yararına bir şey varsa Büyükşehir Belediye Başkanımız her zaman bizimle beraber oluyor. Belediye imkanlarını diğer kurumların imkanlarıyla birleştirmekte hiç tereddüt etmiyor.''

    Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da, eğitimin engelleri aşmada en büyük yardımcıları olduğunu söyledi.

    Bilim, teknoloji, kişisel gelişim, çaba ve sevgiyle pek çok engelin aşılabileceğine işaret eden Karaosmanoğlu, ''Farklı, güçlü olmak istiyorsak kendimizi geliştirmeliyiz. Engelli yavrularımızın, kardeşlerimizin hak ettikleri hayat standardına kavuşması hem sosyal devlet olmanın gereği, hem de insani bir sorumluluktur. Çok şükür, son yıllarda toplumsal duyarlılığımız arttı. Hem devlet olarak, hem Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak tüm imkanlarımızla engelli hemşehrilerimizin yanındayız. Engelli yavrularımızla hayat arasında duran bütün engelleri bir bir ortadan kaldırmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

    Karaosmanoğlu, hayatta başarılı olmak için herkesin teknolojiyi bilmesi ve kullanması gerektiğini vurgulayarak, bilgisayarın kalem ve defterin yerini aldığını, dünyanın konuştuğu ortak bir dile dönüştüğünü dile getirdi.

    Dünya Engelliler Vakfı Genel Başkanı sanatçı Metin Şentürk ise engellilerin en önemli ihtiyacı olan eğitimin her engeli aşacağına inandıklarını söyledi.

    Şentürk, ''65 kardeşimizin bilgisayar sahibi olması önemli. Çünkü teknoloji artık evimize girdi. Dünyayı tuşa getirdik. Bir tuşla dünyanın her yerine ulaşabiliyorsak, dünyayı evimize soktuk demektir. Engelli kardeşlerimden fırsatlardan yararlanmaları, kendilerine sunulan imkanı iyi değerlendirmeleri ve önlerindeki engeli kaldırmalarını istiyorum'' dedi.


    -ENGELLİNİN İŞ SİTEMİ


    Konuşmaların ardından Dünya Engelliler Vakfı üyesi 55, Görme Engelliler Dayanışma Derneği üyesi 10 kursiyere dizüstü bilgisayarları dağıtıldı.

    Bilgisayar dağıtımı sırasında söz alan bedensel engelli kursiyerlerden Derya Bedük, azim ve kendine güvenin, önündeki engelleri aşmasında en büyük yardımcısı olduğunu, kendisini geliştirdiğini ve bilgisayar operatörlüğü eğitiminde ikinci olduğunu söyledi.

    Elde ettiği başarıya rağmen iş bulamadığını ifade eden Bedük, ''Her şey görünüşten mi ibaret? Valimiz birincinin istihdam edilmesini sağladı, ben neden gerideyim? Ben de ikinci oldum, birinciyle aramda 3 puan var. Ben azmederek ve okuyarak bugünlere geldim. Siz 'kendinizi eğitin' diyorsunuz. Ben kendimi eğitiyorum, kapınıza geliyorum ama geri çevriliyorum'' diye konuştu.




    Engellilerin bilgisayar sevinci Yorumları