Kurtulmuş: Başkanlığı doğru bulmuyorum   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-26-2011 (18:37)   Son Mesaj: 01-26-2011 (18:37)    Cevap: 0    Gösterim: 434  

    01-26-2011

    Kurtulmuş: Başkanlığı doğru bulmuyorum

    Kurtulmuş: Başkanlığı doğru bulmuyorum


    Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, son günlerde gündeme gelen başkanlık sistemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

    Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, 12 Eylül yasalarının hüküm sürdüğü Türkiye'de başkanlık sisteminin uygulanamayacağını belirterek, "Bugünkü Türkiye'de başkanlık sistemi, seçimle işbaşına gelmiş krallık olur" dedi.
    Kurtulmuş, parti teşkilatlarının açılışını gerçekleştirmek üzere Ordu'ya geldi. Samsun-Ordu sınırında partililer tarafından karşılanan Kurtulmuş, sırasıyla Ünye, Fatsa ve Ordu teşkilatlarının açılışlarını gerçekleştirdi.

    Ordu İl Başkanlığı'nın açılış kurdelesini kesen ve yönetim kuruluyla toplantı salonunda bir araya gelen Kurtulmuş, burada basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Numan Kurtulmuş, bir soru üzerine başkanlık sisteminin ileri demokrasinin en somut örneklerinden biri olduğunu, bu sistemde halkın seçtiği başkanın icranın sorumluluğunu üstlendiğine dikkat çekti.

    Ancak bu sistemin bugünkü şartlarda Türkiye'de uygulanamaz olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "12 Eylül'ün bütün antidemokratik yasalarının geçerli olduğu bugünkü haliyle, yani siyasi partiler yasası, seçim yasası, seçim sistemi, sendikalar yasası, toplu sözleşme yasası, toplu gösteri ve yürüyüşler yasası gibi Türkiye'de siyasetin çok temel yasaları, 12 Eylül askeri ihtilalinin çıkardığı yasalar devam ettiği sürece, bu yasaların tamamında halk devre dışı bırakıldığı sürece, ortaya konulacak olan bir başkanlık sistemi, çok açık söylüyorum seçimle işbaşına gelmiş krallıkları doğurur.

    O açıdan doğru bulmuyorum. Ama siyasi partiler yasası, seçim sistemi, meclis iç tüzüğü, topyekün yeni anayasa değişikliği gibi demokratik adımların atılmasından sonra Türkiye'nin gideceği en iyi sistem başkanlık sistemi olur. Ama bu haliyle olmaz. Bu haliyle olsa olsa seçimle gelen krallıklar çıkar" dedi.

    Kurtulmuş, Ergenekon davası kapsamında Silivri'de tutuklu bulunan Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın CHP'den milletvekili yapılarak TBMM'ne gönderilmesine de olumsuz yaklaştıklarını belirtti. Kurtulmuş, "Hangi partinin kimi aday göstereceği bizi ilgilendirmez. Türkiye'de devam eden bir davanın sanıkları durumunda olan insanların milletvekili yapılmasını siyasi anlayışımız bakımından doğru bulmayız. Yoksa sayın Balbay, sayın Özkan aday olmalarında yasal olarak buna engel de yoktur. Bunları aday yapıp yapmamak CHP'nin bileceği iştir" diye konuştu.









    Kurtulmuş: Başkanlığı doğru bulmuyorum Yorumları