'Yargı siyasallaşırsa hepimiz kaybederiz'   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-26-2011 (17:38)   Son Mesaj: 01-26-2011 (17:38)    Cevap: 0    Gösterim: 465  

    01-26-2011

    'Yargı siyasallaşırsa hepimiz kaybederiz'

    'Yargı siyasallaşırsa hepimiz kaybederiz'


    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yargının reforma ihtiyacı olduğunu ancak gündemdeki tasarılarla iktidarın yargıyı ele geçirmeyi amaçladığını dile getirerek, “Yargı siyasallaşırsa hepimiz kaybederiz'' dedi.

    Kılıçdaroğlu, Ankara Sanayi Odası (ASO) Meclisi toplantısına katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Türk Ticaret, Borçlar ve Hukuk Muhakemeleri Usulü kanunlarının Meclis"ten geçmesine verdiği destek dolayısıyla CHP"ye teşekkür etti ve Torba Yasa"nın geçirilmesi için de destek istedi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da yaptığı konuşmada "Adına torba yasa diyoruz. Bu, demokrasi ve hukuk açısından utanç verici bir tablodur. Hangi çağdaş ülkede kanuna torba denir? Sadece bizim gibi ülkelerde denir. Böyle bir anlayış olabilir mi? Bu kanunun gerçek adını yazsanız 3-4 sayfa tutar. Çünkü belki yüze yakın kanunda değişiklik getiriyor. Sizin parlamento çoğunluğunuz var, yasa çıkarıyorsanız getirirsiniz, biz de destek veriyorsak destekleriz, çıkar. Niçin yüz yasayı bir arada getiriyorsunuz?" diye konuştu. Kamu borçlarının yeniden yapılandırılmasına itirazlarının olmadığını, getirilmesi durumunda 1 saatte Meclis"ten geçebileceğini ancak 20 maddelik kanunun 216 maddeye çıktığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bu fırsatçılık değil mi arkadaşlar? 216 maddeye hiç itiraz etmeyin diyorlar. İş dünyası bu kanunu bekliyor diyorlar. Yok canım, iş dünyasının beklediği bu kanunun içinde bilemediniz 30 maddedir. Diğerleri, AKP"nin beklediği maddelerdir, nasıl kadrolaşacağım, bir yerleri nasıl ele geçireceğim diye. Arkadaşlar, bu olmaz. Ahlaki değil bu" dedi.
    -"YÜKSEK KURLA ÖVÜNÜYORSA BAŞBAKAN EKONOMİ BİLMİYOR DEMEKTİR"-

    Kılıçdaroğlu, 2002"den bu yana 4 mali affın çıktığını, sağlıklı işleyen ekonomide af kanununa gerek duyulmayacağını belirtirken işsizlik sorununun da ancak sağlıklı işleyen bir ekonomide çözülebileceğini dile getirdi.

    Türk Lirası"nın çok değerli olduğunu, bu durumda ihracatçının rekabet etmesinin mümkün olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bir Başbakan çıkıp "Benim param çok değerlidir" diye övünüyorsa kusura bakmayın bilin ki o Başbakan ekonomiyi bilmiyor" dedi. Kılıçdaroğlu, Hükümet"in ihracat rakamlarını anlattığını ancak ithalat rakamlarına hiç değinmediğini, Türkiye"nin birçok sektörde net ithalatçı konumunda olduğunu kaydetti.

    Kılıçdaroğlu, sanayicilerin önünde yüksek enerji maliyeti tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekerken Rusya ile yapılan anlaşmayla inşa edilecek nükleer santralin, Rusya"da yapılacak bir santralin iki katı fazlaya mal olacağına işaret etti.

    -"ARTIK KORKMAYACAĞIZ, BAŞKA SEÇENEĞİMİZ YOK"-

    Medyanın büyük baskı altında olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Biliyorum, konuşanlar cezalandırılıyor bu ülkede. Biliyorum, siz de konuşsanız iki tane maliye memuru gelecek size dünyanın cezasını kesecek. Ama artık korkmayacağız, başka seçeneğimiz yok. Daha yürekli olacağız. Beraber bu ülkeyi kalkındıracağız" dedi.

    -"BDDK, SPK GİTMESİN DİYE ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SESİNİ ÇIKARDI MI?"-

    Kılıçdaroğlu, istihdam üzerindeki vergi yükünü kaldıracaklarını, ara eleman sıkıntısını gidermek için de her organize sanayi bölgesine yatılı meslek lisesi açacaklarını belirtti.

    Ankaralı sanayicilerin Ankara"da fuar alanı bulunmadığı yönündeki şikayetlerini de değerlendiren Kılıçdaroğlu, 20 yıl önceki şehir planında fuar alanlarının düzenlenmesine karşın bunların hayata geçirilmediğini ifade ederek şöyle konuştu:

    "Onun yapılabilmesi için kenti yöneten kişide kent kültürünün olması lazım, bir vizyonunun olması lazım. Anakentler birbirleriyle yarışan kentlerdir. Yani Türkiye"deki bir anakent, bir İstanbul, bir Ankara bir Paris"le, bir Münih"le, bir Tokyo"yla yarışmak zorundadır."

    Torba yasayla Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu gibi devlet kurumlarının Ankara"dan taşınmasının öngörüldüğünü anımsatan Kılıçdaroğlu, "Bugüne kadar ekonominin önünde bir engel çıktı mı acaba bu finansı düzenleyen kuruluşlar Ankara"dadır diye? Ve siz bir Anakent Belediye Başkanı"nın bunlar benim elimden gitmesin diye bir söylem geliştirdiğini duydunuz mu? Yok, böyle bir anlayış olabilir mi" diye konuştu.

    -"HEYKEL YIKILIRSA BAŞBAKAN DÜNYA TARİHİNE GEÇER"-

    Başbakan Erdoğan"ın Kars"taki İnsanlık Anıtı"nın yıkılmasını istemesiyle gündeme gelen heykel tartışmalarına da değinen Kılıçdaroğlu, "Kent kültürü olmayan bir insanın, sanat kültürü olmayan bir insanın, sanatı içselleştirmemiş olan bir insanın, bir anlayışın sanata saygı duymasını beklememiz doğru değil. Ayıp olan ne? Ayıp olan onların sanat konusunda konuşmaları" dedi. Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan"ın, heykelin yıkılmasını istemesiyle ilgili olarak "Yıksın, dünyada bir sanat eserini yıkan Başbakan olarak tarihe geçer. Türkiye"de değil, dünyada tarihe geçer. Böyle bir anlayış olabilir mi?" diye konuştu.

    -"YARGI SİYASALLAŞIRSA HEPİMİZ KAYBEDERİZ"-

    Kılıçdaroğlu, son günlerdeki yargı tartışmalarını değerlendirirken "Yargı bozulursa her şey bozulur. Yargı bozulursa tuz kokar. Tuzun koktuğu yerde de demokrasi ve özgürlük olmaz. Yargının reforma ihtiyacı var mı, elbette var. Peki bu tasarılar yargıda reform amacıyla mı geliyor, hayır. Yargıyı siyasallaştırmak ve ele geçirmek için geliyor. Yanlış buradan başlıyor. Yargının bozulduğu ortamda herkes kaybeder. Yargının bozulduğu ortamda karar mahkemede, duruşmada değil, başka odaklarda, siyasi kulislerde alınır, bu çok tehlikelidir. Yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının korunması lazım" diye konuştu.

    Yargı kararlarının da eleştirilebileceğini, ancak bu eleştirilerin, yargının tarafsızlığını ve bağımsızlığını korumak için yapılması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Yargı siyasallaşırsa hepimiz kaybederiz. Türkiye"de benim gözlemim ve düşüncem, cumhuriyet tarihi boyunca karşılaştığımız en ciddi tehlikelerden birisidir bu, yargının bozulması. Bozulursa kusura bakmayın, yargıyı, adaleti başka kanallarda, başka yerlerde ararsınız. Toplum başka yerlere kaymış olur" dedi.

    -"BİZİM KADROLARIMIZ AKP"Yİ 5"E KATLAR"-

    Kılıçdaroğlu, her şeye karşın umutsuz olmadığını ifade ederek şöyle konuştu:

    "Şundan emin olmanızı isterim. Bizim kadrolarımız AKP"nin kadrolarını en az 5"e katlar. Bizim bilgi birikimimiz, AKP"nin kadrolarının bilgi birikimini en az 5"e katlar. Devleti biz daha iyi biliriz, devleti daha iyi yönetiriz. Bizim sanayicilerimiz, finansçılarımız var milletvekili. Hayatı biliyorlar, görüyorlar. Artık Türkiye"nin sağlıklı, tutarlı, kendi ülkesinin çıkarlarını savunan yeni maliye ve para politikalarını üretmesi gerekiyor. Biz bunların hepsine hazırız."




    'Yargı siyasallaşırsa hepimiz kaybederiz' Yorumları