123 Gümrük görevlisinin işine son verildi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-26-2011 (17:19)   Son Mesaj: 01-26-2011 (17:19)    Cevap: 0    Gösterim: 461  

    01-26-2011

    123 Gümrük görevlisinin işine son verildi

    123 Gümrük görevlisinin işine son verildi


    Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, gümrük operasyonlarıyla ilgili 3-4 gün içinde yaptıkları soruşturmada 540 kişinin sorgulandığını belirterek, bu kapsamda 123 gümrük görevlisinin işine son verildiğini söyledi.

    Olayı çok ciddiye aldıklarını aktaran Yazıcı, etik kural ihlallerine tolerans göstermediklerini vurguladı.
    'Gümrükte Uzlaşma Platformu" paneline katılmak üzere İstanbul Ticaret Odası"na gelen Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, panelde yaptığı konuşmanın ardından çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Bir gazetecinin, "Atatürk Havalimanında yapılan operasyonda 10 kişinin arandığı ve ulaşılamadığı şeklinde bilgi var, şuan son durum nedir?" şeklindeki soruya yazıcı, gümrük memuru olup da ulaşamadıkları kimsenin olmadığını söyledi.

    Operasyonda hem gümrük çalışanı hem de memur statüsünde olmayan kişiler olduğunu aktaran Yazcı, "Gümrük memuru olmayanlar var ulaşılamayanlar onlar mı bilemiyorum. Memur olup da ulaşılamayan yok.

    Tutuklanan 16 kişi var. Biz başından bu yana arkadaşlarımıza söylediğimiz şudur. Etnik kural ihlalinde toleransımız sıfırdır.

    Bu alanda ihlal olan kişilere biz gümrüklerde bu kuralı yerleştireceğiz. Gümrüklerle ilgili operasyonlar sadece 7 Ocak"ta yapılan ve devamı ibaret değil." dedi.

    Müfettişlerin hazırladığı ara raporları savcılığa bildirildiğini aktaran Yazıcı, "Savcılık teknik takip yaptırdı ve operasyon başladı.

    Operasyonda elde edilen bulgular dahilinde müfettişlerimiz raporlarını tamamlamak için çalışmalarını sürdürüyorlar.

    Ağustos ayında hayali ihracata ilişkin operasyon gerçekleştirdik. 10 ilde eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi.

    Operasyonda gümrük muhafaza ekiplerimiz savcılık gözetiminde 21 kişi tutuklandı. Atatürk havaalanında gümrük çalışanı olup da aranan yok.

    Operasyonlar devam edecek. Bize gelen ihbarları ciddi bulduğumuz olay tarifi varsa, samut tarifi varsa bunun üzerine gidilir.

    Bu operasyonun başlangıç vesilesi olan ihbar mektubu hayali bir isim. Ama ciddi bir olay tarifi yapılmıştı. Biz her an ekiplerimiz gümrükte çalışanlarımız görevlerinin başında sürdürüyor." diye konuştu.

    Gümrükte çalışanların dürüst ve temiz insanlar olduğunu belirten Yazıcı, "Elbette bunların bu çalışmalarını kimyalarını bozan aykırı arkadaşları da ayıklayacağız.

    Mesela 3-4 gün içinde yaptığımız soruşturmalarda konu edinen kişi sayısı 540 kişi. Bunlardan 123 gümrük görevlisinin işine son verdik.

    Bu olaylara ne kadar hassas olduğumuzun göstergesidir." ifadesini kullandı.

    GÜMRÜK UZLAŞMASINA SUÇ TEŞKİL EDEN CÜRÜM VE KABAHAT DAHİL DEĞİL

    Torba kanununda gümrükteki iş ve işlemlerle ilgili bir uzlaşma olduğunu hatırlatan Bakan Yazıcı, "Maliyede olduğu gibi vergi ve harç itilaflarından oluşan sorunların kısa sürede görüşülüp çözüm üretilecek.

    Bunun tartışması yapılacak. Altını çizmek istiyorum. Uzlaşma kapsamında suç teşkil eden cürüm ve kabahat dahil değil.

    Dünya gümrük gününün panel konusu önemli. Gümrüklere ilişkin alt yapı çalışmalarımız devam ediyor. Ayın 29"unda Mardin Nusaybin gümrük kapısının yap-işlet-devret modeli çerçevesinde gümrük kapısının modernizasyonunun temel atma töreni icra edecektik.

    Ortak gümrük kapısı yapma anlaşmamız var. Dün Suriye Gümrükten Sorumlu Maliye Bakanıyla bir telefon görüşmesi yapmıştık.

    26 Şubat"ta dünyada 3 örneği olan Türkiye"de ilk olacak ortak gümrük kapısının temelini atacağız."




    123 Gümrük görevlisinin işine son verildi Yorumları