BBC Türkçe'de radyo kapandı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-26-2011 (17:14)   Son Mesaj: 01-26-2011 (17:14)    Cevap: 0    Gösterim: 479  

    01-26-2011

    BBC Türkçe'de radyo kapandı

    BBC Türkçe'de radyo kapandı


    BBC Dünya Servisi'nde çalışanların dörtte biri işten çıkarılırken, Türkçe bölümünde radyo yayınlarından vazgeçildi.

    BBC Türkçe Bölümü Müdürü Hüseyin Sükan, yaptığı açıklamada, NTV'de yayınlanan "Dünya Gündemi" programının ve "www.bbc.co.uk/turkce" adresindeki internet yayınlarının devam edeceğini açıkladı.
    Sükan, Türkçe ve Rusça'nın yer aldığı servisin sadece radyo yayınlarının durdurulacağının açıklandığını belirterek, bazı radyo programlarının kısalarak da olsa devam edebilmesi için çalışmalar yapacaklarını kaydetti.

    Türkçe bölümünde işten çıkarmalar olup olmayacağıyla ilgili soruya Sükan, "Bunu demek için henüz erken. Bütçemizde yüzde 24'e varan bir azalma var, dolayısıyla bazı kadrolar kaçınılmaz olarak kapanacak. Ancak kaç kişi işini kaybedecek henüz bilmiyoruz" yanıtını verdi.

    İşten çıkarmalarda önce "gönüllülük ilkesinin" uygulanacağını aktaran Sükan, mecburi işten çıkarma yerine "tazminatını alıp ayrılmak isteyen var mı?" diye sorulacağının belirtti.

    BBC Dünya Servisi, kesintiler kapsamında çalışanlarının dörtte birini işten çıkartıyor. Alınan karar gereği Makedonca, Arnavutça, Sırpça, Karayipler için İngilizce ve Afrika için Portekizce servisleri kapatılacak.

    1932 yılında "İmparatorluk Servisi" adıyla kurulan BBC'de, Türkçe servisi yayınlarına 20 Kasım 1939 tarihinde başladı.

    Bir dönem bölüm sayısı 70'e yaklaşan BBC Dünya Servisi'nde bu rakam zaman içinde 32'ye kadar düştü. BBC Arapça televizyonun kurulmasına kaynak yaratmak için büyük kısmını Balkan ve Doğu Avrupa dillerinin oluşturduğu 10 bölüm 2006 yılında kapatıldı.

    Kurulduğundan bu yana BBC Dünya Servisi'nin bütçesini karşılayan Dışişleri Bakanlığı, alınacak stratejik kararlarda söz sahibi, ancak yayın politikasına müdahale edemiyor.

    Ülkedeki Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyon hükümeti, açıkladığı kamu kesintisi programında, BBC Dünya Servisi'nin Dışişleri Bakanlığına bağlı olan bütçesinin, BBC'nin iç yayınlarıyla aynı bütçeden finanse edileceğini bildirmişti.




    BBC Türkçe'de radyo kapandı Yorumları