Numan Kurtulmuş'tan üslüp eleştirisi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-26-2011 (16:38)   Son Mesaj: 01-26-2011 (16:38)    Cevap: 0    Gösterim: 595  

    01-26-2011

    Numan Kurtulmuş'tan üslüp eleştirisi

    Numan Kurtulmuş'tan üslüp eleştirisi


    Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kurtulmuş, HAS Parti'ye duyulan ihtiyacın ana nedeninin ''Türkiye siyasetindeki üslupsuzluk'' olduğunu öne sürdü.

    HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, ''Gelin Türkiye'deki seçim sisteminin önündeki bütün antidemokratik uygulamaları kaldırın, seçim barajlarını, merkez yoklamalarını kaldırın ve Türkiye gerçekten güçlü temsil gücü yüksek bir parlamento ile anayasasını yapsın'' dedi.
    Kurtulmuş, hava yoluyla geldiği Samsun'dan Ordu'ya hareket etmeden önce bir dinlenme tesisinde Samsun parti teşkilatı ile bir araya geldi.

    İktidar ile anamuhalefet arasındaki tartışmalara işaret eden Kurtulmuş, ''Uzun süredir devam eden tartışmaları görüyorsunuz. Demokratik açılım sürecinden başlayan Meclisteki anayasa değişiklikleri tartışmaları ile devam eden ve maalesef referandum sürecinde en üst noktaya çıkan iktidarla ana muhalefet arasındaki üslupsuz siyaset tarzı insanları bıktırmaktadır'' diye konuştu. Kurtulmuş, ülke sorunlarının üstünün bu tartışmalarla örtüldüğünü savundu.

    Türkiye'nin esas meselesinin Anayasa'nın doğru şekilde yapılması olduğunu daha önce dile getirdiklerini söyleyen Kurtulmuş, ''Bu konudaki görüşümüzü partilerle de paylaşacağız. Türkiye'de anayasayı millet yapmalıdır. Ama nasıl yapılacak? Temsil gücü düşük bir parlamento ile mi yoksa, doğrudan halk tarafından seçilmiş anayasaya meclisi vasıtasıyla mı yapılacak?'' dedi.

    Temsil gücü zayıf parlamentodan yüzde 10 barajı ile beş kişiden birinin oyunun sayılmadığı bir parlamentoyu kastettiğini vurgulayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

    ''Yani değerli oyların ve değersiz oyların sınıflandırıldığı bir parlamento. Böyle bir parlamento eğer anayasayı yaparsa gerçekten eksik yapmış olur, temsil gücü eksik olarak yapmış olur. Türkiye'de parlamentoda anayasanın temsil gücünü eksilten bir başka önemli husus da milletvekili seçimlerinin halkın istediği şekilde tespiti değil, liderlerin iki dudağı arasından dökülen listelerin millete sunulmasıdır. Yani millet bir yerde yönetim ve karar süreçlerinin belirgin, etkin unsuru değil sadece bir oy mekanizması olarak görülüyor. Böyle bir parlamentoda halkın seçip tanıyıp güvenip göndermediği milletvekillerinden oluşan bir parlamentoda temsil eksik olur. Gelin Türkiye'deki seçim sisteminin önündeki bütün antidemokratik uygulamaları kaldırın.''

    -''AK PARTİ'NİN HİÇBİR MAZERETİ KALMAMIŞTIR''-

    Kurtulmuş, AK Parti'nin iktidara geldiği günden beri milletin yeni bir anayasa beklentisi olduğunu ifade etti.

    Bu konudaki adımları yeterli bulmadıklarını söyleyen Kurtulmuş, 12 Eylül'de yapılan halkoylamasında anayasa değişikliği için ''evet'' oyu kullandıklarını anımsatarak, şöyle dedi:

    ''12 Eylül Anayasası referandumunda biz de 'evet' dedik, hatta 'evet'in niçin olması gerektiğini gerekçeleri ile bütün Türkiye'ye anlattık. 13 Eylül günü de Türkiye'nin yeni bir anayasa yapmak mecburiyetinde olduğunu dile getirdik. Ancak 12 Eylül referandum kampanyasında meydan meydan dolaşıp, 'Biz 12 Eylül ihtilalcilerinden hesap soracağız' diyen AK Parti Hükümeti aradan 5 ay geçmesine rağmen niçin 12 Eylül'le hesaplaşacak bir adım atmamıştır? Niçin anayasa paketinde değişiklik yapılan maddelerin yasalarını çıkarmamış, bu konuda ciddi adımlar atılmamıştı ? 13 Eylül'den itibaren AK Parti'nin hiçbir mazereti kalmamıştır.''

    Kurtulmuş, Samsun parti teşkilatı ile yaptığı toplantının ardından Ordu'nun Ünye ilçesine geçti.




    Numan Kurtulmuş'tan üslüp eleştirisi Yorumları