Türkiye'nin bütçe performansına iyi not   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-26-2011 (16:19)   Son Mesaj: 01-26-2011 (16:19)    Cevap: 0    Gösterim: 464  

    01-26-2011

    Türkiye'nin bütçe performansına iyi not

    Türkiye'nin bütçe performansına iyi not


    Avrupa Komisyonunun hazırladığı aday ve potansiyel aday ülkeler için ekonomik değerlendirme raporuna göre, Türkiye'nin 2010 yılı bütçe performansı beklenenden çok daha iyi.

    Avrupa Birliği, bütçe performansı konusunda Türkiye"ye iyi not verdi. Avrupa Komisyonunun hazırladığı aday ve potansiyel aday ülkeler için ekonomik değerlendirme raporunda, Türkiye'nin 2010 yılı bütçe performansının "beklenenden çok daha iyi" olduğu belirtildi.
    AB Haber"e göre, Avrupa Komisyonunun hazırladığı aday ve potansiyel aday ülkeler için ekonomik değerlendirme raporunda Türkiye'nin 2010 yılı bütçe performansının beklenenden çok daha iyi olduğu kaydedildi.

    2010 bütçe verilerinin değerlendirildiği raporda, "Türkiye"nin özellikle dolaylı vergileri önemli ölçüde desteklemesi ve iç talepteki güçlü toparlanma"nın bu performansa ulaşmasında önemli etken olduğu vurgulandı.

    -BÜTÇE AÇIĞI ORANI AB ORTALAMASININ ALTINDA-

    Vergi gelirlerindeki yaklaşık yüzde 37'lik artışa karşın kamu harcamalarındaki artışın yüzde 15'de kalmasına dikkat çekilen raporda böylece Türkiye'nin bütçe açığını yarıya indirmeyi başardığına işaret edilirken GSYİH"deki yüzde 4"lük bütçe açığı hedefine rağmen sağlanan bu başarılar nedeniyle bu oranın yüzde 3,6 düzeyine indirildiği de not edildi.

    Avrupa Komisyonu, 2010 yılında AB'deki bütçe açığı ortalamasının ise yüzde 6,8 olacağını tahmin ediyor.

    -KAMU BORCU ORANI DA AB ORTALAMASINDAN DÜŞÜK-

    Bu arada, söz konusu raporda, Türkiye'nin toplam kamu borcunun, gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı yaklaşık yüzde 43 düzeyindeyken bunun AB ortalaması yüzde 79'a ulaştığının, kamu borç yükünde de Türkiye"nin pek çok AB üyesi ülkeden daha iyi verilere sahip olduğunun altı çiziliyor.




    Türkiye'nin bütçe performansına iyi not Yorumları