Anayasa Komisyonu'nda tartışma çıktı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-26-2011 (15:38)   Son Mesaj: 01-26-2011 (15:38)    Cevap: 0    Gösterim: 614  

    01-26-2011

    Anayasa Komisyonu'nda tartışma çıktı

    Anayasa Komisyonu'nda tartışma çıktı


    Anayasa Mahkemesi’nin Yapısını değiştiren tasarının, TBMM Anayasa Komisyonu toplantısı görüşmeleri sırasında AKP ile CHP’li üyeler arasında tartışma yaşandı.

    CHP Mersin Milletvekili İsa Gök"ün, Hükümetin Yargı, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi"nin yapısını düzenleyen tasarılarla "Yargıda Şubat Ayı Operasyonu" yapmaya çalıştığını belirterek, "Bunu böyle getirdiğinizde, halka direnme hakkı doğar, mahalle mahalle, sokak sokak direnme hakkı doğar" sözlerine AKP"liler sert tepki gösterdi.
    TBMM Anayasa Komisyonu AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında toplanarak, Anayasa değişikliği paralelinde hazırlanan, Anayasa Mahkemesi"nin yapısını değiştiren yasa tasarısını görüştü. Gergin başlayan görüşmelere CHP Mersin Milletvekili İsa Gök"ün sözleri damgasını vurdu.

    Toplantının başında Hükümet adına komisyona katılan Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek tasarı hakkında kısa bir bilgi verdi. Çiçek"in ardından söz alan CHP"li üyeler Hükümete sert eleştiriler yönelttiler.

    -HUKUK VE DEMOKRASİ KATLİAMI-

    CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, söz konusu tasarıyı "Hukuk ve demokrasi katliamı" olarak değerlendirdi. Kart, tasarının hayati anlam taşıdığını belirterek, "Şu anlamda hayati önem taşıyor. Demokrasi ve hukukun katline nihayi darbeyi vurmak üzere getirilen bir tasarı ile karşı karşıyayız" sözleriyle suçlama getirdi. Kart şöyle dedi:

    "Türkiye Cumhuriyeti demokratik, sosyal ve laik hukuk devletinin tüm direnme unsurlarını yok eden, rejimin teknik ve kurumsal anlamda faşist bir yapıya dönüştüren sürecin nihayi aşamasıdır. Bu tasarılar yargı engelini tümüyle bertaraf etmenin ve rejimi dönüştürmenin nihayi aracı olarak kullanılan tasarılarıyla karşı karşıyayız. Siyasi iktidar, yargıyı Anayasa Mahkemesi aracılığıyla ezmek istemektedir. Hukuk ve demokrasiye nihayi darbeyi vurmak istemektedir. İktidar Devleti ele geçirdikten sonra, faşizmin derin pençesini oluşturan faşist yargı kurumlarına kaçınılmaz olarak dönülecektir.Faşist bir yargı sistemi oluşturulmak isteniyor. Bu fotoğrafı yaşamak istemiyoruz."

    -MUHTEŞEM BİR ANAYASA BAŞKANI VAR-

    CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü de yaptığı konuşmada, hazırlanan tasarının Adalet Bakanlığı değil, Anayasa Mahkemesi bürokratları ve Anayasa Mahkemesi Başkanı tarafından hazırlandığını öne sürdü. Tasarıyla parasal konularda dünyanın hiçbir yerinde olmayan taleplerin istendiğini kaydeden Mengü şöyle dedi:

    "Anayasa"nın vermediği yetkileri Anayasa Mahkemesi Başkanı kendisine istiyor. Muhteşem bir Anayasa Mahkemesi Başkanı var. Bu tasarıyla yargıda firen sistemi çökertilmek isteniyor. Bu yasanın düzelmesi için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu komisyon bir "ucube" elma şekeri ister gibi Anayasa Mahkemesi Başkanı taleplerde bulunmuş. Bu tasarıyla yargıdan gelmeyen üyeler seçilecek. Ben bunu içime sindiremem. Hele Sayıştay"dan gelecek bir üyeyi kabul edemem."

    -"HALKA DİRENME HAKKI DOĞAR"-

    CHP Mersin Milletvekili Gök ise şubat ayının operasyon ayı olduğunu öne süren konuşması toplantıda AKP"li üyelerin tepkisini çekti. Gök"ün tartışma çıkaran sözleri şöyle:

    "Bu operasyon, 2011 seçimleri sonrası hazırlanacak yeni Anayasanın denetlenip denetlenmemesi sorusuna dayanmaktadır. Bütün kavga Anayasa'nın 4. maddesinde düğümlenecektir. İlk 3 maddesi üzerinden yapılan denetimlerin nasıl engelleneceği de tartışma konusu olacaktır. Özerkliktir, üniter yapıdır, federatif yapıdır, bunlardır konular. Anayasa Mahkemesinin değiştirilmek istenmesinin bütün dayanağı budur. Bu, bir karşı devrim sürecinin son noktasıdır. Bunu böyle getirdiğinizde, halka direnme hakkı doğar, mahalle mahalle, sokak sokak direnme hakkı doğar. Bu kadar basit. İster Soros, ister AKP deyin, siz Türkiye'yi kaosa sürüklüyorsunuz. Mertçe söyleyin, olayın özü budur. Recep Tayyip Erdoğan'ın devlet başkanı olmasından sonra bütün yargıyı kendine bağlayarak, Hitlervari rejim arayışıdır."

    -SENİN YETKİN SİLİVRİ"YE KADAR-

    Gök"ün bu sözleri üzerine AKP"li komisyon üyeleri sert sözlerle tepki gösterdiler. AKP ve Gök arasında tartışmaya neden olan şu diyalog yaşandı:

    AKP Konya Türkmenoğlu: Seçim psikolojisiyle konuşuyorsun. Seçimle gelen bir iktidar.

    İsa Gök: Hitler de seçimle geldi, dinle...

    AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, "Senin yetkin Silivri'ye kadar, yüzsüzlük yapma" diye bağırırken, Gök de "yüzsüz olan sizsiniz" diye tepki gösterdi.

    AKP Isparta Milletvekili Haydar Kemal Kurt da tepkisini, "Bunlara söz vere vere her gün slogan attırıyorsunuz. Böyle terbiyesizlik olmaz, burası yasama organı" diye dile getirince, İsa Gök, "Terbiyesizlik" sözleriyle de karşılığını verdi.

    AKP Manisa Milletvekili İsmail Bilen de "Haddini aşma, bu konuşmadan sonra seni listede unutmazlar" dedi.

    -ÇİÇEK KIZDI-

    Aynı tepki komisyon toplantısına katılan Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek"ten de geldi. Çiçek, muhalefetin üslubunu eleştirerek, "Varsa bir eksik giderilir, yanlış varsa düzeltilir. Ama bu şekilde bu tasarı müzakere edilmez" dedi.

    CHP"li komisyon üyelerinin eleştiri ve suçlamalarına sinirlenen Başbakan Yardımcısı Çiçek, "Önemli bir yasa tasarısını müzakere ediyoruz. Bir kısım hukuk adamlarının da neyi nasıl konuşacağını da bilmeli" dedi.

    MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç"a yönelik eleştiriler yöneltti.

    Tasarıda rejimin genetiğini bozabilecek konular olduğunu iddia eden Bal, toplumsal uzlaşma gerekirken bunun yapılmadığını ve sadece AKP'nin dayatmasıyla karşı karşıya bırakıldığını savundu. Faruk Bal, tasarıyla Anayasa Mahkemesine "süper bir başkan" yaratıldığını söyledi. Bal şöyle devam etti:

    "Yasaları denetlemekle görevli bir Anayasa Mahkemesi Başkanı, iktidar partisinin fikir savunuculuğu, ideoloğu gibi, Anayasa'nın ilk 3 maddesinin de değiştirilebileceğini içeren açıklamalarda bulununca o koltuktan kalkması gerekir. Çünkü, karar vereceği konularda ihsas-ı rey de bulunamaz. Denetimsiz bir güç diktaya dönüşür. AK Parti, yandaş bir basın ve sermaye yaratmıştır, devleti partizanlarla doldurmuştur. Bu 3 gücün korunması için muhafazaya ihtiyaç vardır. İşte yapılmak istenen de yandaş basını, zengini koruyacak bir hukuk düzenidir."

    Görüşmelerin ardında tasarı bir alt komisyona sevk edildi.




    Anayasa Komisyonu'nda tartışma çıktı Yorumları