İki yılda yaklaşık 1,5 milyar fidan   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-26-2011 (14:56)   Son Mesaj: 01-26-2011 (14:56)    Cevap: 0    Gösterim: 579  

    01-26-2011

    İki yılda yaklaşık 1,5 milyar fidan

    İki yılda yaklaşık 1,5 milyar fidan


    Türkiye'de ilk fidanlığın kurulduğu 1925'ten 2007 yılı sonuna kadar 11,8 milyar fidan üretilirken, son iki yılda 1,385 milyar fidan üretilerek toprakla buluşturuldu.

    Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 2008 yılında bakanlık tarafından, beş yıl sürecek Ağaçlandırma Seferberliğinin başlatıldığı anımsatıldı. Daha yeşil bir Türkiye amacıyla yola çıkıldığı ve iki yılda büyük yol kat edildiği belirtilen açıklamada, ağaçlandırma faaliyetlerinin ülkedeki fidanlıklarda yetiştirilen fidanlarla sürdürüldüğü belirtildi.
    Türkiye ormanlarının verimliliğini artırmak, sürekliliğini sağlamak, yapılan ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışmalarında kullanılmak, ana orman ağacı türleri ile endemik türlerin çeşitliliğinin devamını sağlamak için kaynağı belli, seçilmiş, test edilmiş nitelikli fidanlar ve tohumların, ülkemizdeki fidanlıklardan ve tohum bahçelerinden temin edildiği ifade edilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

    ''Ülkemizde ilk fidanlık 1925 yılında kurulmuş ve o yıllardan 2007 yılı sonuna kadar 11,8 milyar fidan üretilmesine karşılık, sadece 2008 yılından 2010 yılı sonuna kadar toplamda 1,385 milyar fidan üretilerek toprakla buluşturulmuştur.

    Ülkemiz, sahip olduğu coğrafi konumu, topografik yapısı nedeniyle kurak iklimden nemli iklime doğru değişik iklim tiplerine sahiptir. Ege'nin bitki ve toprak özellikleri ile Karadeniz'in bitki ve toprak özellikleri farklıdır. Bu iklim yapısı ağaçlandırma faaliyetleri için farklı tür ve tiplerde fidan üretimini zorunlu kılmaktadır. Bu sebeple, fidanlıklarda iklimsel çeşitliliğin değerlendirilmesi gerekmekte ve neticesinde bölgeye uyum sağlayan fidanlar yetiştirilmektedir.

    Türkiye'nin sahip olduğu çok sayıdaki makro ve mikro iklim tipleri dikkate alınarak, 62 ilde kurulan 496 milyon adet/yıl fidan üretim kapasiteli 123 adet devlet orman fidanlığında 400'den fazla türde, yılda 450 milyon adet fidan üretilmektedir. Modern seralarda, yoğun teknolojiler kullanılarak fidanlar kaliteli ve sağlıklı olarak yetiştirilmektedir. Tohumlar, üstün vasıflı ağaçlardan oluşan tohum meşçereleri ve tohum bahçelerinden temin edilmekte olup gerekli olan tohumlar ülke genelinde 176 adet, 1.182 hektar tohum bahçelerinden ve 346 adet 46.000 hektar tohum meşçerelerinden temin edilmektedir.

    Fidanlıklarımızda; Kızılçam, Karaçam, Sarıçam, Sedir, Doğu Ladini, Fıstıkçamı, Ardıç, Kara Servi, Kayın, Meşe, Dışbudak, Ceviz, Badem, Mahlep, Yalancı Akasya başta olmak üzere bir çok türde, yılda 360 milyon adet çıplak köklü fidan üretimi yapılmaktadır. Bunların yanında, ormanlarda doğal olarak yetişen meyvesinden ve yaprağından faydalanılan türlerle Ceviz, Badem, İğde, Siirt Fıstığı, Menengiç, Keçiboynuzu, Defne, Ahlat, Alıç, Hünnap, Mahlep, Fıstıkçamı vb. meyve veren türlerin fidanlarının üretimine önem verilmektedir.''




    İki yılda yaklaşık 1,5 milyar fidan Yorumları