Özcan: YÖK'ü kaldırırsanız kaos olur   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-26-2011 (10:49)   Son Mesaj: 01-26-2011 (10:49)    Cevap: 0    Gösterim: 400  

    01-26-2011

    Özcan: YÖK'ü kaldırırsanız kaos olur

    Özcan: YÖK'ü kaldırırsanız kaos olur


    Son günlerdeki tartışmaları değerlendiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, "YÖK'ü kaldırırsanız ne olur? Belki kaos olur. Eğer kaos oluşturmak istiyorlarsa bu ülkede buyursunlar yapsınlar" dedi.

    Kardeş Üniversiteler Projesi kapsamında Tokat'a gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ilk olarak Vali Şerif Yılmaz'ı makamında ziyaret etti. Vali Yılmaz, önemli bir toplantıya Tokat'ın ev sahipliği yapmasının kendilerini memnun ettiğini ifade ederek, Gaziosmanpaşa Üniversitesi'ne destek beklediklerini söyledi. YÖK Başkanı Özcan ise Tokat'ın Erbaa ilçesinde dünyaya geldiğini hatırlatarak, uzun bir süredir gelemediği kente bu anlamda ziyarette bulunmaktan memnun olduğunu söyledi. Ziyarette Vali Yılmaz, Özcan'a günün anısına ceviz sandık hediye etti. Ziyaretlerine Tokat Belediyesi'ne yürüyerek geçerek devam eden YÖK Başkanı Özcan, Başkan Adnan Çiçek'e üniversiteye vermiş olduğu katkılardan dolayı teşekkür etti. Daha sonra GOÜ'de öğle yemeğine katılan YÖK Başkanı Özcan, öğrencilerle birlikte yemek yemeyi tercih etti. Kendi eliyle tabldot alarak yemek sırasına giren Özcan, öğrencilerin masasına oturdu. Öğrenciler ise kısa bir süre sonra izin isteyerek yemek masasından ayrıldı. Yemeğin ardından GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin'i makamında ziyaret eden YÖK Başkanı Özcan, hatıra defterini imzalayarak hediyeleri kabul etti.
    "YÖK TARİHİNDE BİR İLK"

    Ziyaretin ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversitelerin öğrenci konsey başkanlarıyla yaptığı toplantıda alınan karar doğrultusunda, ilk öğrenci temsilcisi ile görüşmesini Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi Öğrenci Konsey Başkanı Ali Meşe ile yaptı. Yaklaşık 1 saat süren toplantının ardından YÖK Başkanı Özcan, basın mensuplarının karşısına geçti. YÖK tarihinde bir ilki gerçekleştirerek YÖK Başkanı ile Konsey başkanın bir toplantı yaparak sorunları gözden geçirmesi ve onları çözüm yolu araması ilk defa yapıldığına dikkat çeken Özcan, "Bugün burada konuştuğumuz hususlar belki daha önceden konuşulmamış hususlar değildi. Ama bir güzelliği bunlardan bazılarının bu üniversiteye ait olmasıydı. En önemli soru konseylere bütçe tahsisi ile ilgiliydi. Bazı üniversitelerde bu iyi bir şekilde yapılıyor. Bazı üniversitelerde SKS bütçesi altında bir miktar para konularak konseylerin harcaması bekleniyor. Bizim arzu ettiğimiz bağımsız bir bütçe altına alınarak bağımsız verilmesi" dedi.

    "Öğrencilerin kendilerini ifade etmeleri için çok imkanları olduğunu düşünmüyoruz" diyen Özcan, "Bir yere pankart assalar gelip hemen indiriyoruz. Konuşmaya toplansalar 'dağılın' diyoruz. Bence bu da doğru değil. İnsanlara konuşmalarına fırsat vermezseniz, çok başka şekilde bu işler tezahür edebilir. Onun için en iyisi bırakalım herkes kendisini ifade etsin. Birbirimize saygılı olduğumuz, birbirimizin özgürlüklerine saygılı olduğumuz müddetçe buna kimse bir şey diyemez. Gösteri yapan gruplara karşı bizim itirazımız şiddeti kullanmaları, başkalarının özgürlüklerini engellemeleri ve eğitim faaliyetlerini engellemeleri. Eğer bir öğrenci hareketi bu 3 unsuru yapmıyorsa bunlar serbest olmalı, üniversiteler müsaade etmelidir. Eğer etmez iseniz kaynayan bir kap düşünün ilerde buhar kabı atacak patlayacaktır" şeklinde konuştu.

    "YÖK'Ü KALDIRIRSANIZ NE OLUR? BELKİ KAOS OLUR"

    CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun öğrencilerle yaptığı görüşmede "YÖK'ün kaldıracağız" şeklindeki söylevlerinin hatırlatılması üzerine Özcan, şunları söyledi: "YÖK'ün kaldırılmasını talebiyle ilgili sorularına YÖK'ün ortadan kaldırılması bir şeye çözüm değil. Türkiye'de 156 üniversitemiz var. Bu üniversitelerin denetlenmesi, gözetlenmesi, üniversitelerle ilgili bir politika ortaya konulması için bir birim lazım. Bu birim bazı ülkeler YÖK bakanlığı oluyor. YÖK'ü kaldırıyorum demekle olmaz bu iş. Kim sorumlu olacak 156 üniversiteden? Bir şekilde buna ilgilenecek bir merci lazım. YÖK'ü kaldırırsanız ne olur? Belki kaos olur. Eğer kaos oluşturmak istiyorlarsa bu ülkede buyursunlar yapsınlar. Belki onlar Amerika'daki gibi bir sistem düşünüyorlar. Amerika'da üniversiteler arasında organizasyonu sağlayan pek çok birim yok. Ama yine orda bölgelerde siyasi komisyonlar üniversitelerin ne yaptığına bakıyor. Akıllı bir YÖK'ü kaldıracak olan insanların aynı düzenleme ve denetleme politika geliştirme görevi yapacak başka bir kurul getireceklerini düşünüyorum. Adı YÖK olmayabilir ama başka bir şey olabilir."

    Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi Öğrenci Konsey Başkanı Ali Meşe ise ilki yapılan görüşmede 16 maddelik sorunlarını dile getiren taleplerde bulunduklarını ifade ederek, "Taleplerimizin takipçisi olacağız. İstediklerimizi aldığımızı düşünüyoruz. 150 Üniversite içinde bir ilkin bizimle birlikte olması onur verici. Bu üniversite öğrenci konseyleri açısından önemli bir gelişme" şeklinde açıklamalarda bulundu.

    Özcan basın açıklamasının ardından 23 Üniversite Rektörünün katıldığı Kardeş Üniversiteler Projesi kapsamında düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantı basına kapalı devam etti.




    Özcan: YÖK'ü kaldırırsanız kaos olur Yorumları