Kakao'da fiyatlar arttı çikolataya zam gelebilir   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-26-2011 (10:21)   Son Mesaj: 01-26-2011 (10:21)    Cevap: 0    Gösterim: 742  

    01-26-2011

    Kakao'da fiyatlar arttı çikolataya zam gelebilir

    Kakao'da fiyatlar arttı çikolataya zam gelebilir


    En büyük üretici Fildişi Sahilleri'nde iç karışıklığın ihracat yasağını beraberinde getirmesi ile kakao fiyatları yüzde 6 arttı. Uzmanlara göre çıkış sürecek. Bu artış çikolata fiyatlarına zam olarak yansıyabilir...

    Küresel kakao üretiminin yüzde 40"ını karşılayan Fildişi"nde siyasi çalkalanma uluslararası piyasalarda kontrat fiyatlarını vurdu.
    Ülkede yeni başkanın devrik liderin fon sağlamasını engellemek için ihracatı yasaklaması kakao kontratlarının fiyatını yüzde 6 arttırdı.

    Ülkede 28 Kasım 2010 tarihinde yapılan seçimlerle başlayan iç karışıklıktan bu yana kakao fiyatları yüzde 14 yükseldi.

    Fildişi Sahilleri"nde uluslararası toplum tarafından tanınan Devlet Başkanı Alassane Ouattara, düşen Laurent Gbagbo yönetiminin finansman kaynaklarının engellenmesi için dünden geçerli olmak üzere tüm kakao ve kahve ihracatının 1 ay süre ile durdurulması kararı aldı.

    Finansal danışmanlık şirketi Hackett Financial Advisors"a göre kakao ihracatının yasaklanmasının kakao fiyatlarının yüzde 10"a varan oranda artmasına yol açması bekleniyor.

    Uzmanlar geçen hafta New York"ta 3.184 dolar/ton olan kakao fiyatının 3.510 dolara kadar tırmanıp 30 yılın zirvesini zorlayabileceğine dikkat çekiyor.

    İsyanın finansı da kakaodan

    Ülkede önce Merkez Seçim Komisyonu, seçimi muhalif lider Alassane Ouattara"nın kazandığını ilan etti ancak Anayasa Konseyi bu kararı geri çevirerek, seçimi Cumhurbaşkanı Laurent Gbagbo"nun kazandığını açıkladı.

    Dünya liderleri, Ouattara"ya desteklerini ilan edip, seçimin gerçek galibinin Ouattara olduğunu ileri sürdü. ABD Başkanı ile Fransa Cumhurbaşkanı, seçimin ardından zaferini ilan eden Ouattara"yı kutladı ve Gbagbo"ya halk iradesini kabul etmesi çağrısında bulundu.

    Birleşmiş Milletler ve Batı Afrika Bloku da destek verdi ve Gbagbo"ya yenilgiyi kabul etme çağrısı yapıldı. Ancak Gbagbo"nun isyanı sürüyor ve devrik liderin emrindeki militer güç için finansmanın kakao ihracatından elde edilen gelir olduğu ileri sürülüyor.

    Yeni başkan Ouattara"nın da bu finansmanın önünü kesmek için ihracat yasağı getirdiğine inanılıyor.

    Hedge fonların endişesi arttı

    Fildişi Sahilleri"ndeki kargaşa bu alandaki dev şirket ve hedge fonları da tedirgin etti. İçlerinde Cargill, Archer Daniels Midland, Barry Callebout, Olam ve Armajaro"nun olduğu kakao devlerinin önceki gün acil toplantı yapacağı iddia edildi ancak toplantının gerçekleşip gerçekleşmediği öğrenilemedi.

    Kakao Ticaret Federasyonu ve Avrupa Kakao Birliği"nin ülkedeki kakao şirketleri ile temaslarda bulunmaya çalıştığı da diğer bir iddia. Bu iki kuruluşun yeni baştan Ouattara"ya mektup gönderecekleri de gelen bilgiler arasında. (Finans Servisi)




    Kakao'da fiyatlar arttı çikolataya zam gelebilir Yorumları