İller Bankası'nın adı da işlevi de değişiyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-25-2011 (20:22)   Son Mesaj: 01-25-2011 (20:22)    Cevap: 0    Gösterim: 709  

    01-25-2011

    İller Bankası'nın adı da işlevi de değişiyor

    İller Bankası'nın adı da işlevi de değişiyor


    TBMM Genel Kurulunda, ''İller Bankası Anonim Şirketi'' unvanıyla ''İLBANK'' kurulmasını öngören tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

    Tasarının tümü üzerinde CHP Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, İller Bankası'nın, köklü geleneğe sahip, insan odaklı ve ihtiyaçların giderilmesi anlamında sosyal bir kurum olduğunu söyledi.
    Tasarı gündeme geldikten sonra CHP olarak konunun tüm taraflarıyla bir araya geldiklerini belirten Baratalı, tasarıyla ilgili ortaya çıkan görüşleri, eksikleri ve önerileri paylaştıklarını ifade etti. Baratalı, bazı eleştirilerinin bulunduğunu ve tasarıda düzenlemeye konulduğunu anlattı.

    Tasarıdaki bazı düzenlemeleri doğru bulmadıklarını belirten Baratalı, bankanın sosyal bir kurum olmak yerine, ticari bir kurum olmaya yönlendirilmesinin önemli bir kayıp olduğunu söyledi. Bu durumda belediyelerin bütün hizmetlerinin fiyatlandırılacağını ve bu maliyetin halkın sırtına yükleneceğini ifade eden Baratalı, ''Bu tasarının yasalaşmasından sonra özellikle kentte yaşamanın bir bedeli olacak'' dedi.

    Bunun yanında tasarıyla köy idareleri ve kırsal alanın sahipsiz kalacağını ve yalnızlaştırılacağını savunan Baratalı, köy idarelerinin ortaklıktan çıkarılması ve birikmiş olan ödenmiş sermayesine el konulmasının Anayasa'ya aykırı olacağını belirtti.

    BDP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş da İller Bankasının tümüyle ticari mantığa dayanan, yalnızca kar düşünen bir yapıya dönüştürülmek istendiğini söyledi. Özellikle kentsel yaşamla ilgili düzenlemelerin kar amacından uzak olması gerektiğini belirten Karabaş, ''En küçük yerleşim biriminde, toplumun temel ihtiyacını karşılayan bir altyapı projesini bile kar güdüsüyle ilişkilendirmek yanlıştır'' dedi.

    Karabaş, tasarının yasalaşmasının ardından İller Bankasının piyasadaki kar amaçlı bankalardan biri olacağını, bunun sonucunda belediyelerin artık kredi alamayacak ya da ancak yüksek faizle kredi alabilecek duruma geleceğini savundu.

    MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, mevcut durumda ekonomik sıkıntı yaşayan belediyelerin, bu tasarıyla birlikte finansman kaynağına erişiminin daha fazla kısıtlanacağını, belediyelerin kendi kaderlerine terk edileceğini ifade etti.

    Belediyelerin, başta kaynak olmak üzere birçok sorunla karşı karşıya olduğunu belirten Kalaycı, ''AKP hükümeti belediyeleri unuttu, sorunlarını umursamıyor'' dedi.

    İller Bankasınca gönderilen ödeneklerin, birçok belediyede personel giderlerini bile karşılamadığını söyleyen Kalaycı, ''Çünkü gönderilen paranın önemli kısmı borçlara kesiliyor. Para olmadığı için yapılması gereken mecburi hizmetler de yapılamıyor. Belediyelere verilen payların adaletli ve yeterli hale getirilmesi gerekiyor'' diye konuştu.

    TBMM Başkanvekili Meral Akşener, tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından birleşime ara verdi. Aradan sonra komisyonun yerini almaması üzerine Akşener, yarın saat 14.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.




    İller Bankası'nın adı da işlevi de değişiyor Yorumları