Mis meyve sabunları kadınlara umut oldu   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-25-2011 (14:22)   Son Mesaj: 01-25-2011 (14:22)    Cevap: 0    Gösterim: 565  

    01-25-2011

    Mis meyve sabunları kadınlara umut oldu

    Mis meyve sabunları kadınlara umut oldu


    Edirne'ye özgü el sanatlarından olan mis meyve sabunları ev hanımlarının gelir kaynağı oldu.

    Genç kızlar, ev hanımları, ürettikleri mis kokulu sabunları turistik otel, hediyelik eşya satan mağazalara pazarlayıp, kazandıkları parayla aile bütçelerine katkı sağlıyor.
    Mis sabunu yaparak evin bütçesine katkı sağlayan Ayşe Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mis meyve sabunu yapımını öğrenerek, ev bütçesine katkı sağladığı için çok mutlu olduğunu söyledi.

    Halk eğitim merkezi mis meyve sabunu kursu alan bir arkadaşından öğrendiği mis meyve sabunu yapımıyla üretkenlik ve yaratıcılık duygularını yaşadığını anlatan Kurt, şunları kaydetti:

    ''Mahallemizde bir çok kişi halk eğitim kursları sayesinde öğrendikleri mis meyve sabunu işini yapıyordu, bende bir arkadaşım aracılığıyla bu işe merak saldım. Önceleri güzel olmasa da, yavaş yavaş elim alıştı ustalaştım. Eskiden televizyonla vakit öldürüyorduk, şimdi ev bütçesine katkı sağlarken, zamanımızı da üretkenlikle geçiriyoruz. Hem maddi hemde manevi anlamda sabun bizim için iyi bir terapi oldu diyebiliriz.''

    Edirne'de üretilen mis meyve sabunları tarihi çarşılarda ve iş yerlerinde özel sepetler içerisindeki 5 lira ile 50 lira arasında satılıyor.

    Normal sabun rendelenip sıcak suda yumuşatıldıktan sonra istenilen meyve deseni veriliyor ve oda sıcaklığında kurutulup boyanarak kullanıcıya sunuluyor.

    TARİHİ

    Geçmiş dönemde Edirne ve Kudüs'te üretilen mis meyve sabunları, Osmanlı sarayına, sultanlara ve devlet erkanına sunulan değerli hediyeler arasındaydı. Sabundan yapılmış mis meyve sabunları, tarihte hem süs eşyası hem de temizlikte kullanılıyordu.

    Elma, armut, üzüm, şeftali, kiraz, muz, kavun, çilek, kayısı, limon, portakal, karpuz dilimi, ayva, incir, nar, erik şeklinde her birine has kokusuyla üretilen meyve sabunları, 19. yüzyılda Edirne'nin en önemli ticaret geliri olmuştu.

    Üretilen bu sabunların hepsi piyasada satılmaz, büyük kısmı padişahın isteği üzerine İstanbul'a Topkapı Sarayı'na gönderilirdi. Çok değerli bir süs eşya olarak kabul edilen meyve sabunları, özellikle padişah kızları ve cariyeleri tarafından çeyizlerine, odalarına konulurdu. Ayrıca padişahların yabancı devletlere gönderdiği hediyeler arasında, mutlaka mis sabunları da bulunurdu.




    Mis meyve sabunları kadınlara umut oldu Yorumları