18'den büyük 'tecavüzcüler' tanık oldu!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-25-2011 (12:04)   Son Mesaj: 01-25-2011 (12:04)    Cevap: 0    Gösterim: 612  

    01-25-2011

    18'den büyük 'tecavüzcüler' tanık oldu!

    18'den büyük 'tecavüzcüler' tanık oldu!


    Fethiye'de bir kadına toplu tecavüz ettiği iddia edilen 8 erkekten 18 yaşından küçük 2'si, yarın hâkim karşısına çıkarken 18'den büyük olan tecavüz zanlısı 6 kişi ise davada 'tanık' sıfatıyla dinlenecek!

    Fethiye'de 3.5 yıl önce toplu tecavüze uğrayan bir kadının yıllardır sürdürdüğü hukuk mücadelesi sonucu açılan dava yarın başlıyor. Ancak bu davada kadının tespit ettiği 8 erkekten yalnızca 18 yaşından küçük olan ikisi yargılanacak. Diğer erkekler ise "tanık" sıfatıyla dinlenecek!
    Davanın ilk duruşması yarın (26 Ocak) Fethiye Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 14.30'da görülecek. Ülkenin dört bir yanından gelen kadınlar da orada olacak ve tecavüzcülerin artık korunmamasını isteyecek. Çok sayıda kadın örgütü ise bulundukları illerde basın açıklaması yaparak te-cavüze maruz bırakılan kadına destek ve-recek.

    SAVCI 'DAVAYA GEREK YOK' DEMİŞTİ

    Muğla'nın Fethiye ilçesinde bundan 3.5 yıl önce bir kadın toplu tecavüze maruz bırakıldı. Ancak kadının şikâyette bulunduğu Fethiye Savcılığı, talep edilen hiçbir delil toplama işlemini gerçekleştirmedi. Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Dairesi, "Irza geçme olayı nedeniyle travma sonrası stres bozukluğu adı verilen ağır nevroz hali tespit edilmiştir" şeklinde rapor verdi ama, savcılık, tecavüzü doğrulayan bilirkişi raporunu da hiçe saydı. Tecavüzcülerin yargılanmasına gerek örmedi ve takipsizlik kararı verdi. Kadın, bunun üzerine takipsizlik kararına karşı Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu. Ancak mahkeme itirazı reddetti.

    BAKANLIK İTİRAZI KABUL ETTİ

    Bu olanlara karşın yılmadan adalet arayışını sürdüren kadın, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan, Meclis İnsaft Hakları ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği komisyonlarına, zanlılar öğretmen olduğu için Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Muğla İl İnsan Hakları Kurumu'na dek pek çok kuruma başvurdu, ancak sonuç alamadı. İç hukuk yolları tükenince de AİHM'e başvuru yaptı. Dosya AİHM'de görüşülmeye başlandı.

    Kadın, ayrıca Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Dairesi'ne yazılı emir yoluyla bozma başvurusunda bulundu. Kadın örgütlerinin de desteğiyle, Adalet Bakanlığı benzerine çok sık rastlanmayacak biçimde bu başvuruyu 2010 yılında kabul etti ve 2011'in ilk ayına duruşma günü verildi. Yarın yapılacak olan duruşmada kadının tespit ettiği 8 tecavüzcüden 18 yaşın altında olan 2'si yargılanmaya başlayacak. Ancak kadın örgütleri, "tecavüzü planlayan, organize eden 6 yetişkin saldırgan için henüz bir dava tarihi verilmediği"ne dikkat çekiyor.

    'Tecavüzcüler açıkça korunuyor'

    Tecavüze maruz bırakılan ve suçluların cezalandırılması için üç yıldır hukuk mücadelesini sürdüren kadın, BirGün'e şöyle konuştu: "Bu olayı or-ganize edenler açıkça korunuyorlar. Ama korunmaları sadece bu olayla sınırlı değil. Bütün tecavüz davalarında tecavüzcüler korunuyor. Bir kadın 'sanki devletin köküne dinamit atmışız muamelesi yapıyorlar' demişti tecavüz davaları için, hakikaten de öyle. Bugün devlet açıkça tecavüzcüyü ko¬ruyan kurum niteliğinde. 18 yaş altı iki kişi için dava açıldı. Ama 18 yaş üstü olan asıl azmettiriciler, planlayıcı- lar hakkında iddianame oluşturulmuş bile değil. Savcılık bir de dalga geçer gibi tanık yaptı onları. Muğla'da bu erkeklerin saldırısına maruz kalmış başka kadınlar varsa, onlar da sesini çıkarsınlar istiyoruz. Biz 3 yıldır mücadele ediyoruz, eğer onlar da seslerini çıkarırlarsa bize çok yardımcı olacaklar. Kazanımımız o zaman çok daha büyük olacak."

    KADIN ÖRGÜTLERİ ORADA OLACAK

    Tecavüzcülerin yargılanması için yıllardır hukuk mücadelesini sürdüren kadına onlarca kadın örgütü de destek veriyor.

    İstanbul'da önceki gün eylem yapan Tecavüze Karşı Kadın İnisiyatifi, Fethiye'ye giderek davaya müdahil olma talebinde bulunacaklarını açıkladı. İnisiyatifin yaptığı açıklamada, şöyle denildi: "Tecavüzcüyü bizzat devlet ve devletin organı olan hukuk sistemi koruyor. Tecavüzcülerin yargılanmadığı bir hukuk sisteminde devletten güç alan bu saldırganlar şiddetlerinin dozunu arttırarak suç işlemeye devam ediyorlar. Bu sebeple biz kadınlar Fethiye'deki toplu tecavüz davasını ve yargı organlarını takibe alarak bu davaya müdahil olmak istiyoruz."

    Adana Kadın Platformu da dün yaptığı açıklamada, davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını, tecavüze karşı kadın dayanışmasını yükselteceklerini duyurdu.

    birgün




    18'den büyük 'tecavüzcüler' tanık oldu! Yorumları