Nükleer panikten 'radon gazı' çıktı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-25-2011 (09:57)   Son Mesaj: 01-25-2011 (09:57)    Cevap: 0    Gösterim: 470  

    01-25-2011

    Nükleer panikten 'radon gazı' çıktı

    Nükleer panikten 'radon gazı' çıktı


    Ermenistan'daki Medzamor Nükleer Santrali'ndeki sızıntı nedeniyle, "radyoaktif sızıntı ölçümleri yapılıyor" haberleri paniğe neden oldu. Sızıntı iddiasının altından radon gazı ölçümü çıktı.

    Akademik araştırma için bölgede ölçüm yapan bilim adamları iddialar karşısında şaşkın: Biz sadece bilimsel çalışma yapıyorduk
    Dünyanın en tehlikeli 5 santralinden biri olan ve Türkiye ile bölge ülkelerini tedirgin eden Medzamor Nükleer Santrali, Iğdır'a 10, Kars'a ise 100 kilometre uzaklıkta bulunuyor.ORHAN TURAN - İSTANBUL

    Iğdır, Ağrı, Muş, Tunceli, Hakkari ve Şırnak'ta yapılan radon gazı ölçümlerinin Ermenistan'daki nükleer santralde yaşanan sızıntı iddiası üzerine yapıldığı yönündeki haberler ortalığı karıştırdı.

    Anadolu Ajansı'nın da geçtiği haberle ilgili olarak açıklama yapan ilgili kuruluşlar ölçümlerin Türkiye'nin radon gazı haritasının çıkarılması amacıyla Avrupa Birliği çalışmaları kapsamında yürütüldüğünü belirterek, haberlerin tamamen asparagas olduğunu belirtti. Araştırmayı yürüten Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çiftçi, haber karşısında şok olduğunu ifade ederek, "Yaptığımız bilimsel çalışmayı böyle bir iddiayla haberde görmek beni şoke etti" dedi.

    Ölçümlerin nükleer sızıntı nedeniyle yapıldığı yönündeki haberlerin gün içinde yayılması, en başta ölçüm yapılan illerde yaşayan vatandaşları tedirgin etti. Önce ajansların sonrasında yerel internet sitelerinin haberi kullanmasıyla doğudaki vatandaş panik yaşarken, resmi makamlar da günboyu durumu izah etmeye çalıştı. Konuyla ilgili Yeni Şafak'a konuşan Prof. Dr. Mehmet Çiftçi, radon gazı ile radyoaktif sızıntının birbiriyle hiçbir ilgisinin bulunmadığını söyleyerek, "Bugün açıklama yaptığımız kişi sayısını inanın unuttum. Bu tamamen bilimsel, akademik bir çalışma. Karbondioksit ölçümü gibi... Belli noktalara koyulacak cihazlarla havada var olan doğal radon gazı ölçümünü içeriyor. AB çerçevesinde tüm Türkiye'de yürütülen bir çalışmadır. Bu çalışma sonunda Türkiye'nin Radon Gazı Haritası çıkarılacak" dedi.

    AKADEMİK ÇALIŞMA

    Iğdır Çevre ve Orman Müdürü Tazegün ise "Bu proje Iğdır Valiliği'ne izin alma amacıyla bir süre önce geldi. Biz sadece izin verdik. Üniversitenin akademik çalışması" ifadelerine yer verdi. Türkiye Atom Enerji Kurumu'na bağlı Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi (ÇNAEM) yetkilileri de iddiaları yalanladı. Merkezden yapılan açıklamada, çalışmaların uzun süredir devam ettiği belirtilerek, haberi gerçek dışı olduğu vurgulandı. Iğdır Valiliği de bir açıklama yaparak, çalışmaların radon risk haritası için yapıldığını belirtti.

    Doğada bulunuyor

    Radon, topraktan havaya geçen ve doğal halde bulunan uranyumun bozulması sonucu oluşan radyoaktif gaz olarak biliniyor. BM rakamlarına göre akciğer kanserinin yüzde 15'i radon gazı kaynaklı. İnsanların doğal yollardan maruz kaldığı radyasyonun yüzde 50'si de yine doğada bulunan radon gazı kaynaklı.

    YENİ ŞAFAK




    Nükleer panikten 'radon gazı' çıktı Yorumları