ABD, İsrail'in Mavi Marmara raporuna inandı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-25-2011 (02:34)   Son Mesaj: 01-25-2011 (02:34)    Cevap: 0    Gösterim: 575  

    01-25-2011

    ABD, İsrail'in Mavi Marmara raporuna inandı

    ABD, İsrail'in Mavi Marmara raporuna inandı


    Ankara'nın 'hukuki değil', Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de 'şımarıklık' şeklinde değerlendirdiği İsrail'in Mavi Marmara saldırısyla ilgili ilk raporuna, ABD yönetiminden de yorum geldi.

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, ''Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskının incelenmesinde, BM Genel Sekreteri'nin oluşturduğu soruşturma komisyonunu uluslararası toplum için birincil forum olarak görmeye devam ettiklerini'' söyledi.
    Crowley, günlük basın toplantısında, İsrail'in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili raporunu nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir soru üzerine, ''olayın incelenmesinde, BM Genel Sekreteri'nin soruşturma komisyonunu uluslararası toplum için birincil forum olarak görmeye devam ediyoruz'' dedi.

    İsrail hükümeti tarafından oluşturulan ''Turkel Komisyonunun'' raporunun iki bölümünden ilkinin tamamlanmasının önemli bir adım olduğuna inandıklarını ifade eden Crowley, ''Raporun ikinci bölümünün gelecek aylarda yayımlanacağını anlıyoruz. Ancak bu, BM Genel Sekreteri'nin himayesinde devam ediyor olacak bir süreç'' diye konuştu.

    Crowley, bir gazetecinin, ''İsrail'in olayla ilgili tarafsız bir soruşturma yürütecek niyet ve imkanlara sahip olduğunu hala düşünüyor musunuz'' sorusunu, ''Evet. Ancak biliyorsunuz ki, hem İsrail'in, hem de BM Genel Sekreteri'nin soruşturma komisyonunun raporu üzerinde daha yapılacak iş var'' diye yanıtladı.

    ''Hangi raporu daha uygulanabilir görüyorsunuz? İsrail'in raporunu mu, yoksa BM Genel Sekreteri'ninkini mi?'' sorusu üzerine de Crowley, bunun, ''şu ya da bu'' şeklinde değerlendirilecek bir konu olmadığını belirtti.

    Crowley, sözlerine şöyle devam etti:

    ''İsrail'in bu çabasına destek vermekteyiz. Bunun bağımsız bir rapor olduğunu, İsrail tarafından yapılan soruşturmanın inandırıcı, tarafsız ve şeffaf olduğunu ve BM Genel Sekreteri üzerinden devam eden daha geniş sürece katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla bunun, ''bu ya da şu'' şeklinde görülecek bir konu olduğunu düşünmüyorum.''

    İsrail donanmasının 31 Mayıs'ta Akdeniz'in uluslararası sularında seyreden Mavi Marmara gemisine düzenlediği, 9 Türk'ün öldüğü askeri operasyonu soruşturmak üzere İsrail hükümeti tarafından oluşturulan, başkanlığını eski yargıçlardan Yaakov Turkel'in yaptığı komisyon ilk raporunu dün açıklamıştı. Raporda, İsrail askerlerin tavrının uluslararası hukuk kurallarına uygun olduğu ileri sürülüyor.

    AA




    ABD, İsrail'in Mavi Marmara raporuna inandı Yorumları